Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Παρέμβαση Γιούνκερ σε Τσίπρα: «Αλέξη, μάζεψε τον Βαρουφάκη»



Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, γίνεται σημαντικό μέρος του προβλήματος που έχει η Ελλάδα για να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της, γράφει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.Όπως αναφέρει, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχει ήδη αποξενωθεί από πολλούς συνομιλητές του στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη και κινδυνεύει
να γίνει ένα πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται να επιστρέψει στην κανονικότητα και να παραμείνει στην ευρωζώνη.
«Πολλοί θεωρούν πως ο νέος ΥΠΟΙΚ έφερε φρέσκο αέρα μιλώντας στους ομολόγους του στην Ευρωομάδα για την ματαιότητα των πολιτικών λιτότητας όπως έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλεί κατάπληξη η ετοιμότητα του να σπάσει τις συμβάσεις του ευρωπαϊκού λόγου – και όχι μόνο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες», γράφει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν, βέβαια, αντικρουόμενες απόψεις για το τι ακριβώς κάνει ο Βαρουφάκης. Ένας Έλληνας αξιωματούχος λέει πως «έχει πνευματικό χάρισμα. Είναι τόσο άνετος που τους αφήνει άφωνους. Ρωτάει, αλλά δεν παίρνει απαντήσεις. Έχουμε χάσει το 1/3 του εθνικού εισοδήματός μας, πώς μπορούμε να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας; Η αποδόμηση του Βαρουφάκη έχει αρχίσει εδώ και δύο εβδομάδες με σκοπό να απαλλαγούν από αυτόν».
Από την άλλη, όμως, Ευρωπαίος αξιωματούχος είπαν: «Είναι ένας συμπαθητικός τύπος, αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Με τον Βαρουφάκη είναι δύσκολο να κρατήσει κάτι σε ιδιωτική σφαίρα». Τον κατηγορούν ευθέως για υπερπροβολή, αδιακρισία και έλλειψη εμπιστοσύνης, κάτι επιτείνει τις ανησυχίες των επενδυτών».
Ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης λέει: «Ο Βαρουφάκης έχει σοβαρή ευθύνη για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Πολλές φορές η στάση μιας χώρας προσωποποιείται, ειδικά σε ένα μικρό και φιλόξενο περιβάλλον όπως είναι η Ευρωομάδα».
Επί του παρόντος ουδείς ζητάει την αποπομπή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, αν και ο Γιούνκερ ζήτησε πριν από ημέρες από τον Τσίπρα να του πει να κατεβάσει τους τους τόνους της ρητορικής του. Όπως αναφέρει το άρθρο: «Μπορεί αρκετοί να πιστεύουν πως το πρόβλημα δεν είναι ο Βαρουφάκης, αλλά ο Τσίπρας που ζητάει αποζημιώσεις από τη Γερμανία, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών είναι εκείνοι που πρέπει να καθησυχάζουν τις αγορές και να ασχολούνται με αριθμούς και όχι με συνθήματα».
Παράλληλα, σημειώνει πως μετά τη φωτογράφηση στο Paris Match, ακόμα και δημοσίως αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τρόπο που λειτουργεί ο Βαρουφάκης. Πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν πως η εχθρότητα ανάμεσα σε αυτόν και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα από την πολεμική του δεν έχει ξεφύγει η ΕΚΤ την οποία κατηγορεί για «ασφυξία», ενώ καταφέρεται εναντίον της και για την εφαρμογή του προγράμματος QE, από το οποίο η Ελλάδα έχει αποκλειστεί επί του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου