Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πώς οι Τζιχαντιστές χτύπησαν στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ελευθερίας.



Δολοφονική επίθεση χωρίς προηγούμενο στην καρδιά του ευρωπαϊκού Τύπου.
Κτήνη με μαύρες κουκούλες και Καλάσνικοφ έφτασαν με αυτοκίνητο έξω από τα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Μπήκαν μέσα, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως και -όπως φώναζαν- πήραν εκδίκηση "για τον προφήτη". Σκότωσαν 12 ανθρώπους, δημοσιογράφους, σκιτσογράφους και αστυνομικούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τέσσερις κορυφαίοι
γάλλοι σκιτσογράφοι (Cabu, Charb, Tignous, Wolinsk).

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και δύο αστυνομικοί που φρουρούσαν τα γραφεία του περιοδικού, που και στο παρελθόν είχε δεχθεί επίθεση.

Την ώρα της επίθεσης δεν ήταν παρόντες, ωστόσο κατά την αποχώρηση των τζιχαντιστών υπήρξε μετωπική σύγκρουση.


Σε βίντεο φαίνεται ένας εκ των αστυνομικών να έχει τραυματιστεί. Οι δράστες, προτού φύγουν, πάνε από πάνω του και τον πυροβολούν στο κεφάλι.

Από τη φονική επίθεση τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εσωτερικών οι δράστες ήταν τρεις.
Ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας, Φρανσουά Μολέν, επιβεβαίωσε ότι οι δράστες φώναξαν "Αλλάχου Άκμπαρ" (σ.σ. "Ο θεός είναι μεγάλος) και είπαν ότι "ήθελαν να πάρουν εκδίκηση" για τον προφήτη Μωάμεθ.



Πως έγινε η επίθεση

Γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα) δύο άνδρες οπλισμένοι με ένα Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών εισέβαλαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Εκείνη την ώρα στην αίθουσα σύνταξης βρίσκονταν περίπου 60 εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι, οι οποίοι έκαναν τη σύσκεψη της εβδομάδας.

Οι τζιχαντιστές επί 2 λεπτά χτυπούσαν στα τυφλά. Έριξαν 50 σφαίρες.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι δράστες φώναξαν "πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη".


Κατά την αποχώρηση τους από τον τόπο της επίθεσης οι ένοπλοι πυροβόλησαν κατά ενός περιπολικού, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα έναν αστυνομικό.

Στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρο έναν οδηγό και παρέσυραν έναν πεζό, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

"Δύο άνδρες με μαύρες κουκούλες και οπλισμένοι με Καλάσνικοφ εισέβαλαν στο κτίριο. Λίγα λεπτά μετά ακούσαμε πυκνά πυρά", είπε ο αυτόπτης μάρτυρας Μπενουά Μπρενζέ, προσθέτοντας ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας από το κτίριο.

Στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο, το οποίο εντοπίστηκε βορειοανατολικά του Παρισιού, κοντά σε σταθμό του Μετρό.






Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ζεράρ Μπιάρ δεν βρισκόταν στα γραφεία την ώρα της επίθεσης, καθώς ήταν στο Λονδίνο.

Σε δηλώσεις του τόνισε
: Είμαι σοκαρισμένος από την επίθεση σε εφημερίδα της Γαλλίας, μίας κοσμικής δημοκρατίας. Δεν το καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω πως άνθρωποι μπορούν να επιτεθούν με βαρύ οπλισμό σε εφημερίδα. Μία εφημερίδα δεν είναι πολεμικό όπλο". Ο ίδιος τόνισε ότι το περιοδικό δεν είχε λάβει απειλητικά μηνύματα.


Ο ιμάμης της περιοχής Ντρανσί Χασέν Σαλγκουμί μετέβη στο σημείο της επίθεσης και δήλωσε: "Η δημοκρατία πρέπει να φανεί ισχυρή απέναντι σε όσους επιθυμούν να σπείρουν τον τρόμο. Οι ένοπλοι παραβίασαν την ελευθερία μας και τις αξίες μας. Δικαιούται κανείς να διαφωνεί με ένα σκίτσο, αλλά η απάντηση μπορεί να είναι ένα άλλο σκίτσο, όχι η βία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου