Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Νέα πρόκληση - Στέλνουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε… περιοδεία!



Ήταν να μη γίνει η αρχή καθώς μετά το Ερμιτάζ, το Βρετανικό Μουσείο πρόκειται να δανείσει εκ νέου τμήμα των Παρθενώνειων Γλυπτών!

glipta1Σύμφωνα με άρθρο των Times, πολλοί από τους θησαυρούς του Παρθενώνα που άρπαξε ο Έλγιν και παρουσιάζονται στο Βρετανικό Μουσείο είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν.


Τα νέα δάνεια που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος τύπου του Βρετανικού Μουσείου, χωρίς να διευκρινίζεται πού θα σταλούν. «Τα Μουσεία σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ενδιαφέρον, ζητώντας να τους δανείσουμε κάποια από τα Γλυπτά του Παρθενωνα. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιες συζητήσεις» είπε ο εκπρόσωπος τύπου, σύμφωνα με την Independent.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Γλυπτά πρόκειται να «ταξιδέψουν» στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, σε μουσεία του Βερολίνου και στο Λούβρο, στο Παρίσι.

Ανάμεσα σε αυτά, το Βρετανικό Μουσείο ετοιμάζει να «δανείσει» το άγαλμα του θεού Διονύσου και την κεφαλή του αλόγου από το άρμα της Σελήνης. Πρόκειται για γλυπτά από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα.

Το πρόσφατο δάνειο του αγάλματος του Ιλισσού στην Ρωσία, εξόργισε την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. «Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να «δανείσει» ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη» τόνισε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του με την οποία επεσήμανε ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί «αμετακίνητων» γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει.

Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο «επιχείρημά» τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει».



opinionpost 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου