Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

BBC: Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα να πει «αντίο» στο ευρώ; -Απάντηση σε έξι βασικά ερωτήματα



Τα δεδομένα είναι σχεδόν αυταπόδεικτα, κατά το BBC: η ελληνική κυβέρνηση ξεμένει από χρήματα και χρόνο. Εάν αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία στις 24 Απριλίου, αυτό θα μπορούσε, δυνητικά, να την βάλει σε διαδικασία προεπιλογής και να ρισκάρει ακόμη και την παραμονή της στην Ευρωζώνη.
Τι από όλα αυτά μπορούν να συμβούν; Το βρετανικό δίκτυο απαντάει σε έξι βασικά
ερωτήματα που τίθενται με επικακτικό τρόπο στην παρούσα φάση και που κάποια, δεν θα αργήσουν να απαντηθούν από τις εξελίξεις.
Είναι έτοιμη η Ελλάδα να χρεοκοπήσει;
Υπάρχει έντονη και αυξανόμενη πεποίθηση πως αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνήσει για τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα ξεμείνει από μετρητά. Οι πληρωμές για το χρέος συσσωρεύονται, καθώς αναμένονται πληρωμές προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ – ειδικά η πληρωμή 760 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ταμείο, στις 12 Μαΐου, προκαλεί τη μεγαλύτερη νευρικότητα στην Ευρώπη. Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε δύσκολο δίλημμα: να πληρώσει τα χρέη της ή να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου;
Μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει εν ζωή;
Η δόση του Απριλίου προς το ΔΝΤ, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, πληρώθηκε αφού πρώτα η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα αποθεματικά των ταμείων υγείας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό-λαϊκιστικό κόμμα, που ανέβηκε στην εξουσία εν μέσω ενός κύματος οργής κατά της λιτότητας, θα είναι δύσκολο να σταματήσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις – η απόφαση φαίνεται να είναι αναπόφευκτη. Ο στόχος είναι στις 24 Απριλίου να «ξεκλειδώσουν» οι εταίροι μέρος των χρημάτων της τελευταίας δόσης. Ακόμη, όμως, και αν λάβει αυτά τα χρήματα, θα χρειαστεί και ένα τρίτο πακέτο στήριξης πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων.
Τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Οι ελληνικές τράπεζες τελούν, ήδη, υπό μηχανική υποστήριξη, καθώς λαμβάνουν χρήματα μέσω ELA από την ΕΚΤ. Αν η χώρα κηρύξει αδυναμία εξόφλησης των δανείων της, τότε κινδυνεύει να χάσει τη ρευστότητα που της παρέχει η ΕΚΤ. Μια «αναγκαστική χρεοκοπία» θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο. Επιπλέον, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο η εκροή καταθέσεων που ήδη παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στις ελληνικές τράπεζες.
Μήπως αυτό σημαίνει ένα Grexit;
Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι τόσο επισφαλές που ακόμη και η στοιχηματική εταιρεία William Hill, αποφάσισε να σταματήσει το στοίχημα περί Grexit μέσα στο 2015. Μια αναγκαστική χρεοκοπία θεωρείται η χειρότερη δυνατή επιλογή, καθώς θα μπορούσε να βυθίσει την Ελλάδα και να την αναγκάσει να βγει από το ευρώ. Επιπλέον, θα σήμαινε πως οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν, η χώρα θα επέστρεφε σε μια υποτιμημένη δραχμή, θα συνέβαινε μια βαθιά τραπεζική κρίση και έτσι θα γινόταν ένας παρίας στις διεθνείς αγορές, όπως η Αργεντινή το 2002. Οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, αλλά μια αναγκαστική χρεοκοπία μπορεί να τους οδηγήσει εκτός.
Είναι το Grexit αναπόφευκτο;
Μια σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα θα ήταν η συμφωνία την 24η Απριλίου, αλλά όλοι οι παρατηρητές συμφωνούν πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί. Αυτή τη στιγμή παίζεται ένα παιχνίδι πόκερ. Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρξει αποτυχία στη Ρίγα, αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ. Για ορισμένους οικονομολόγους, πιθανώς, η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν μια «διαχειρίσιμη χρεοκοπία». Αυτό θα σήμαινε πιο χαλαρούς όρους εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα μένει στην Ευρωζώνη υπό αυστηρούς όρους στην κίνηση κεφαλαίων έτσι ώστε να μην υπάρξει έντονη εκροή. Μια άλλη ιδέα που εξετάζει η Γερμανία, είναι να συνεχίσει η ΕΚΤ τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, και σε αντάλλαγμα να υπάρξουν αυστηρές εγγυήσεις της χώρας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης;

Η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη θεωρεί πως έχει αναπτύξει εκείνους τους μηχανισμούς που θα ακυρώσουν τους φόβους μετάδοσης της κρίσης. Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί πως τα τρωτά σημεία παραμένουν. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να τυπώσει χρήμα για την ανακεφαλαίωσή της, κάτι που θεωρείται ανάθεμα από τη Γερμανία. Οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης στις αγορές είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί, ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος των πολιτικών συνεπειών. Αρκετές κυβερνήσεις παρακολουθούν με νευρικότητα τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς στο εσωτερικό τους έχουν να διαχειριστούν κινήματα κατά του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου