Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Reuters: Σχέδιο «ασφυξίας» ως μοχλός πίεσης



«Η κρίση ρευστότητας χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα συζητήσεις για την αξιολόγηση και να την ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, χωρίς καν να περιμένουν το τέλος Απριλίου», τόνισε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ελπίζουν ότι «η στενότητα της ρευστότητας θα πιέσει την κυβέρνηση Τσίπρα να συμφωνήσει σε μεταρρυθμιστικά σχέδια -που έχει απορρίψει- πιο γρήγορα από την προθεσμία έως τα τέλη
Απριλίου που έχει οριστεί από τους πιστωτές, ανοίγοντας το δρόμο για την αποδέσμευση κεφαλαίων».

Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι για την Ελλάδα στενεύουν οι πιθανότητες να τα καταφέρει μόνη της, χωρίς να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, μετά το πέρας της τετράμηνης παράτασης που εξασφάλισε.

Διευκρινίζει πως η διαπίστωση αυτή αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα να εφαρμόσει όλο και πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν η κυβέρνηση εναντιώνεται.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι με την Ελλάδα να παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές και να αντιμετωπίζει κατακόρυφη πτώση στα φορολογικά της έσοδα, κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά μέχρι τα μέσα ή τα τέλη του Μαρτίου. Και σημειώνει πως η Αθήνα αναζητά εύκολες λύσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρει καμία.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι πέραν της εκταμίευσης χρημάτων από τους πιστωτές η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει πλέον άλλες επιλογές για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Η μία λύση,  όπως σημειώνει, η μεταφορά 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, δεν θα είναι δυνατή μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση της Ελλάδας.

Τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ είναι πλέον δεσμευμένα, ενώ η μόνη επιλογή για άμεση χρηματοδότηση είναι η έκδοση εντόκων ή βραχυπρόθεσμων ομολόγων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας.

Όμως, το όριο για την έκδοση εντόκων έχει τεθεί στα 15 δισ. ευρώ, ένα νούμερο που έχει ήδη πιάσει η ελληνική κυβέρνηση, και η ΕΚΤ αρνείται να το αυξήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου