Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Μην ακούτε τις φήμες: Γιατί η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα στο ευρώ



Την άποψη ότι, παρά τα όσα αφήνει να διαρρεύσουν το περιβάλλον της Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα στην ζώνη του Ευρώ εκφράζει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
«Στην πραγματικότητα, η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται καθόλου να ρισκάρει τη διάλυση του κοινού νομίσματος την οποία θα προκαλούσε ένα Grexit», υποστηρίζει ο αρθρογράφος Σάιμον Κένεντι στο άρθρο του με τίτλο «Μην ακούτε τις φήμες: Γιατί η Γερμανία χρειάζεται η Ελλάδα να παραμείνει στο Ευρώ».

«Κι αυτό γιατί το υπάρχον καθεστώς είναι μια ευλογία για τη Γερμανία τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά», αναφέρει ο αρθρογράφος, ενώ προσθέτει: «Πράγματι, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ωφελείται περισσότερο από ό,τι η πλειοψηφία των υπόλοιπων μελών της ευρωζώνης από το ενιαίο νόμισμα. Αν και μια ελληνική αποχώρηση από μόνη της δεν μπορεί να τελειώσει το ευρώ, ο κίνδυνος της μετάδοσης μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών του μπλοκ, θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες».

Μια επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα έκανε τους γερμανούς εξαγωγείς -οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας- πολύ λιγότερο ανταγωνιστικούς και το πολύτιμο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Μέρκελ θα συρρικνωνόταν, ενώ ο πληθωρισμός θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Ο Boris Schlossberg της BK Asset Management στη Νέα Υόρκη εκτιμά ότι το γερμανικό μάρκο θα συναλλασσόταν τώρα στα 1,50 δολ. περίπου, σχεδόν 25% ψηλότερα από το επίπεδο του ευρώ που βρίσκεται στα 1,18 δολ. περίπου.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί και μια μελέτη του 2013 από το Bertelsmann Foundation, σύμφωνα με την οποία χωρίς το ευρώ, το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν ετησίως περίπου 0,5% μικρότερο έως το 2025 – γεγονός που ισοδυναμεί με μία απώλεια 1,2 τρισ. ευρώ και κοστίζει 200.000 θέσεις εργασίας.
«Μία έρευνα της McKinsey & Co. το 2011 εκτιμούσε ότι από τα 332 δισ. ευρώ που το ενιαίο νόμισμα βοήθησε να δημιουργηθούν για την οικονομία της περιοχής το 2010, σχεδόν τα μισά εισέρευσαν στη Γερμανία», αναφέρεται επίσης.
Τέτοια ποσά κάνουν τα 77 δισ. ευρώ - που το οικονομικό ινστιτούτου Ifo υπολογίζει ότι συνείσφερε η Γερμανία στη διάσωση της Ελλάδας - να μοιάζουν με νάνο, σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου