Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Α. Τσίπρας: Οι απειλές σε εμάς δεν περνάνε, δεν υποχωρούμε.



Να αφήσουν τις απειλές για εκεί που περνάνε, όχι σε αυτή την κυβέρνηση, όχι σε αυτόν τον λαό, διαμήνυσε ο Α. Τσίπρας στους εκπροσώπους των δανειστών, έχοντας προηγουμένως επιτεθεί δριμύτατα στους εκροπσώπους των θεσμών, φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο του Eurogroup αλλά και τον N. Costello, του οποίου την υπογραφή έφερε η επιστολή που χαρακτήριζε "μονομερή ενέργεια", την κατάθεση του νομοπσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.


Επίθεση πάντως χωρίς να την κατονομάσει απηύθυνε σε μερίδα της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι στη χώρα υπάρχουν "τροικανότεροι των τροικανών που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους".

Ο Πρωθυπουργός ωστόσο, από βήματος βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου, απάντησε στις πιέσεις που δέχεται η Κυβέρνηση από τους πιστωτές, τόνισε:

1. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από όσα έχουμε εξαγγείλει.
2. Δεν πτοούμαστε από απειλές και φοβέρες
3. Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης φεβρουαρίου
4. Η εποχή της τρόικας και των τεχνοκρτών τελείωσε.

Παρότι, απέφυγε να επιτεθεί - έστω και έμμεσα στο Βερολίνο- ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε "θράσος" την επιστολή του Κοστέλο για την ανθρωπιστική κρίση και απήυθυνε ρητορικό ερώτημα στην ηγεσία της Ε.Ε:

"Ερώτημα στην ηγεσία της Ε.Ε : Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε; Αυτή επιθυμούμε; Αυτή που χαρακτηρίζει μονομερή ενέργεια την αντιμετώπ[ιση της ανθρωπισατικής κρίσης; Τι Ευρώπη είναι αυτή; και ποιόν εκφράζει;

Στο όνομα ποιας ευρωπαϊκής συνθήκης έχουν το θράσος να μιλούν για μονομερή ενέργεια; αν το κάνουν για να μας τρομάξουν, η απάντηση είναι απλή: Δε μας τρομάζουν και δε μας πτοούν εμας αυτά".

Θα θέσουμε το θέμα παντού

Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δέχεται εντολές από τεχνοκράτες, ξεκαθαρίζοντας ότι θα επιμείνει στην πολιτική λύση, καθώς θα απευθυνθεί στη Σύνοδο Κορυφής και την Ευρωπαική Επιτροπή.

Σταχυολογώντας την ομιλία του Πρωθυπουργού:

*Η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί αυτό που δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις και κάποιοι αδυνατούν να καταλάβουν. Υποσχεθήκαμε να ματώσουμε εμείς για να μη ματώνει άλλο ο λαός.

*Εμείς δε θα συνεχίσουμε την τακτική να δίνουμε σε τεχνοκράτες να γράφουν τα νομοσχέδια. Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις αλλά η λαική εντολή ήταν σαφής κι έχουμε την υποχρέωση να την υλοποιήσουμε.

*Ο λαός μας ζήτησε ενα πράγμα: Να μπει ενα τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα και να γίνει επιτέλους ουσιαστική σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Κι αυτή την εντολή την υπηρετούμε.

*Γνωρίζαμε τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας και τις πιέσεις για να συρθούμε στην υλοποίηση μιας πολιτικής που θα ήταν συνέχεια των πολιτικών της προηγούμενης. Τώρα αρχίζουν να μας γνωρίζουν καλά και οι εταίροι μας. Αν είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι θα είμαστε μια από τα ίδια, τους έχουμε απογοητεύσει.

*Δε ζητάμε προνομιακή μεταχείριση. Ζητάμε ισότιμη μεταχείριση. Δε βρεθήκαμε χωρίς συμμάχους. Για πρώτη φορά η Ε.Ε παραδεχθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση.

*Εξαιρετικά σημαντική η προσπάθεια του juncker να βρεθούν κονδύλια ώστε να επουλωθούν  οι πληγές.

*Στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη πετύχαμε συμφωνία και κάναμε το βήμα για μια διαπραγμάτευση που δεν τελειώνει, θα κρατήσει καιρό και θα είναι σκληρή.

*Βάλαμε τέλος στο εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που εμπαινε στα υπουργεία και κατέβαζε φακέλους, εξευτέλιζε υπουργούς, ανέκρινε υπουργούς, τέτοια φαινόμενα εμείς δε θα τα ανεχθούμε και δεν πρόκειται να ξανασυμβούν. Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες.

*Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δέχεται εντολές από τεχνοκράτες. Κάποιοι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι ούτε εντός ούτε εκτός της χώρας. Γιατί εντός της χώρας υπάρχουν κάποιοι τροικανότεροι των τροικανών.

*Κάποιοι επιχείρησαν να αποδομήσουν στελέχη της κυβέρνησης. Ή να συνεχίσουν το ίδιο βαρετό τροπάρι των εκβιασμών. Ορισμένοι τεχνοκράτες προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα. Τους απαντάμε με τείχος αξιοπρέπειας. Ψηφίζοντας το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης. Τους απαντάμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

*Η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων μας και ορισμένων τεχνοκρατών, το μόνο που κατορθώνει είναι να επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και εκθέτουν την Ευρώπη. Τι να πει κανεις για κάποιοιυς που ζητάνε να παγώσουμε νομοσχέδια για να συνεχίσουν στην Ελλάδα να ξεπαγιάζουν νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα;

*Απαιτούμε να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Η Ελλάδα έγινε οικονομικό πειραματόζωο, κάποιοι επιθυμούν να γίνει και πολιτικό πειραματόζωο για να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ε.Ε το μοντέλο της οικονομικής λιτότητας γιατί κάποιοι κερδίζουν. Αλλά δε θα τα καταφέρουν. Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε στην Ελλάδα έρχεται σαν ποτάμι και αλλού. Δε θα σταματήσει.

*Το μνημόνιο δεν ήταν μεταρρύθμιση , ήταν κοινωνική διάλυση. Καθαρή εκδίκηση. Πότε η τρόικα χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για να πει εαν δεν προχωρήσει αυτή η διοικητική μεταρρυ΄θμιση ή φορολογική, δε θα δοθεί η δόση; ποτέ.

*Είναι υποκριτές όσοι κόπτονται δήθεν για μεταρρυθμίσεις. Γιατί ποτέ δεν υπήρξε ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη χώρα.

*Η εργαλειοθήκη δεν ήταν του ΟΟΣΑ. Υφάρπαξαν την σφραγίδα του ΟΟΣΑ για να ευνοήσουν ντόπια συμφέροντα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου