Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Πρωταθλητές στις αμυντικές δαπάνες στην Ε.Ε αν και χρεωκοπημένοι...



Η "απένταρη" Ελλάδα παραμένει μία από τις χώρες που δαπανούν τα μεγαλύτερα κονδύλια για στρατιωτικό υλικό και όπλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με το ΑΕΠ της, - ενώ άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ οδηγήθηκαν στη μείωση των αμυντικών δαπανών λόγω της κρίσης - αναφέρει το Euobserver.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν από 3,3% το 2009 σε 2,2% το 2014.


Πέρυσι η Ελλάδα ξόδεψε πάνω από 2% του ΑΕΠ σε πολεμικό υλικό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri). Την ίδια χρονιά η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία έδωσαν περίπου 1%.

Σημειώνεται πως το ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες είναι στόχος που έθεσε πέρυσι το ΝΑΤΟ σε συνέδριο στην Ουαλία, στον απόηχο της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο η Ελλάδα, η Εσθονία και η Βρετανία τήρησαν τη συμφωνία.

Ο Σαμ Πέρλο - Φρίμαν, διευθυντής στο Sipri δήλωσε πως ο προϋπολογισμός των αμυντικών δαπανών στην Ελλάδα είναι υψηλός λόγω "ιστορικών εντάσεων" στην περιοχή και κυρίως την διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Κύπρο και για το Αιγαίο.

Το άρθρο αναφέρει πως οι διαφορές αυτές, παρά λίγο να οδηγήσουν σε συρράξεις στο παρελθόν.

Οι αμυντικές δαπάνες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους το 2009, - χρονιά της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό "διάσωσης" της ΕΕ και του ΔΝΤ λόγω εκτροχιασμού των δημοσιονομικών - όταν δαπανήθηκε ποσό ίσο με το 3,3% του ΑΕΠ ή 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την προηγούμενη χρονιά είχε πέσει κατά το ήμισυ και είχε ανέλθει σε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου