Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Λεφτά από τη Ρωσία για τον αγωγό μόνο αν...συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.



Άμεσα συστήνεται κοινοπραξία για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου (σσ: επέκταση του Turkish Stream), όπως συμφώνησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη.Όπως είπε ο κ. Μίλερ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στην κοινοπραξία αυτή θα πάρουν μέρος κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξη της για
την υλοποίηση του έργου του αγωγού.
«Η όποια συμφωνία που θα υπογράφει, θα γίνει με βάση το κοινοτικό δίκαιο, ο αγωγός θα διοχετεύει 47 δισ. κυβικά μέτρα αερίου προς την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα θα έχει πολλαπλά οφέλη από αυτόν χωρίς», τόνισε ο ίδιος, χωρίς ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση για το εάν και πότε θα δοθεί  προκαταβολή 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για την κατασκευή του αγωγού, ο κ. Μίλερ είπε πως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η ΕΕ. «Εμείς θα τηρήσουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του μετά την κατ'ιδίαν συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom, ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου «προς όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και τον ευρωπαικό χώρο» δηλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Διευκρίνισε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε καλό σημείο, «δεν υπογράφουμε τίποτα σήμερα ελπίζουμε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη» σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού θα γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Σχολίασε μάλιστα ότι «από την Ελλάδα θα περάσει ο TAP ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο. Δεν δικαιολογείται η Ε.Ε. να δίνει άδεια στον TAP και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στη Fyrom σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου