Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Ποιες χώρες και τράπεζες επεξεργάζονται σενάρια για grexit



Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις των αρμοδίων παραγόντων αλλά και τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο grexit και προετοιμάζεται κάνοντας προς το παρόν, ασκήσεις επί χάρτου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, η JPMorgan, η ΕΚΤ, η Fed, η Φινλανδία, η Κύπρος ακόμα και η Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν ήδη προετοιμαστεί για μια πιθανή
αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη:
-          Η JPMorgan πρέπει να είναι έτοιμη για αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Jamie Dimon.
-          Σχέδιο για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, στα οποία περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις από μια συρροή των καταθετών για να αποσύρουν τα χρήματά τους από τράπεζες, ετοίμαζε η Γερμανία σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Bild πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει.
-          H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το προσωπικό της καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το πώς θα μπορούσε η υπόλοιπη Ευρωζώνη να παραμείνει ανέπαφη, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Για το σκοπό αυτό, συνεργάτες της ΕΚΤ κάνουν ήδη εσωτερικές ασκήσεις προσομοίωσης για το πώς θα μπορούσε να αλληλο- βοηθηθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη (σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο), σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel.
 -          Μέτρα για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ λαμβάνει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Όπως τόνισε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφειας Τσαρλς Πλόσερ, η Fed θα πρέπει να είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των αγορών και τη ρευστότητα μετά από ένα Grexit.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ό,τι είναι επωφελές για να διαφυλάξουμε την λειτουργία και τη ρευστότητα των αγορών» δήλωσε ο Πλόσερ και πρόσθεσε: «Επειδή δεν είναι διόλου προφανές τι θα σήμανε ή δεν θα σήμαινε η έξοδος της Ελλάδας για αυτές τις δύο διαστάσεις, νομίζω ότι είναι δύσκολο να πω τι ακριβώς θα αποφασιζόταν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fed διαθέτει «άφθονα διαθέσιμα εργαλεία» για την αντιμετώπιση κάθε τέτοιου ενδεχομένου.

-          Για ύπαρξη μυστικών σχεδίων προετοιμασίας ενόψει ενός Grexit στην ΕΕ κάνει λόγο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Times το οποίο, ουσιαστικά, αναπαράγει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο του υπομνήματος που έχει επεξεργαστεί το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών και έγινε γνωστό την Μ.Πέμπτη μέσα από δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας Helsingin Sanomat.
-          Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο κ. Αναστασιάδης απεκάλυψε πως η Κύπρος έχει εξετάσει το σενάριο Grexit και έχει σχεδιάσει και μέτρα οχύρωσης έναντι ενδεχόμενων επιπτώσεων.»Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ανάλογος κίνδυνος αλλά, επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει, του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας διαβεβαιώνω ότι έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο», ανέφερε.
-          «Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εάν αποτύχει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Eurogroup, για το ξεκλείδωμα της δόσης και της χρηματοδότησης, σύμφωνα με την φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, η οποία επικαλείται μυστικό υπόμνημα του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών». Το δημοσίευμα αυτό, επικαλείται το πρακτορείο Reuters και αναφέρει πως το εν λόγω μυστικό υπόμνημα φέρει την ημερομηνία 27 Μαρτίου και προσθέτει πως η κυβέρνηση της Φινλανδίας θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα η Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστό πριν το τέλος Ιουνίου.
-          Η Τράπεζα της Αγγλίας πιέζει τις βρετανικές τράπεζες να καταρτίσουν σχέδια για την περίπτωση που η ελληνική κρίση χρέους κλιμακωθεί ή η χώρα φύγει από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως ανέφερε το πρακτορείο, αν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας έχουν μειώσει τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει πει πως η έκθεση σε χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος παραμένει «σημαντική» και ενέχει «ουσιαστικά ρίσκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου