Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Πώς καταλαβαίνουμε ότι μια μπύρα έχει χαλάσει;



Τίποτα δεν είναι χειρότερο για μια δροσιστική μπύρα από το να έχει μια ασυνήθιστη γεύση ή οσμή. Οι περισσότερες μπύρες δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, καθώς διατηρούν την ποιότητα τους για μεγάλη περίοδο. Υπάρχει όμως και μια πιθανότητα να χαλάσουν από την ακατάλληλη αποθήκευση, από τον λάθος εξοπλισμό ζυθοποιίας ή από προσμίξεις στη γραμμή παραγωγής. Υπάρχουν τρία σημάδια για να καταλάβουμε αν μια μπύρα είναι χαλασμένη…

1. Η γεύση της μπύρας είναι επίπεδη
Δεν πρέπει όλες οι μπύρες να είναι ιδιαίτερα ανθρακούχες. Ωστόσο, όταν μια μπύρα που υποτίθεται ότι είναι ανθρακούχα δεν έχει φυσαλίδες ή αφρό , αυτό σημαίνει συνήθως ότι το μπουκάλι έχει υποστεί ζημιά, επιτρέποντας στο αέριο να διαρρεύσει έξω από τη φιάλη.
2. Η μπύρα έχει οξειδωτικές γεύσεις
Όταν μια μπύρα έχει εκτεθεί στον αέρα και έχει οξειδωθεί, έχει μια απροσδόκητα ξινή γεύση, μια γεύση βουτύρου ή γεύση χαρτιού. Η οξείδωση αλλάζει τις χημικές ουσίες που δίνουν το άρωμα της μπύρας και οδηγεί σε μια παράξενη ή δυσάρεστη γεύση. Επίσης, η μπύρα που έχει εκτεθεί σε έντονο ηλιακό φως μπορεί να αναπτύξει μια τέτοια δυσάρεστη οσμή και γεύση.
3. Η μπύρα έχει κατακάθια
Μερικές μπύρες είναι θολές χωρίς αυτό να είναι αντικανονικό. Αν όμως στη φιάλη επιπλέουν πολλά σωματίδια τότε μάλλον κάτι πάει στραβά. Η θολότητα μπορεί να σημαίνει ότι η μπύρα δεν φτιάχτηκε σωστά ή ότι ορισμένα συστατικά ξεχωρίσαν από το διάλυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου