Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ανοιχτή Επιστολή-Απάντηση στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για τις μετακινήσεις υπαλλήλων της Π.Ε.Πέλλας



             
   Σε συνέχεια του από 25/2/2015 Δελτίου  Τύπου του Γραφείου Εντύπων και Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της ΠΕ Πέλλας, σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 24/2/2015 , ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όντως παρευρέθη στο Διοικητήριο της ΠΕ Πέλλας, όμως δεν συμμετείχε ούτε ως ΅παρατηρητής΅ μετά από δική σας παρέμβαση, στην ευρεία σύσκεψη με τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους παρουσία των Δ/ντών των υπηρεσιών της ΠΕ, του Δήμαρχου Αλμωπίας κ. Μπίνο και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Πέτρο Ζέρζη .

            Παραστήκαμε στη σύσκεψη που επακολούθησε, μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων , με τους Δ/ντές των υπηρεσιών της ΠΕ, το Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Μπίνο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Πέτρο Ζέρζη, και το Σύλλογο Εργαζομένων ΠΕ Πέλλας.
            Αναφορικά με όσα στο εν λόγω Δελτίο Τύπου θίγονται , έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:
Η έλλειψη προσωπικού και στην ΠΕ Πέλλας , αλλά και σε όλες τις ΠΕ της ΠΚΜ , είναι μία αναντίρρητη πραγματικότητα. Η έλλειψη 220 ατόμων όμως, την οποία επικαλείστε, σίγουρα δεν αναπληρώνεται με την αυθαίρετη και χωρίς προηγούμενη προετοιμασία (γιατί καλές οι προφορικές διαβεβαιώσεις των Δ/ντών, αλλά δεν είδαμε ούτε μία έγγραφη εισήγηση υπηρεσιακού παράγοντα για τις εν λόγω μετακινήσεις) μετακίνηση πέντε υπαλλήλων, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τρείς έχουν ουσιαστικούς λόγους (βάσει του άρ.66 του Υπαλληλικού Κώδικα) για να μην μετακινηθούν χωρίς αίτησή τους.
Πόσο μάλλον, όταν οι αναλογίες και οι συσχετισμοί που επικαλείστε, αφορούν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι μιας Δ/νσης μιας Γεν. Δ/νσης και τελικά οδηγούν στη μετακίνηση του συνόλου του διοικητικού προσωπικού δύο αποκεντρωμένων γραφείων, που μελλοντικά θα επαναστελεχωθούν (sic) με επιστημονικό προσωπικό.
            Βεβαίως, μπορεί η Δ/ντρια Διοικητικού-Οικ/κού κ. Κυριακοπούλου (που παρεμπιπτόντως είναι και εκλεγμένη γραμματέας στο Σύλλογο Εργαζομένων ΠΕ Πέλλας), να θεωρεί γενναία πράξη την συζητούμενη μετακίνηση των συναδέλφων της χωρίς να τηρηθεί καμία ορθολογική διαδικασία, όμως φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι η αποδοχή τέτοιου είδους άσκησης διοίκησης σε μία χειμαζόμενη από έλλειψη προσωπικού Περιφέρεια , μπορεί να προοιωνίζει για τους συναδέλφους της ακόμα και μετακινήσεις από ΠΕ σε ΠΕ.
            Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ότι το ζήτημα έλλειψης προσωπικού στην ΠΚΜ είναι ένα ζήτημα γενικότερο, που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ΄αρχάς με πρόσληψη τακτικού προσωπικού των απαιτούμενων κατά περίπτωση ειδικοτήτων, αλλά και με την ορθολογική κατανομή του προσωπικού που μετατάσσεται στην ΠΚΜ από διάφορες πηγές κινητικότητας (εθελούσια, ενδοαυτοδιοικητική αποσπάσεις, κλπ) και τελικά του ήδη υπηρετούντος προσωπικού.
            Στο τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα, και ειδικά όταν πρόκειται για γενικευμένες μετακινήσεις όπως μόνο στην ΠΕ Πέλλας γίνεται, θα πρέπει να τεκμηριώνονται με πολύ εμπεριστατωμένες μελέτες και σίγουρα μετά από διερεύνηση  κάθε πιθανής λύσης του προβλήματος( με τροποποίηση του οργανογράμματος και αποκέντρωση υπηρεσιών, επί παραδείγματι).
            Στα πλαίσια μάλιστα της καταστατικής μας λειτουργίας, θα προτείναμε μιάς και επιθυμία όλων μας (Διοίκησης και εργαζομένων), είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη να εξετάζεται εξαντλητικά και  η ευκολότερη προσβασιμότητα του κοινού στις υπηρεσίες και η αποφυγή της χρηματικής και χρονικής ταλαιπωρίας τους  όπως αποκέντρωση υπηρεσιών που πρότεινε και ο Δήμαρχος Αριδαίας.
            Κάτι που ιδιαίτερα μας προβλημάτισε, είναι η στάση του εκλεγμένου Ταμία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών(ΟΣΥΑΠΕ) κ. Τζάκου, ο οποίος απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, αλλά εκτίμησε ότι είναι σημαντικό οι όποιες αλλαγές και επίλυση των προβλημάτων της διοίκησης να πραγματοποιούνται σ’ ένα κλίμα «αμοιβαίας κατανόησης και αλληλοσεβασμού», το οποίο καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στη σημερινή σύσκεψη (στην οποία υπενθυμίζω ότι συζητούσαμε για την αυθαίρετη μετακίνηση πέντε συναδέλφων του) !!.Μεγάλη απόσταση φαίνεται να διήνυσε από την τελευταία του ανακοίνωση, όπου μεσούσης της προεκλογικής περιόδου έψεγε τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για προηγούμενες μετακινήσεις.
            Εν κατακλείδι, εκτιμούμε ότι παρά τα ανωτέρω η Διοίκηση της ΠΚΜ είναι τελικά σε διάθεση να δει το θέμα της έλλειψης προσωπικού γενικότερα και να μην προχωρά σε αποσπασματικές κινήσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι λίγοι εναπομείναντες υπάλληλοι δε θα οδηγούνται σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και θα προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες τους σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.
Με βάση τα ανωτέρω, ζητάμε οι εν λόγω μετακινήσεις  να ανακληθούν άμεσα και να επανεξεταστεί το θέμα.
                              Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                                   Α.ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ                                                Δ.ΒΑΖΟΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου