Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ο Ερντογάν αλλάζει το σύνταγμα της Τουρκίας για να γίνει και επίσημα...Σουλτάνος.



Την καθιέρωση ενός νέου Συντάγματος που θα ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας  – και το οποίο θα αποτελέσει προτεραιότητα της επόμενης Βουλής – ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα τον Ιούνιο. Οι διευρυμένες προεδρικές εξουσίες είναι εδώ και καιρό προτεραιότητα για τον Ερντογάν, που φιλοδοξεί να γίνει και
νομικά ο νέος Σουλτάνος, με απόλυτη κυριαρχία στην Τουρκία.
«Βλέπουμε την αναδιάρθρωση του διοικητικού συστήματος προς ένα προεδρικό σύστημα, απαραίτητο για να καθαρίσει το χάος γύρω από τις γραμμές ευθύνης και να υπάρξει γνήσια αποκατάσταση της απόδοσης ευθυνών» δήλωσε ο Νταβούτογλου, παρουσιάζοντας το προεκλογικό μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος AK.
Μάλιστα, το νέο Σύνταγμα προορίζεται να αντικαταστήσει ένα κείμενο που προέρχεται από το πραξικόπημα του 1980 το οποίο -  παρά τις πολλές αναθεωρήσεις - εξακολουθεί να φέρει τη σφραγίδα των στρατιωτικών. Δεδομένης της ανοιχτής κόντρας του ισλαμιστή προέδρου με τους κοσμικούς στρατιωτικούς, ο Ερντογάν θέλει να κατοχυρώσει την εξουσία του, χωρίς τον φόβο ανατροπής του με ένα σύγχρονο πραξικόπημα.
Ο Τούρκος πρόεδρος – και πρώην πρωθυπουργός -  έχει δηλώσει ξεκάθαρα  ότι θέλει το ΑΚΡ να κερδίσει 400 έδρες, οι οποίες θα επιτρέπουν άνετα στην κυβέρνηση να αλλάξει το Σύνταγμα ομόφωνα. Το κυβερνών κόμμα  θα χρειαστεί τουλάχιστον 330 έδρες για να αλλάξει το σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος και 367 έδρες για να το πράξουν χωρίς την ανάγκη της λαϊκής εντολής.
Ωστόσο, πέντε τουρκικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,  γεγονός που ενδεχομένως θα αποτελέσει πλήγμα στην φιλοδοξία του προέδρου Ερντογάν να ενισχύσει τις προεδρικές του εξουσίες.
Το AKP αναμένεται να εξασφαλίσει πολύ λιγότερες από τις 400 έδρες που έχει θέσει ως στόχο ο Τούρκος πρόεδρος, με τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάζουν την επιθυμία του για τον θρόνο του Σουλτάνου. και το απολυταρχικό καθεστώς που σκοπεύει να φέρει στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα πέντε ινστιτούτα, το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος θα μειωθεί κατά 1 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 49,8% που εξασφάλισε το 2011. Τέτοιου επιπέδου πτώση θα αφήσει το AKP , που σήμερα διαθέτει 312 έδρες, με λιγότερες από τις 276 έδρες που απαιτούνται για την απλή πλειοψηφία.
Βέβαια, κανείς ουσιαστικά δεν πιστεύει ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις τελικά θα επαληθευτούν. Ο Ερντογάν έχει ήδη καταρτίσει τις λίστες  του κόμματος του, κι ας μην είναι τυπικά ο ίδιος επικεφαλής, και μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται πολλλοι συγγενείς, φίλοι, σύμμαχοι και συνεργάτες του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου