Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θέλει ο Πούτιν



Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα σε υποδομές και ενέργεια, στο πλαίσιο δυνητικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
Ειδικότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τον ΟΛΘ, λέγοντας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι «οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης». Όπως έχει γίνει
γνωστό με παλαιότερες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, η Μόσχα θέλει να πάρει πακέτο ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ για να αξιοποιήσει τις δηνατότητες που προσφέρει η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης ως διαμετακομιστικό κέντρο.
«Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα σε υποδομές, λιμάνια, ενέργεια.
Ο κ. Πούτιν σημείωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό το σχέδιο της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου» υπογράμμισε και τόνισε ότι συζητήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στον Turkish Stream.
«Αν η Ελλάδα γίνει ενεργειακός κόμβος συμμετέχοντας στο Turkish Stream  θα υπάρξουν πολλά κέρδη για τη χώρα» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, εξηγώντας πως εξετάστηκε η χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός ελληνικού αγωγού, ο οποίος θα παραλαμβάνει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.  «Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει. Θα υπάρξει ελληνικός αγωγός» διευκρίνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο προ κυρώσεων». Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, «θα αποδώσουμε μεγάλη σημασία στον τομέα των επενδύσεων και στον τομέα της ενέργειας».
Σε ό,τι αφορά το ρωσικό εμπάργκο, ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. «Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις Δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις για μία χώρα της Ε.Ε. αλλά συζητήσαμε τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας μέσω της δημιουργίας κοινών επιχειρήσεων – δεν θα υπάρξουν προβλήματα για τους Ρώσους παραγωγούς», είπε και πρόσθεσε: «Αν η κυβέρνηση θεωρεί επωφελή τη συνεργασία με τη Ρωσία το χαιρετίζουμε. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με όσους θεωρούν την επίσκεψη άλλων ηγετών στην Μόσχα κάτι το λογικό και την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας κάτι παράλογο. Υπάρχει δέσμευση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου