Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Έχεις καταθέσεις με "μαύρα" στην Ελβετία; Δώσε 15% και καθάρισες!



Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης με αντιπροσωπεία της ελβετικής κυβέρνησης.Η ελληνική κυβέρνηση θα συντάξει νομοσχέδιο σχετικά με τους όρους εθελοντικής αποκάλυψης Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές φορολογικές αρχές, με τρόπο που αντανακλά καλύτερα την πρακτική της
Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, θα διατηρεί γραμμή επικοινωνίας με τις ελβετικές αρχές, έτσι ώστε, μόλις το νομοσχέδιο περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η πολιτική διακήρυξη μεταξύ των δύο κρατών να μπορεί να υπογραφεί και να εφαρμοστεί.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η σημερινή συνάντηση είναι σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
«Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να υποδεχθώ το συνάδελφό μου από την Ελβετία και τον έτερο συνάδελφό μου, τον κ. Νικολούδη. Είχαμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία, που θα οδηγήσει στη σύναψη μιας πολιτικής συμφωνίας- πολιτικής ανακοίνωσης- μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Ελβετίας», σημείωσε ο υπουργός.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά στην εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Ελλήνων πολιτών καταθέσεών τους στο εξωτερικό, με τρόπο που θα αντανακλά τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ. Ταυτόχρονα, όσο διαρκεί αυτή η νομοθετική διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας στην Ελβετία έτσι ώστε, μόλις εγκριθεί και ψηφιστεί το σχέδιο νόμου από τη Βουλή, να μπορεί να υπογραφεί και να ανακοινωθεί η πολιτική διακήρυξη των δύο χωρών -και προφανώς να εφαρμοστεί. Είμαστε σίγουροι ότι η σημερινή μας συζήτηση ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο μια ήδη πολύ θετική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας», πρόσθεσε.
Με τη σειρά του ο κ. Jacques de Watteville δηλωσε: «Η Ελβετία έχει επίγνωση της πολυσύνθετης κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός και θέλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Το κάνουμε αυτό κυρίως μέσω της συμβολής μας στο ΔΝΤ. Μέσω των επαφών που έχουμε, ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας και στους τομείς της πάταξης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε μόλις καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί σύντομα, θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα εξέλιξης της ανάπτυξης μεταξύ της συνεργασίας των δύο χωρών μας».

«Έχουμε ήδη κάποια εργαλεία και κάποιες συμφωνίες που επιτρέπουν την πλήρη συνεργασία μας για θέματα φορολογικών αδικημάτων και με το καινούργιο αυτό βήμα, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό που πρέπει να βρούμε τώρα είναι ο σωστός τρόπος για να κάνουμε τη μετάβαση από την κατάσταση, που ίσχυε στο παρελθόν προς τη νέα κατάσταση, δηλαδή την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό ήταν και το θέμα της σημερινής μας συνάντησης», είπε το στέλεχος της ελβετικής αντιπροσωπείας.
«Είχα πρόσφατα δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, όσα χρειάζονται, σε νομοθετικό επίπεδο ή σε κατάρτιση και υπογραφή συμφωνιών με άλλες χώρες, έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να φορολογούνται οι υπόχρεοι Έλληνες οπουδήποτε και αν έχουν τα χρήματά τους. Αυτή η δήλωσή μου έρχεται να επιβεβαιωθεί σήμερα με αυτά που αποφασίσαμε», δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Παναγιώτης Νικολούδης.

«Έστω και τρέχοντας λίγο μπροστά στο χρόνο, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους όσοι ξέρουν –και όλοι ξέρουν- ότι χρωστούν χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο είτε τα χρήματά τους είναι στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία, είτε οπουδήποτε αλλού: έχουν πραγματικά συμφέρον», συνέχισε και κατέληξε: «Στόχος όλων μας θα είναι να εξυπηρετηθεί το συμφέρον της Ελβετίας, το συμφέρον της Ελλάδας και το συμφέρον των φορολογουμένων- των υπόχρεων να φορολογηθούν στην Ελλάδα. Έχουν και αυτοί συμφέρον, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, να προσαρμοστούν σε αυτό το πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή, να πιστέψουν ότι είναι προς το συμφέρον τους και ότι, έτσι και αλλιώς, στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να αποφύγουν τη φορολόγησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου