Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Βρώμικα παιχνίδια από το Reuters."Στην Ελλάδα λέει, οι υπάλληλοι θα πληρώνονται με υποσχετικές"



Νέο χτύπημα από το πρακτορείο Reuters, καθώς, μετά το δημοσίευμα ότι απομένουν στα κρατικά ταμεία μόλις 2 δισ. ευρώ για την  πληρωμή μισθών και συντάξεων του Απριλίου επανέρχεται, αναφέροντας πως η ΕΚΤ έχει αναλύσει σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, δηλαδή με μεταχρονολογημένα ομόλογα (τα λεγόμενα IOU), δημιουργώντας
ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου.

Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.

«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο. Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», είπε μια πηγή.

Πάντως ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα κάνει «εικασίες» για σενάρια που αφορούν την Ελλάδα.

Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το σενάριο

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι έως και το 30% των Ελληνων θα μπορούσε να δεχτεί κρατικές πληρωμές σε IOUs αντί για ευρώ, κάτι που θα ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες, καθώς αυτοί οι πολίτες θα σπεύσουν να τραβήξουν καταθέσεις.

Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαια που αντλούν από τον ELA ή να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Όμως οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα IOUs ως εχέγγυα για άντληση κεφαλαίων από τον ELA καθώς η ΕΚΤ δεν θα τα έκανε αποδεκτά.

«Τα IOUs, δεν νομίζω ότι μπορούν να δουλέψουν. Αυτό θα είναι το τέλος, θα βγουν από το ευρώ», ανέφερε πηγή της ΕΚΤ στο πρακτορείο Reuters

«Με ένα παράλληλο νόμισμα... είσαι σχεδόν σε Grexit. Είναι κάτι έξω από το διεθνές πλαίσιο», ανέφερε δεύτερη πηγή.

To Reuters αναφέρει ότι οι Ελληνες επιμένουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για στάση πληρωμών. Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο γιατί η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της μέχρι το τέλος του μήνα.
Ωστόσο, προσθέτει το Reuters, σε πρόσφατη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Αγκελα Μέρκελ, αναφέρει ότι οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με τις πληρωμές χρέους, εάν κληθεί να κάνει την επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου