Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Αυτός θα ναι ο νέος φόρος ακινήτων.Στις 500.000 ευρώ το οικογενειακό αφορολόγητο.



Δεν θα πάει τελικά το υπουργείο Οικονομικών σε οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών και αυτό κρύβει κινδύνους για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων βεβαίωσης και είσπραξης του νέου φόρου ακινήτων.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σημείωσε ότι η παρέμβαση θα γίνει ανά περιοχή, αφού δεν μπορεί να γίνει ίδια μείωση σε όλες τις ζώνες. «Αλλού μπορεί να είναι 10%, αλλού μπορεί να είναι 40%
», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι εξ αυτού του λόγου μπορεί να υπάρξει όντως καθυστέρηση στον νέο φόρο ακινήτων.
Σημειώνεται ότι ένας από τους λόγους που και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήταν έντονα προβληματισμένη από την απόφαση του ΣτΕ για προσαρμογή των τιμών ζώνης στα δεδομένα της αγοράς είναι ότι πολύ απλά δεν υπάρχει σήμερα αγορά ακινήτων, άρα η όποια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών -είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω- έχει μεγάλο ποσοστό αυθαιρεσίας, άρα και στρέβλωσης.
Ειδικά όσον αφορά στον νέο φόρο ακινήτων, ο κ. Φλαμπουράρης έβαλε τον πήχη του αφορολογήτου στις 500.000 ευρώ αξίας ακίνητης περιουσίας για το σύνολο της οικογένειας, αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του για το ατομικό αφορολόγητο, ενώ ο ανώτατος συντελεστής της κλίμακας του νέου φόρου, όπως είπε, δεν θα είναι πάνω από 2%. Από το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει, πάντως, ότι και το αφορολόγητο και η κλιμάκωση των συντελεστών θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις διαβουλεύσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το... μπάχαλο με τον ΦΠΑ. Ο υπουργός Επικρατείας επιχείρησε να βάλει φρένο στη συζήτηση για τις αυξήσεις συντελεστών, υπογραμμίζοντας ότι αυτές δεν φέρνουν έσοδα αλλά απώλειες. Με δηλώσεις του στον Βήμα FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης άφησε, όμως, ορθάνοικτο το παράθυρο για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, αφού, αν και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα τέτοιες αποφάσεις, συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αυτές δεν θα αφορούν σε είδη και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης. Είχε προηγηθεί ένα 24ωρο επίσημων και ανεπίσημων δηλώσεων από το υπουργείο Οικονομικών που άνοιγαν την πόρτα είτε σε αύξηση κάποιου συντελεστή είτε στη μετάταξη κάποιων αγαθών ή υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου