Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Πού το πάει ο Γιωργάκης;



Με φόντο τη φιλοδοξία του να αποτελέσει ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων την επόμενη μέρα, ο ΓΑΠ θα επιδιώξει να απευθυνθεί σε μεγαλύτερα ακροατήρια και προσωρινούς κεντρώους μετανάστες σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς, πέραν των στενών ορίων του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, εστιάζοντας στην προσπάθεια συγκρότησης ενός προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου συνεργασίας.
Όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες πρόκειται
να ανακοινωθεί σταδιακά η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για τη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, έναντι του μνημονίου και των αδιεξόδων του.
Κάτι τέτοιο φαντάζει βεβαίως εξόχως παράδοξο αφού ας μην ξεχνάμε ο Γιώργος Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στο μηχανισμό της τρόικας χωρίς καμία απολύτως διαπραγμάτευση με τους δανειστές και με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν, θα ανακοινωθεί και ένα προγραμματικό πακέτο του κόμματος σε μια προσπάθεια να εξειδικευτούν πολλές από τις γενικές αναφορές του πρώην Πρωθυπουργού στην εκδήλωση της 3ης Γενάρη.
Τα στελέχη του κόμματος του Παπανδρέου κάνουν λόγο για την «ανάγκη να οικοδομηθεί η Ελλάδα της δημιουργίας και της δικαιοσύνης, επισημαίνουν ότι είναι απέναντι στη συντήρηση (δεξιά και αριστερά)», και δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν να μπορούν να εκφράζονται οι δυνάμεις της προόδου.
Αρνούνται μάλιστα ότι τηρούν ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «το κόμμα Σαμαρά προκάλεσε τρεις μεγάλες ζημιές στη χώρα από το 2009 έως σήμερα. Στην αρχή την υπερχρέωση, μετέπειτα τις διπλές εκλογές του 2012 για το καπρίτσιο του σαμαρά και τελευταία την επιπόλαιη διαχείριση της εξόδου που έσπρωξε τη χώρα στα βράχια».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν μόνον το γεγονός ότι υιοθετεί όπως λένε «συντηρητικές αντιλήψεις και υποθάλπει πελατειακές λογικές».
Δεν ακούστηκε κάτι για αλλαγή πολιτικής
Μέχρι στιγμής κανείς δεν ξορκίζει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας την επαύριο των εκλογών, με τη ΝΔ, ενώ δεν υπάρχει νύξη για συγκυβέρνηση με προοδευτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που υπάρχει είναι η φράση: προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο που εάν το δεχόταν ο Σαμαράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα συγκυβέρνηση.
Αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί αρκετούς καθώς δεν μπορούν να δεχθούν να «βάζει ο Παπανδρέου στο ίδιο τσουβάλι τη δεξιά και την αριστερά, μετά την οδυνηρή εμπειρία από το 2012 έως σήμερα».
Παρατηρούν επίσης ότι «δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής ή τουλάχιστον διακριτή διαχωριστική γραμμή από τις υπερβολές του μνημονίου και τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες των δανειστών». Λένε δηλαδή ότι «δεν αποκηρύσσεται η πολιτική της διάλυσης της χώρας και της οικονομίας, της υψηλής ανεργίας και της υπονόμευσης των θεσμών».
Βέβαια, πολλά στελέχη του ΓΑΠ και μάλιστα υποψήφιοί του, αρνούνται ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις από τη δεξιά του Σαμαρά και την αριστερά του Τσίπρα, ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζεται αν έχει επιλεγεί στρατηγική ευρύχωρων θέσεων και κειμένων για να αλιεύει το Κίνημα, ψηφοφόρους από παντού. Σε κάθε περίπτωση το βάθος των προτάσεων που ανακοινωθούν διαδοχικά από το τέλος της εβδομάδας, θα φωτίσει το τοπίο.
Δημοσκοπικά καταγράφεται ως κίνημα
Οι εταιρείες ερευνών βρίσκουν «σεβαστά ποσοστά της κοινής γνώμης που θέλουν να στηρίξουν το κίνημα του Παπανδρέου». Αυτά τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 4 – 7%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπό προϋποθέσεις, αναμένεται να αντλήσει περισσότερες δυνάμεις κοντά στην τρίτη θέση πανελλαδικά.
Η ερμηνεία είναι ότι τελικώς, το Κίνημα του ΓΑΠ θα κόψει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και για το λόγο αυτό σπεύδουν να εκτιμήσουν ότι δεν θα τον «κακομεταχειριστούν» τα συστημικά ΜΜΕ όπως στο παρελθόν. Τον εμφανίζουν δηλαδή ως χρυσή εφεδρεία του συστήματος μαζί με το ΠΟΤΑΜΙ.
Αυτό δεν συνάγεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αλλά εάν δεν υπάρξει αποσαφήνιση θέσεων, ενδεχομένως να επιβεβαιωθεί. Άλλωστε, λένε οι δημοσκόποι, «όποιος και να έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα αναζητήσει συνομιλητές».
Σε σχέση με τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων που έχουν την επισφάλειά τους αφού είναι ακόμη νωρίς, το Κίνημα αντλεί δυνάμεις ως εξής:
• Περίπου το 2% από το ΠΟΤΑΜΙ
• Από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου παίρνει περίπου 1,5%
• Από τον ΣΥΡΙΖΑ άλλο ένα ποσοστό 1,5%
Τι έδειξε η RASS στον Τύπο



Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση προκάλεσε τεράστια ένταση στη Χαριλάου Τρικούπη και δεν έλειψαν τα στοχευμένα άρθρα εναντίον της αναλύτριας της εταιρείας Μαρίας Καρακλιούμη η οποία επί Παπανδρέου είχε υπηρετήσει στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ.
Δύο παρατηρήσεις με αξία:
• Θα υπερτερεί του ΠΑΣΟΚ το Κίνημα; Καθώς το στοίχημα είναι να αυγατίσει ο ευρύτερος χώρος τα συνολικά ποσοστά που είχε το ΠΑΣΟΚ (4-5%) προ κόμματος ΓΑΠ. «Αυτό θα αποδεικνύει ότι ο Βενιζέλος κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ συγκεντρώνει δυνάμεις που μάλλον δεν υπήρχαν δίπλα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά», όπως λένε αυτοί που ξέρουν.
• Η δεύτερη υποσημείωση έχει να κάνει με την ουσία της πολιτικής πρότασης. «Εάν εξειδικεύσει και κινηθεί έστω κατ ελάχιστον αντιμνημονιακά, ο Παπανδρέου θα αναμένει περισσότερα κέρδη από αριστερά του και λιγότερα από δεξιά του». Το αντίστροφο εάν κινηθεί συστημικά και παρουσιαστεί ως εφεδρεία καλύτερης εφαρμογής του μνημονίου.
Όλα θα φανούν από την επικοινωνιακή διαχείριση της ατζέντας των «μεταρρυθμίσεων», καθώς και οι εταίροι δανειστές έχουν προσδοκίες να αυξάνονται οι δυνητικοί σύμμαχοι που θα μπορούσαν να συνετίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ...
Υποψήφιοι – η σφαγή του ασπρομάλλη...
Ολόκληρος ο μηχανισμός ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη συγκρότηση ψηφοδελτίων με στόχο να προαχθούν οι νεολαίοι – υποψήφιοι έναντι των ολίγων σε αριθμό παλαιότερων στελεχών.
Όσο μένουν απέξω οι παλιές καραβάνες τόσο πιο εύκολα παίρνει το ΝΑΙ από νεολαίους ο Σωκράτης Ξυνίδης για τη συγκρότηση της λίστας υποψηφίων. Ακόμη και αυτοί που έχουν τις επιφυλάξεις τους, κατεβαίνουν υποψήφιοι γνωρίζοντας ότι η σημερινή ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει πάλι σε κάλπες με λίστα το αργότερο έως τα μέσα του 2016. Εκεί θα προκύψει και η αναγκαστική συνταξιοδότηση για τους «συστημικούς γέρους».
Οι αποβολές και οι κίτρινες κάρτες
Οι Γεννηματικοί μετά τη συνάντηση ΓΑΠ – Παπαϊωάννου περίμεναν ότι ο Παπανδρέου θα συναινούσε σε μια συμμαχία για να επιλεγεί στο συνέδριο αρχηγός είτε ο δικός του Σαχινίδης, είτε η Φώφη Γεννηματά. Το σενάριο ο ίδιος το απέρριψε και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η σύγκρουση. Η εξέλιξη αυτή όμως ανέβασε περισσότερο τη διάθεση πολλών νέων να ασχοληθούν με το νέο εγχείρημα καθώς η ποσόστωση των γεννηματικών σε σημαντικές περιφέρειες λειτουργούσε απαγορευτικά για να κατατεθούν υποψηφιότητες από νέους.
Το ίδιο θα συνέβαινε εάν συμμετείχαν οι Λαλιώτης και Ραγκούσης όπως λένε. «Το παιχνίδι άνοιξε και η πολιτική θα γεμίσει νιάτα», υποστηρίζουν όσοι είναι ένθερμοι των αποκλεισμών των μεγάλων ονομάτων και των φεουδαρχών. Είναι οι ίδιοι που αντέδρασαν στον μηχανισμό ΓΑΠ όταν είδαν στο Μουσείο Μπενάκη να προσέρχεται ο βουλευτής του υπολοίπου Αττικής β. Οικονόμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου