Τρίτη 21 Απριλίου 2015

"Πλακώθηκαν" Δήμαρχοι με τον υπουργό του Τσίπρα για τα αποθεματικά.



Ένταση επικράτησε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία μεταφέρονται τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα «αίματα άναψαν» όταν επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις ο αναπληρωτής υπουργός
Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φράση του κ. Μάρδα: «Θα μπορούσα να καλέσω μία αντιπροσωπεία στο γραφείο μου και να τελειώνουμε. Δεν ήρθα εδώ για να…», αρκούσε για να προκαλέσει την οξεία αντίδραση των Δημάρχων.
Ακολούθησε βοή στην αίθουσα της συνεδρίασης με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ να φωνάζουν και να λένε μεταξύ άλλων:
«Αυτή είναι η Δημοκρατία σας;»
Το ήδη τεταμένο κλίμα πυροδοτήθηκε εκ νέου,  όταν ο κ . Μάρδας είπε «Σας καλούμε να βάλετε τα κεφάλαιά σας σε λογαριασμό της ΤτΕ με επιτόκιο τουλάχιστον 2,5%»με τους δημάρχους να απαντούν πως «τα επιτοκια τα οποία δίνουν τράπεζες για την κατάθεση των ρευστών διαθεσίμων των δήμων τους είναι πάνω από 2,5% (πχ μεταξύ 3,7% – 5,8%), συνεπώς δεν μας συμφέρει».
Τελικά, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατάφερε να μιλήσει προχώρησε στις εξής διευκρινίσεις.
Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι ο εσωτερικός δανεισμός θα κρατήσει δύο μήνες, μέχρι τον Ιούνιο και πως εάν χρειαστούν περισσότερα χρήματα απ΄αυτά που έχουν προϋπολογίσει θα μπορούν με αίτηση να λάβουν κονδύλια εντός δύο ημερών.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι θα ψηφιστεί νόμος με τον οποίο το κράτος θα δεσμεύεται για την επιστροφή του συνόλου των κονδυλίων στους δήμους μετά το πέρας της δίμηνης περιόδου.

1 σχόλιο:

  1. Επιτέλους. Μάθαμε ποιο ήταν το PLAN B της «πρώτη φορά αριστερά» Κυβέρνησης.
    Δέσμευση των «αποθεματικών» Δημόσιων Φορέων όπως οι Δήμοι. Φιλολαικότατο μέτρο.
    Δουλευόμαστε ψιλό γαζί. Έχουν οι Δήμοι αποθεματικά και δεν το ξέρουν. Μάλλον στα πλαίσια της δημιουργικής ασάφειας, όπως η Τρόικα ονομάστηκε Θεσμοί και το Μνημόνιο Συμφωνία, βαφτίστηκαν αποθεματικά, τα ταμιακά διαθέσιμα που βοηθούν τους Δήμους να ανταπεξέρχονται στις τρέχουσες ανάγκες τους-μισθούς, αναλώσιμα, και πάγια έξοδα λειτουργίας.

    Σε άλλες εποχές θα ονομάζονταν Συνταγματικό Πραξικόπημα που από σύμπτωση συνέπεσε με την χθεσινή επέτειο της 21ης Απριλίου.
    Αλλά και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Παρακάμπτοντας την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία και παραχαράζοντας την Δημοκρατία; Δεν το λέω εγώ. Ο Λαφαζάνης τις χαρακτήριζε έτσι μέχρι την νίκη του Γενάρη! Δεν βαριέσαι, είπαν- ξείπαν, χ@ζουν την παρόλα τους.
    Άλλωστε όπως έλεγε και ο μετρ της ανακυβίστησης Αντρέας, «άλλαξαν οι συνθήκες σύντροφοι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή