Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Τι τρέφει την πολιτική αποσταθεροποίηση στα Σκόπια;



Από τον Οκτώβριο προειδοποιεί ότι κρατά στα χέρια του “βόμβα” - και, όπως αποδεικνύεται, η απασφάλισή της πραγματοποιείται σε δόσεις.
Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev έδωσε την Πέμπτη την τέταρτη κατά σειρά συνέντευξη Τύπου στις οποία προβαίνει σε αποκαλύψεις άκρως ενοχοποιητικές για τον πρωθυπουργό (από τον
Αύγουστο του 2006) Nikola Gruevski – αποδεικνύοντας ότι η αντιπαράθεσή τους έχει πάρει πλέον το δρόμο χωρίς επιστροφή.

Ήδη από τις προηγούμενες φορές ο Zaev, έχει γνωστοποιήσει ότι οι μυστικές υπηρεσίες (των οποίων ηγείται ο ξάδελφος του πρωθυπουργού, Sasho Mijalkov) παρακολουθούσε τα τηλέφωνα τουλάχιστον 20.000 πολιτών, ενώ η κυβέρνηση επενέβαινε απροκάλυπτα στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης.

Η απάντηση του Gruevski ήταν να κατηγορήσει τον αντίπαλό του ότι επιχείρησε να τον εκβιάσει με υλικό που προμηθεύτηκε από ξένες υπηρεσίες για να επιτύχει το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την περοκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μάλιστα εναντίον του αρχηγού της αντιπολίτευσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος: το διαβατήριό του αφαιρέθηκε και 3 συνεργάτες του συνελήφθησαν.

Την Πέμπτη, ο Zaev επανήλθε υποστηρίζοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις συνδιαλέξεις τουλάχιστον εκατό δημοσιογράφων, τους οποίους δεν κατονόμασε, μολονότι έχει ενημερώσει προσωπικώς. Όπως ανέφερε, ο δημοσιογράφος που οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν περισσότερο ήταν ο Nikola Mladenov, εκδότης του πολιτικού περιοδικού "Fokus" και δεινός επικριτής της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε "περίεργο" αυτοκινητιστικό δυστύχημα έξω από τα Σκόπια, τον Μάρτιο του 2013.

Ο Zaev έδωσε επίσης στη δημοσιότητα έξι συνομιλίες μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι φέρονται να καθορίζουν ποια θέματα της επικαιρότητας και με ποιον τρόπο πρέπει να προβληθούν από τα μέσα ενημέρωσης και ποια πρέπει να αποσιωπηθούν. Λ.χ. σε μία από τις συνομιλίες, ο Mijalkov εμφανίζεται να λέει ότι ο ιδιωτικός φιλοκυβερνητικός σταθμός "Sitel" (ο μεγαλύτερος σε τηλεθέαση στη χώρα) λαμβάνει πάνω από δύο εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από κυβερνητικές πηγές. Σε άλλη συνομιλία, ο Gruevski φέρεται να ζητά από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών να εξασφαλιστεί κονδύλι 500.000 ευρώ για να πληρώσει η κυβέρνηση κάποια ντοκιμαντέρ.

Κατά τον Zaev, οι τηλεφωνικές συνομιλίες που δημοσιοποιεί τo τελευταίo διάστημα έφθασαν στην κατοχή του από ανθρώπους των εγχώριων μυστικών υπηρεσιών, που διαφωνούν με τις μεθοδεύσεις του πρωθυπουργού.

“Μετά από αυτό” πρόσθεσε “δεν θα πρέπει να έχουμε αμφιβολία υπόι τι καθεστώς ζούμε”.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, ο Gruevski απάντησε με δική του συνέντευξη Τύπου στην οποία επέμεινε ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν είναι παρά όργανο στην προσπάθεια των μυστικών υπηρεσιών μιας ξένης χώρας να υλοποιήσουν τα "σκοτεινά" σχέδιά τους για την ΠΓΔΜ. Δεν κατονόμασε την εν λόγω χώρα, πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι γνωστή στις αρμόδιες υπηρεσίες.

“Δεν πρόκειται για τον Zaev. Αυτός δεν είναι παρά ένας καμικάζι. Το παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο για αυτόν” δήλωσε ο Gruevski προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είναι άνθρωπος που υποκύπτει στις απειλές και τους εκβιασμούς.

Πάντως σε ανταπάντησή της η SDSM θεώρησε ότι οι δηλώσεις Gruevski συνιστούν επιβεβαίωση τόσο των μαζικών υποκλοπών, όσο και του περιεχομένου τους που έγινε γνωστό.

Το παιχνίδι ασφαλώς και είναι “πολύ μεγάλο”, όπως ακριβώς αναφέρει ο Gruevski, καθώς οδηγεί σε οριακό σημείο την ούτως ή άλλως ακραία αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια αποσταθεροποιώντας τη γειτονική χώρα. Πόσω μάλλον που και οι δύο “μονομάχοι” έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στον διεθνή παράγοντα, την άμεση εμπλοκή του οποίου ζήτησε ο τρίτος μεγάλος “παίκτης” της ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Ali Ahmeti. Σε συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα με τον Εσθονό επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Aivo Orav , και τον ειδικό απεσταλμένο του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Ernst Reiche, ζήτησε τη σύσταση ομάδας από εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο ειδικών, για την εξέταση της κατάστασης. Το αυτό ζήτησε και με επιστολή ατου από τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ε.Ε. Johannes Hahn.

Την ίδια στιγμή, από τις Βρυξέλλες γινόταν γνωστή η ακύρωση της προγραμματισμένης για την περασμένη Πέμπτη συνάντησης του Gruevski με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker λόγω της πολιτικής κατάστασης.

Είναι προφανές ότι αντιμέτωπος με την προοπτική της εκμηδένισής του ο Zaev δεν έχει άλλο δρόμο από την απονομιμοποίηση του Gruevski στα μάτια του διεθνούς παράγοντα που έως τώρα του παρείχε χώρο αντιδρώντας χαλαρά.

Όμως ο καταλυτικός παράγοντας δεν αναμένεται να είναι η Ε.Ε., αλλά οι ΗΠΑ, όπου ήδη κατά πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον Gruevski και συνεργάτες του, Μια τέτοια κίνηση ασφαλώς θα υπηρετούσε την αμερικανική πολιτική της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας της ΠΓΔΜ, αλλά και της (επείγουσας, σε συνθήκες νέου Ψυχρού Πολέμου) ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Αμφότεροι οι στόχοι απειλούνται από την αδημονία του αλβανικού στοιχείου της ΠΓΔΜ και την διαιώνιση του ζητήματος της ονομασίας – στο φόντο του χονδροειδούς εθνικισμού (“μακεδονισμού”) που έχει αναγάγει σε επίσημο δόγμα της γειτονικής χώρας ο Gruevski.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου