Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Tαραχή στον ΣΥΡΙΖΑ.Άγνωστο αν θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία



Ζήτημα πολιτικής απόφασης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, το αν θα περάσει ή όχι από τη Βουλή η συμφωνία του Eurogroup, επί της οποίας διατυπώθηκαν ενστάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρκετές είναι οι διαφοροποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της συμφωνίας, με νέα "κρούσματα" από τον Γιάννη Μηλιό, τη Ραχήλ Μακρή και τον Στάθη Λεουτσάκο.
Στήριξη μεν, αλλά με αιχμές για "συγκεντρωτισμό" από την Πλατφόρμα 2010 των Δούρου,
Λαφαζάνη κ.α.

Μιλώντας στον Βήμα FM ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε σχετικά με το αν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή:

«Περιμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Αυτή την εβδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δύο, τρεις ημέρες -επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα- θα το αποφασίσουμε και το μάθετε και εσείς».

Ερωτηθείς, αν αυτό θα γίνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου απάντησε: «Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δύο ημέρες που θα το ανακοινώσουμε. Έχει να κάνει με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Βουλή. Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δύο, τρεις ημέρες».

Νέες ενστάσεις

Στο μεταξύ, τη διαφωνία του με τη λίστα Βαρουφάκη εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά». Τόνισε πως ο ίδιος καταψήφισε και υποστήριξε πως μέτρησε τουλάχιστον άλλους 30 βουλευτές που έκαναν το ίδιο.

Επίσης η βουλευτής Ραχήλ Μακρή είπε μεταξύ άλλων σε πρωινή εκπομπή του «Μega»: «Εγώ δεν ψήφισα χθες γιατί είχα αποχωρήσει αφού ήταν δωδεκάωρη η συνεδρίαση της ΚΟ».

Και πρόσθεσε: «Αν ήμουν εκεί θα ψήφιζα "παρών" (...) Θεωρώ ότι δεν δόθηκε σε εμένα ο χρόνος για να μπορέσω να μελετήσω τη συμφωνία. Το κείμενο είχε δοθεί το πρωί αλλά εγώ ήθελα θεσμικά να το πάρω από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη». Είπε ακόμη ότι έγινε μια πολιτισμένη συζήτηση μέσα στην ΚΟ και ότι οι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους μήπως δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα. 

«Φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες»

Για «μια πάρα πολύ παραγωγική ΚΟ με στήριξη του email, με κριτική και με απόρριψη», έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, 18 βουλευτές είτε τάχθηκαν εναντίον της συμφωνίας είτε εξέφρασαν εντονότατο προβληματισμό, ωστόσο τελικά 5 ψήφισαν κατά και 5 λευκό.
Μεταξύ αυτών που ψήφισαν λευκό ήταν, όπως ανέφερε ο υπουργός, και ο Π. Λαφαζάνης, ενώ με τη συμφωνία διαφώνησε η Ζ.Κωνσταντοπούλου.

Εκτίμησε ότι είναι λογικό σε ένα τέτοιο κείμενο που «δεν ήταν σαφές και δεν ήταν 100% στη γραμμή, που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν διαφωνίες».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, απάντησε ότι αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο η δική του γνώμη, όπως είπε, είναι ότι πρέπει να έρθει στο Κοινοβούλιο, ενώ υποστήριξε ότι όσοι διαφώνησαν στη συνεδρίαση της ΚΟ δεν σημαίνει ότι θα είχαν και αρνητική ψήφο στη Βουλή ή «και να υπήρχαν, θα ήταν 3-4».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου