Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Πρόβα επίθεσης στην Κύπρο έκανε το τουρκικό ναυτικό



Εκμεταλλευόμενη η Τουρκία τόσο την εν γένει έλλειψη σχεδίου της ελληνικής πολιτείας, για αντιμετώπιση της προκλητικότητάς της, όσοι και ειδικότερα το προεκλογικό κλίμα, όπου τίποτε ουσιαστικά δεν συμβαίνει στο κράτος, αυξάνει τις προκλήσεις της, με πρόβα επίθεσης κατά εξέδρας ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μάχη» της Λευκωσίας, η τουρκική φρεγάτα TCG Gediz (F 495), εδώ και μια εβδομάδα πλέει παρανόμως στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζοντας με
αυτό τον τρόπο η Τουρκία την άσκηση στρατιωτικής πίεσης στην κυπριακή Δημοκρατία.
Η φρεγάτα, που πλέει σε απόσταση 10 μέχρι 15 ν.μ. από την εξέδρα της ΕΝΙ/KOGAS saipem 10000 -η οποία εκτελεί εργασίες για την διαπίστωση του μεγέθους του κοιτάσματος στην Αμαθούσα στο οικόπεδο 9-, ξαφνικά έφτασε σε απόσταση μικρότερη των 5 ν.μ. από την εξέδρα προκαλώντας την έντονη ανησυχία των εργαζομένων σε αυτήν, αλλά και των κυπριακών Αρχών που παρακολουθούσαν τον πλου της φρεγάτας.
Αλλά η φρεγάτα δεν στάθηκε μόνο σε αυτό: Ο Τούρκος κυβερνήτης του σκάφους αποφάσισε να ενεργοποιήσει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου πυρός αυτά που σχετίζονται με το πυροβόλο, αλλά και του εκτοξευτή που ελέγχει τα βλήματα επιφανείας-επιφανείας Ηarpoon, όπως και του συστήματος εγγύς άμυνας, η εμβέλεια του οποίου ανέρχεται μέχρι τα 3,6 χλμ.
Με τα οπλικά συστήματα της φρεγάτας να έχουν στραφεί κατά της πλατφόρμας σε μια πρωτοφανή κίνηση -κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών και κανονισμών που διέπουν το ναυτικό Δίκαιο-, το τουρκικό σκάφος ύστερα από την παρέλευση 15 λεπτών άλλαξε πορεία απομακρυνόμενο από την εξέδρα ενεργοποιώντας και τους υπόλοιπους αισθητήρες, όπως το ραντάρ έρευνας αέρος αλλά και τον ανθυποβρυχιακό της εξοπλισμό.
Πολλοί εκτιμούν την προσέγγιση της τουρκικής φρεγάτας ως άσκηση κατάληψης της εξέδρας από δυνάμεις Τούρκων βατραχανθρώπων που βρίσκονται στο πλοίο, θεωρώντας το ενδεχόμενο αυτό ως απολύτως υπαρκτό. Σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος απλώς για άλλη μια φορά θα είναι αναγκασμένη να παρακολουθεί τα τετελεσμένα.
Φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση οι Τούρκοι θα εγκαταλείψουν την εξέδρα μετά την παρέλευση κάποιων ωρών αλλά θα έχουν περάσει το μήνυμά τους, σε όποια άλλη εταιρεία έρθει στην περιοχή για πραγματοποίηση ερευνών. Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros παραμένει αγκυροβολημένο σε θαλάσσια περιοχή κοντά στον κατεχόμενο Άγιο Σέργιο και αναμένει νέες οδηγίες από την Άγκυρα για τις επόμενες κινήσεις του.
Όλα αυτά είναι φυσικό να ανησυχούν την ελληνική πλευρά. Και μάλιστα, προχθές τα ξημερώματα, παραμονή της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, ο Α/ΓΕΕΘΑ διέταξε τα να τεθεί σε πλήρη συναγερμό η αεράμυνα της χώρας. Καιρό είχε να το πράξει. Σκοπός της άσκησης, ήταν η περαιτέρω βελτίωση των χρόνων αντίδρασης του συστήματος αεράμυνας της χώρας χωρίς να πραγματοποιηθούν μετακινήσεις μέσων.
Συμφώνως δε προς πληροφορίες -που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν- ανώτατος αξιωματικός περιέγραψε τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην θαλάσσια περιοχή νότια, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά του συμπλέγματος της Μεγίστης, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Άγκυρα ως δυνητική εξέλιξη, επιβεβαιώνοντας και το κλίμα που επικράτησε στην σύσκεψη στο ΥΠΕΞ μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο υπουργείων, των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και του διευθυντή της Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας.
«Θα τους κτυπήσουμε και θα τους βυθίσουμε αν στείλουν ερευνητικά σκάφη», ήταν η πρώτη αντίδραση που βγήκε από την σύσκεψη. Η σκληρή στάση ανταποκρίνεται βεβαίως στις εκλογικές ανάγκες, πάντως είναι η πρώτη φορά που λέγονται τέτοιες κουβέντες από ανώτατους αξιωματικούς, κατά τα τελευταία χρόνια.
Καλό είναι να στέλνονται τέτοια μηνύματα προς τον αιώνιο και παντοτινό εχθρό (παρά τις ηλιθιότητες περί ελληνοτουρκικής φιλίας), επειδή η «αποτρεπτική απειλή» είναι από τα ισχυρότερα μέσα διατήρησης της ειρήνης, λόγω της αποτροπής επίθεσης του κακομαθημένου αντιπάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου