Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Δικάζονται οκτώ άτομα για απάτη με φωτοβολταϊκά και σαλιγκάρια



Την παραπομπή σε δίκη οκτώ ατόμων που κατηγορούνται ότι είχαν στήσει απάτη με φωτοβολταϊκά συστήματα προτείνει εισαγγελέας προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, με την πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο, ζητεί να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης οι παραπάνω κατηγορούμενοι για απάτη, καταδολίευση δανειστών και
παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων, κατά περίπτωση.
Πρόκειται για έναν υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο οποίος βρίσκεται σε αυτοδίκαιη αργία, κι άλλους 7 ιδιώτες. Συγκεκριμένα: Το ομόρρυθμο μέλος κατασκευαστικής εταιρείας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, δύο άτομα που εμφανίζονταν ως  ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης και φέρονται ότι επισκέπτονταν τα έργα κάνοντας ελέγχους για την πορεία τους και τη νομιμότητα υποβολής των δικαιολογητικών τους.
Ακόμη κατηγορούνται ο εμφανιζόμενος ως μηχανικός στον τομέα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων - διαχειριστής και μέτοχος βουλγαρικής εταιρείας ΕΠΕ (παραγωγή και εμπόριο φωτοβολταϊκών) ο οποίος επίσης παρουσιαζόταν ως στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Δύο άτομα που εμφανίζονταν ως τραπεζικά στελέχη με εμπειρία σε δάνεια και διαχείριση κεφαλαίων. Η συνιδιοκτήτρια της κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία φέρεται ως μέτοχος κι άλλων συναφών εταιρειών με έδρα την Κύπρο και τη Βουλγαρία.
Στην πρόταση του κ. Ζήση αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι εμφανίζονταν στους εγκαλούντες - παθόντες ότι είναι ειδήμονες στις επενδύσεις με εμπειρία και γνώσεις στην εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων - πάρκων και στη δημιουργία και λειτουργία εκτροφείων σαλιγκαριών. Ότι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο  για τη λήψη επιδοτήσεων καταθέτοντας του σχετικούς φακέλους στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ότι είναι φερέγγυοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκές μονάδες, εκτελώντας τη μελέτη, την προμήθεια του εξοπλισμού και εγκατάσταση σε αγροτεμάχια καθώς επίσης και στην καλλιέργεια σαλιγκαριών με την κατασκευή εκτροφείων και την προμήθεια σαλιγκαριών.
Έθεταν ως μοναδική προϋπόθεση την καταβολή από τους επενδυτές ενός χρηματικού ποσού που αντιστοιχούσε στην αμοιβή και στα έξοδα που θα χρειαζόταν για την ολοκλήρωση των έργων. Έτσι κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν 47 επενδυτές, αποσπώντας χρηματικά ποσά που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 2 εκατ. ευρώ, μέσα στη διετία 2011- 2012, σύμφωνα με τη δικογραφία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου