Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Έκθεση πεπραγμένων του 10ου Διεθνή Μαραθώνιου «Μέγας Αλέξανδρος»



Δια της παρούσης έκθεσης σας ενημερώνουμε σχετικά με τη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου δρόμου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Πέλλα - Θεσσαλονίκη και των παράλληλων Δρόμων Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000., 5.000μ. και 1000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, που διεξήχθησαν την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.
Επίσης για το πρόγραμμα των πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων, οι οποίες διεξήχθησαν παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα.


Α.ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 10ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
         
        Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 , ώρα 19:00 , Θεσσαλονίκη - Ολυμπιακό Μουσείο. Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε αναλυτικά τόσο το αγωνιστικό πρόγραμμα , όσο και το πρόγραμμα των παράλληλων πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων της διοργάνωσης.
        Παράλληλα παρουσιαστήκαν οι εκατόν είκοσι δύο συνεργαζόμενοι Φορείς – Θεσμικοί Υποστηρικτές της, καθώς επίσης και το πρόγραμμα της Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου, της Λαμπαδηδρομίας Πέλλα – Θεσσαλονίκη και οι Χορηγοί της διοργάνωσης.
      Τέλος, τιμήθηκαν ξεχωριστές προσωπικότητες του δρομικού κινήματος και του εθελοντισμού, η παρουσία των οποίων τιμά και κοσμεί τον Διεθνή Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Β. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. Αριθμός Δρομέων :



ΣΥΝΟΛΟ


Μαραθώνιος


10.000μ


5.000μ

1.000μ. Μαθ. Δημ.Σχολείων
Εγγεγραμμένοι
       20.410

1.818

3.977

12.615

2.000
Συμμετέχοντες
       19.716

1.663

3.797

12.256


2.000
 
 Ο αριθμός των συμμετεχόντων στον 9ο Μαραθώνιο που έγινε πέρυσι την 6η Απριλίου 2014, ανέρχονταν σε 13.932 δρομείς από πενήντα τρεις (53) χώρες. Η αύξηση των συμμετεχόντων στον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο ανήλθε στο ποσοστό του 42%!
2. Αριθμός Χωρών Προέλευσης Αθλητών:   Εξήντα επτά (67)


3. Αποτελέσματα Αγώνων (νικητές – τριες)

Μαραθώνιος Ανδρών:       1.  BONSA ATOMSA GONFA (ΑΙΘΙΟΠΙΑ) 2:18:06
                                         2.  SILAS TOO (ΚΕΝΥΑ) 2:21:31
                                         3.  JAMES EMURIA (ΚΕΝΥΑ)  2:22:38
Μαραθώνιος Γυναικών:    1.  ZERITU WAKJIRA BEGASHAW (ΑΙΘΙΟΠΙΑ) 2:40:49
                                         2.  STELLAH BARSOSIO (ΚΕΝΥΑ) 2:40:54
                                         3.  MARIJA VRAJIC (ΚΡΟΑΤΙΑ) 2:47:51         
10.000Μ. Ανδρών:           1.  HENRY KEMBOI (ΚΕΝΥΑ) 30:21
                                         2.  ABEL ROP KIBET (ΚΕΝΥΑ) 30:23
                                         3.  EVGENII BYKOV (ΡΩΣΣΙΑ) 30:40         
10.000Μ. Γυναικών:         1.  AGNES CHEBET (ΚΕΝΥΑ) 35:34
                                         2.  SONIA CEKINI (ΑΛΒΑΝΙΑ) 35:46
                                         3.  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΧΑΚΗ (ΕΛΛΑΔΑ) 35:47
5.000Μ. Ανδρών:             1.  ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΓΟΥΝΑΔΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 16:24
                                         2.  ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ  (ΕΛΛΑΔΑ) 16:39
                                         3.  ΑΛΕΞΗΣ ΕΛΑΜΙΝ (ΕΛΛΑΔΑ) 16:42
5.000Μ. Γυναικών:           1.  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ (ΕΛΛΑΔΑ) 18:03
                                         2.  ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΛΕΟΝΤΙΑΔΟΥ (ΕΛΛΑΔΑ) 19:10
                                         3.  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΑΚΗ (ΕΛΛΑΔΑ) 19:25

Αναλυτικά τα επίσημα αποτελέσματα των αγώνων υπάρχουν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.atgm.gr & www.alexanderthegreatmarathon.org
3α. Μαραθώνιος: Αφετηρία η Πέλλα (άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου), η αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας και τερματισμός η Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος), η σύγχρονη πρωτεύουσά της.
Άρτια η οργάνωση της διαδρομής (αφετηρία – σταθμοί διαδρομής – τερματισμός). Εκκίνηση, διαδρομή, τερματισμός, απονομές, ιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες φυσιοθεραπευτικές, χειρομάλαξης, υπηρεσίες εξυπηρέτησης δρομέων και συνοδών, εφοδιασμός αγωνιζομένων, εξέδρες δράσεων και γενικά οργάνωση χώρου τερματισμού υψηλού επιπέδου. Ιδιαίτερα πετυχημένη η όδευση των δρομέων μετά τον τερματισμό τους, ευθεία προς το Βασιλικό Θέατρο, για την παραλαβή των αναμνηστικών, του ιματισμού και της τροφοδοσίας τους, προς αποφυγή συνωστισμού, λόγω μεγάλης συμμετοχής. Πολύ κολακευτικά και τα σχόλια από τα ελληνικά και προσκεκλημένα ξένα ΜΜΕ, ιστοσελίδες, συλλόγους δρομέων και μεμονωμένων αθλητών και θεατών. Αξιοσημείωτη η συμμετοχή αθλητών με αναπηρία με χειρήλατα αμαξίδια, η συμβολική συμμετοχή ανάπηρου αθλητή-φοιτητή με συνοδό και οι άριστες εντυπώσεις από την υποστήριξη των συμμετεχόντων μαραθωνοδρόμων, όπως και από τη διοργάνωση συνολικά.
3β. 10.000μ.: Αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων και τερματισμός αυτός του μεγάλου Μαραθωνίου, η πλατεία του Λευκού Πύργου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Διαδρομή πιστοποιημένη από επίσημη μέτρηση της IAAF, χρονομετρημένη ηλεκτρονικά, με υψηλό αγωνιστικό επίπεδο συμμετεχόντων, αλλά και με μεγάλη συμμετοχή δρομέων Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος κάθε ηλικίας και ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή και ο τερματισμός 94χρονου δρομέα.
3γ. 5.000μ.: Στην φετινή διοργάνωση μετρήθηκε και πιστοποιήθηκε νέα διαδρομή λόγω της κατά έτος μεγάλης αύξησης των συμμετεχόντων δρομέων. Έτσι, η νέα Αφετηρία βρίσκεται στην οδό Γιαννιτσών στο εμπορικό κέντρο One Salonica (νέα δυτική είσοδος πόλης), ενώ παραμένει ίδιος ο Τερματισμός της, με τους άλλους τρεις Δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος. Εναλλακτική επιλογή δρομέων που θέλουν να τιμήσουν με τη συμμετοχή τους τη διοργάνωση και ό,τι αυτή πρεσβεύει, με μεγάλη συμμετοχή δρομέων Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος κάθε ηλικίας και ατόμων με αναπηρία και σε αυτόν το Δρόμο, ο οποίος φυσικά διαθέτει ηλεκτρονική χρονομέτρηση. Άθλητές- τριες υψηλού επιπέδου, ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες άλλων αθλημάτων, δρομείς από το χώρο της επιστήμης, της τέχνης, του θεάματος, δρομείς κάθε ηλικίας και αγωνιστικού επιπέδου, δημιούργησαν το νέο ρεκόρ συμμετοχής των 12.256 συμμετεχόντων που παρέλαβαν τον αγωνιστικό εξοπλισμό τους.
3δ. 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων: Αφετηρία από την Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης και Τερματισμός στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Οι νεαροί αθλητές μεταφέρουν το μήνυμα με τον αγώνα τους, ότι «ο αγώνας για το περιβάλλον είναι μαραθώνιος» και επιβάλλουν σε εμάς τους μεγαλύτερους, την υποχρέωση της προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, και στα πλαίσια του εν λόγω Δρόμου, διοργανώνονται περιβαλλοντικές εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία με Θεσμικούς Φορείς και Υποστηρικτές της διοργάνωσης.
4. Ιατρική Υποστήριξη-Ασφάλεια Διαδρομής: Για την Ιατρική κάλυψη της διοργάνωσης, υπήρχε διαθέσιμη δύναμη τεσσάρων ασθενοφόρων-μονάδων του ΕΚΑΒ και επιπλέον έξι ασθενοφόρων υποστηρικτών-φορέων της διοργάνωσης. Και τα δέκα διαθέσιμα ασθενοφόρα ήταν στελεχωμένα από γιατρούς. Επιπλέον, δυο μοτοσυκλετών του ΕΚΑΒ, επτά μοτοσυκλετών του Ελλην. Ερυθρού Σταυρού, δυο μοτοσυκλετών των Ελλήνων Διασωστών, δυο τετράτροχων μοτοσυκλετών υποστήριξης παντός εδάφους της ΕΠΟΜΕΑ και δέκα ποδηλάτων διασωστικής υποστήριξης του Ελλην. Ερυθρού Σταυρού. Συνολικά εντός της διαδρομής υπήρχαν δεκατέσσερις απινιδωτές, καθώς επίσης στις Αφετηρίες και τον κοινό Τερματισμό των Δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος.
 Συνολικά, η Οργανωτική επιτροπή εξασφάλισε την ιατρική υποστήριξη δεκατεσσάρων  ιατρών (καρδιολόγων, καρδιοχειρουργού, αναισθησιολόγων, γενικών ιατρών, ορθοπεδικών, πνευμονολόγων, παθολόγων, εντατικολόγου και παιδίατρου), τεσσάρων νοσηλευτών, δύο βοηθών νοσηλευτών και εκατόν οκτώ φυσιοθεραπευτών. Επικεφαλείς του συγκεκριμένου τομέα ήταν οι κ.κ. Κυριάκος Στεφανίδης, ιατρός και Πρόεδρος του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, Θέμης Σπυριδόπουλος, ιατρός, τ. Δ/κτής 4ης Υγ. Περιφ. Αν. Μακ.-Θρακ. και μέλος του Δ.Σ. του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ. Επίσης, στο ΚΕΜ παρευρισκόταν ο Δ/κτής της 3ης Υγ. Περιφ. Μακεδονίας κ. Δημοσθένης Ανδριόπουλος. Συντονιστής του ΚΕΜ ορίστηκε ο κ. Γιάννης Χατζόπουλος, συνεπικουρούμενος από στέλεχος του ΕΚΑΒ. Η Οργανωτική Επιτροπή εξασφάλισε την υποστήριξη του Ομίλου ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, η οποία στα πλαίσια της εν λόγω συνεργασίας παρείχε τη δυνατότητα τεσσάρων διαφορετικών επιλογών προληπτικού ελέγχου στους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες δρομείς. Παράλληλα, εκτός των εφημερευόντων νοσοκομείων των περιοχών της διαδρομής του Μαραθωνίου Πέλλα-Θεσσαλονίκη, που ήταν σε ετοιμότητα να υποδεχθούν περιστατικά, ήταν και σε επιφυλακή η ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ του Ομίλου ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, στα πλαίσια της υποστήριξης της προς τη διοργάνωση.
           Για τη ασφάλεια της διαδρομής και των συμμετεχόντων δρομέων και πέραν των πολιτειακών φορέων (Αστυνομία, Τροχαία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ), υπήρχε διαθέσιμη δύναμη ογδόντα οκτώ μελών του Σώματος Εθελοντών, Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είκοσι επτά μελών των Ελλήνων Διασωστών, τριάντα μελών της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Δ.Θ., δέκα μελών της Διασωστικής Ομάδας Αγίου Παύλου, δεκαοκτώ μελών της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μίκρας, δεκαοκτώ μελών του ΟΦΚΑ Πολιτικής Προστασίας Ακτής Θερμαϊκού, τριάντα μελών της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών-Εθελοντές Καλαμαριάς, δεκαπέντε μελών της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Δήμου Θερμαϊκού, δέκα μελών των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος, έξι μελών της Ομάδας Εθελοντών Διασωστών Χαλκηδόνας, οκτώ μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ξάνθης και εξήντα οκτώ Ραδιοερασιτεχνών. Επίσης υπεβλήθη αίτηση συμμετοχής στη διοργάνωση από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Επιπρόσθετα, για την ασφάλεια των δρομέων συμμετείχαν εκατόν σαράντα δύο μοτοσυκλέτες της Ένωσης Μοτοσυκλετιστικών Συλλόγων Ν. Θεσσαλονίκης με πλήρωμα εκατόν εξήντα τριών μοτοσυκλετιστών, τριάντα μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, έξι μέλη του Συλλόγου Καταδρομέων Β. Ελλάδος και έντεκα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Θεσσαλονίκης.
5. Χρονομέτρηση Αγώνα: Η διοργάνωση για τις ανάγκες της χρησιμοποιεί τον Σύνδεσμο Επίσημων Κριτών Στίβου Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Κ.Σ.Θ) και για την ηλεκτρονική χρονομέτρηση και έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων, την εταιρία «RACETIMER», μία εκ των κορυφαίων του είδους.
6. Πιστοποίηση Διαδρομής: Η διοργάνωση είναι επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων και Δρόμων επί δημοσίας οδού (AIMS) και είναι ενταγμένη στο Διεθνές καλεντάρι της AIMS, καθώς επίσης και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητισμού (ΕΑΑ). Ως εκ τούτου οι τρεις δρόμοι της (Μαραθώνιος, 10.000μ και 5.000μ) διαθέτουν επίσημη πιστοποίηση μέτρησης IAAF.
7. Τηλεοπτική Κάλυψη: Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης καλύφθηκε ζωντανά από την ΝΕΡΙΤ και την TV100 με εξάωρο πρόγραμμα, το οποίο συγχρόνως μεταδίδονταν διαδικτυακά από την ιστοσελίδα www.tv100.eu.Tέλος, Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας, ο οποίος κάλυπτε τη διοργάνωση (απευθείας και με εκπομπές) και τις παράλληλες εκδηλώσεις της ήταν το συνδρομητικό κανάλι NOVASPORTS.

Γ. ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

1.Υπό την αιγίδα: Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε), της Ομοσπονδίας Διεθνών Μαραθωνίων Δρόμων και Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού Σ.Ε.Γ.Α.Σ και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
          2. Θεσμικοί Φορείς Υποστήριξης: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υφυπουργείο Αθλητισμού, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Δήμος Πέλλας, Δήμος Χαλκηδόνας, Δήμος Δέλτα, Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), Γ' Σ.Σ./NRDC-GR, Γενική Αστυνομική Δ/νση Θεσσαλονίκης, Δ/νση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Αστυνομική Υποδιεύθυνση Γιαννιτσών-Πέλλας, Δ/νση Τροχαίας Πέλλας, Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας.
       3. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τους Φορείς : Ε.Α.Σ Σ.Ε.Γ.Α.Σ Θεσ/νίκης, ΕΟΣΛΜΑ-Υ, Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, Σύνδεσμος Επισήμων Κριτών Στίβου Θεσσαλονίκης, Ολυμπιακό Μουσείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Υ.Π.Α, Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα «Νέων Ελλάδος», Ε.Κ.Α.Β, Έλληνες Διασώστες, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης, Διασωστική Ομάδα Αγίου Παύλου, Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μίκρας, Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Χαλκηδόνας, Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, Σύλλογος Καταδρομέων Βορείου Ελλάδος, Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νομού Θεσσαλονίκης, Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών-Εθελοντές Καλαμαριάς,Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ξάνθης, Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Δήμου Θερμαϊκού, ΟΦΚΑ Πολιτικής Προστασίας Ακτής Θερμαϊκού, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος, Ένωση Μοτοσυκλετιστικών Συλλόγων Ν. Θεσσαλονίκης, Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Ελλάδος, Ραδιολέσχη Έδεσσας, Ραδιοερασιτεχνική Λέσχη Μακεδονίας, Πρότυπη Ραδιοερασιτεχνική Ομάδα, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας,  Ο.Α.Σ.Θ, Σ.Α.Σ.Θ, ΚΤΕΛ Θεσ/νίκης, Ελπίδες-Θυγατέρες της Πηνελόπης (Οικογένεια ΑΧΕΠΑΝΣ), ΕΛΛΕΔΑ, ΕΑΦΑ Σύλλογος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Θεσσαλονίκης, Κατασκηνώσεις ΣΚΟΥΡΑΣ, METRISIS, PHYSIO MED, Thessalonikis Physical Therapy Students, Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Μάλαξης και Εναλλακτικών Θεραπευτών, Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών, Πανελλήνιος Οργανισμός εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
4. Εθελοντισμός: Συμμετείχαν συνολικά 1.750 εθελοντές, μεμονωμένοι ή ανήκοντες σε εθελοντικούς φορείς ή ομάδες, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από τους υπεύθυνους των τομέων που δημιουργήθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή της διοργάνωσης.

Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δ1. Η Οργανωτική Επιτροπή, με υπεύθυνο Εκτελεστικό Φορέα το Ολυμπιακό Μουσείο, παρουσίασε στην επίσημη Πανελλαδική Παρουσίαση του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου που διεξήχθη την Πέμπτη 26 Μαρτίου, την Επιτροπή της «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ». Παράλληλα με την επέτειο των 10 χρόνων διεξαγωγής του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», συμπληρώνεται και ένα έτος από την ίδρυση της, με κορυφαία στιγμή την επερχόμενη ανακοίνωση της πρώτης δράσης, αυτή της δημιουργίας πολιτιστικού δικτύου μεταξύ των χωρών από όπου πέρασε o Μέγας Αλέξανδρος, με στόχο την:
- Δημιουργία Διαδραστικού και Ψηφιακού Δικτύου των Εθνικών Επιτροπών της
Unesco, των χωρών από όπου πέρασε ο Μεγάλος Στρατηλάτης, οι οποίες Διαδικτυακά θα προβάλλουν τις κοινές δράσεις του δικτύου.
- Διάδοση του μηνύματος του πολιτισμού μέσα από τον Αθλητισμό και την Εκπαίδευση.
- Δημιουργία κοινών Πολιτιστικών, Εκθεσιακών δράσεων και πράξεων Κοινωνικής Ευθύνης, μέσω της Διαδικτυακής διαδρομής πολιτισμού, στα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
- Διάχυση μέσω κοινών Εκπαιδευτικών δράσεων των αρχών «Ευ Αγωνίζεσθαι», της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας, της ισότητας, του σεβασμού.
Δ2. Στα πλαίσια της διοργάνωσης, το Σάββατο 4 Απριλίου το απόγευμα, διεξήχθη Εορταστική Εκδήλωση Παραδοσιακών χορών, ελληνικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, κατά την τελετή της Υποδοχής της Αλεξανδρείου Φλόγας, στον Λευκό Πύργο, τελευταίο σταθμό της Λαμπαδηδρομίας, Πέλλα - Θεσσαλονίκη.
Δ3. Στα πλαίσια της διοργάνωσης, οι Δήμοι Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνας και Κορδελιού-Ευόσμου, πραγματοποίησαν παράλληλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα, καθώς και αθλητικές, την Κυριακή 5 Απριλίου, το πρωί. Μετά το τέλος των αθλητικών εκδηλώσεων (παράλληλοι Δρόμοι με Τερματισμό πλησίον της Μαραθώνιας διαδρομής), οι συμμετέχοντες κατά ομάδες παρακολούθησαν και υποστήριξαν την προσπάθεια των Μαραθωνοδρόμων.

Ε. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Ε1. Ο τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε. του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στο πλαίσιο της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο και στην προστασία των ανθρώπινων αξιών, μερίμνησε για τις ενέργειες που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και πολιτισμικών ζητημάτων. Κύριο μέλημα της ήταν να μειώσει στο ελάχιστο το οικολογικό αποτύπωμα της διοργάνωσης και παράλληλα να μυήσει στα παιδιά, «το αύριο της χώρας μας», τα οποία συμμετείχαν στον αγώνα 1000μ. μαθητών Δημοτικών Σχολείων, την περιβαλλοντική αγάπη και ευαισθησία. Μετά τον τερματισμό τους, οι μικροί μαθητές παρέλαβαν φάκελο με την επιγραφή «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ», το οποίο περιείχε κάρτα από χαρτί με βιολογικούς σπόρους από μυρωδικά φυτά, το οποίο (χαρτί) “φυτεύεται” κάτω από λεπτό στρώμα χώματος και φυτρώνει, δημιουργώντας σε μερικές ημέρες ένα εξαίσιο μικρό κηπάκι με βότανα όπως Βασιλικός, Φασκόμηλο και Μέντα. Η φύτευση “σπόρων με χαρτί” αποτελεί μία διασκεδαστική δραστηριότητα στο σπίτι, καθώς και για πολλά παιδιά είναι επίσης η πρώτη εμπειρία κηπουρικής τους, ενώ συγχρόνως παρατηρώντας την εξέλιξη τους, τα παιδιά αποκτούν νέες εμπειρίες και γνώσεις.
Ε2. Ο τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε. του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», σε συνεργασία με τους έξι Δήμους της διαδρομής του Μαραθωνίου και Θεσμικούς Υποστηρικτές της, προέβη σε καθαρισμό των δρόμων (Μαραθώνιος, 10.000μ., 5.000μ.), γεγονός πολύ σημαντικό για το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, την αισθητική εικόνα των περιοχών και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.
Ε3. Παράλληλα, διεξήχθη ανακύκλωση όλων των υλικών, που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης (80.000 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, αλουμινοκουβέρτες δρομέων και άλλα είδη).
Ε4. Για πρώτη φορά, "έτρεξε" πρόγραμμα συλλογής-ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών σε συνεργασία με την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση "Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+" και την εταιρεία Global Challenges. Το σύνθημα μας «ΑΣΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΞΑΝΑ». Οι δρομείς παρέδωσαν σε ειδικούς κάδους στο Κέντρο Εγγραφών, περίπτερο 7 της ΔΕΘ-HELEXPO, την Παρασκευή 3 και 4 Απριλίου, κατά την παραλαβή του αγωνιστικού εξοπλισμού τους, αθλητικά παπούτσια που δεν χρησιμοποιούν αντί να καταλήξουν μετά από χρόνια στα σκουπίδια, ώστε αφού αξιολογηθεί η κατάστασή τους, να προωθηθούν σε ομάδες συνανθρώπων μας που τα έχουν ανάγκη, όχι μόνο για να τρέξουν και να αθληθούν αλλά και να τα χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους

Η Ο.Ε. του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», σε συνέχεια της επί σειρά ετών περιβαλλοντικής της ευαισθησίας, δραστηριοποιείται στοχεύοντας σε μια καλύτερη κοινωνία με στόχο να αναδείξει την υψηλή ευθύνη διαχείρισης της διοργάνωσης σε κάθε τομέα με κυρίαρχο μέλημα τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

ΣΤ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Η διοργάνωση υποστηρίζει και υποστηρίζεται από τα παρακάτω 44 ιδρύματα κοινωνικής προσφοράς: Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης, ΕΛΕΠΑΠ, Παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου, Λάμψη, Δεσμός, Μέλισσα, Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης), το Άσυλο του Παιδιού, Α21 Campaign, Αμυμώνη, PRAKSIS, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, ΠΕΡΠΑΤΩ, HOPESPOT, Καταφύγιο Γυναίκας, Make a Wish (Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδας), Το Χαμόγελο του παιδιού, Ανοιχτή Αγκαλιά, ΣΩΤΗΡ, ΜΑΖΙ, ΑΡΣΙΣ, Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός, Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων, Δέντρο Ζωής, Ήφαιστος, Βηματίζω, Άλμα Ζωής, Πνοή Ελπίδας, Άγγελοι Γης, Πηγή Ζωής, Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Σώμα Φίλων ΑμεΑ ‘Δράση για το κάτι άλλο’, Μέριμνα παιδιού, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδας Παιδιών Πασχόντων από την Ινώδη Κυστική Νόσο, Θετική Φωνή-άνθρωποι και HIV, η ΧΕΝ Θεσσαλονίκης, Φίλοι της Μέριμνας-Θεσσαλονίκη, Φίλοι Πασχόντων από Νευροϊνωμάτωση «Zωή με ΝF», Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση, Σύλλογος για την Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας (ΣΑΚΕΚΕ), Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) - παράρτημα Θεσσαλονίκης και Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer.
Τα Ιδρύματα, στα πλαίσια της διοργάνωσης διεξάγουν τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, στα οποία δραστηριοποιούνται. Κατ’αυτόν τον τρόπο, στηρίζονται ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες απευθύνονται, ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν το κοινό για τις δράσεις τους και υποστηρίζονται από τη διοργάνωση οικονομικά, δεδομένου ότι μέρος των εσόδων της διατίθεται υπέρ των σκοπών που επιτελούν.


Z.ΑΦΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΦΛΟΓΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ. ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΠΕΛΛΑ-  -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στα πλαίσια της διοργάνωσης και σε συνεργασία με τους Δήμους από τους οποίους διέρχεται η διαδρομή του Μαραθωνίου, διεξήχθη η Τελετή της Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, το Σάββατο 4 Απριλίου 2015, ώρα 11:30. Κατόπιν τελέστηκε Λαμπαδηδρομία της Φλόγας επί της διαδρομής του Μαραθωνίου. Η πορεία της διήλθε από το αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, την αφετηρία του Μαραθωνίου στο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου της Πέλλας, τη Χαλκηδόνα, το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, τον Αγ. Αθανάσιο και τη Νέα Μεσήμβρια, από το Στρατόπεδο Λεβαντή στα Διαβατά, το Κορδελιό, τον Εύοσμο, το Δημ. Στάδιο Αμπελοκήπων (Άγαλμα Δρομέα – αφετηρία 10.000μ.), την πλατεία Επταλόφου, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO) και κατέληξε στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υποδοχής της Αλεξανδρείου Φλόγας, το απόγευμα του Σαββάτου 4 Απριλίου, ώρα 18:00.  Η Αλεξάνδρειος Φλόγα παρέμεινε ζωντανή καθόλη τη διάρκεια του αγωνιστικού προγράμματος (Κυριακή 5 Απριλίου), ζεσταίνοντας τις καρδιές αθλητών κι θεατών, έως τον τερματισμό και του τελευταίου συμμετέχοντα δρομέα.

H. ΜARATHON EXPO
              Το 2015 διεξήχθη η 3η Έκθεση του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», εντός του Κέντρου Εγγραφών (Registration Centre), στο Περίπτερο 7 της ΔΕΘ-HELEXPO, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του. Η διοργάνωση παράλληλα με τον αθλητικό, πολιτιστικό, κοινωνικό , περιβαλλοντικό, ιστορικό και τουριστικό χαρακτήρα της και με βασική της φιλοσοφία το κοινό καλό, αποφάσισε την δημιουργία της Έκθεσης του Μαραθωνίου, με στόχο την τόνωση της οικονομίας αλλά και της τουριστικής δραστηριότητας της πόλης μας.


Θ. XΟΡΗΓΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Βασικός συντελεστής στην κατά γενική ομολογία επιτυχία της διοργάνωσης, ήταν η υποστήριξη της από τους παρακάτω χορηγούς: 
        Μέγας Χορηγός: NN GROUP
Επίσημοι χορηγοί : WIND, IKEA, DHL, MERCEDES-BENZ, ΑΥΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ, PUMA, CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., ΝΕΡΙΤ, NOVASPORTS, TV100
Επίσημοι Υποστηρικτές: ΙΕΚ ΞΥΝΗ, ONE SALONICA OUTLET MALL
Υποστηρικτές: CHIQUITA, TONOTIL, AMSTEL FREE, INTERTRUCK, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, EXPOSYSTEM, POWER PELLET, GRAND HOTEL PALACE, ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ
Επίσημοι Προμηθευτές : HIGH 5, ΦΥΤΩΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, HONEYBEE Audiovisual, ELLINAIR
Χορηγοί Επικοινωνίας : ΝΕΡΙΤ-ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, 102FM, SPORT 24, SPORT 24 RADIO 103.3, NEWSBOMB,  FM100, METROPOLIS 95.5, METROSPORT, REPUBLIC 100.3, ZOO 90.8, VELVET 96.8, ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94.5, RunningNews.gr, ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, BEE CHANNEL, PELLA ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, RADIO ΔΕΘ 104.9, VORIA.gr, thestival.gr, SELEO.gr, εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, RUNNER Magazine, StivoZ.gr, Ιστοσελίδα fitness pulse, muzik.gr, Europolitis.eu, sirma.info, halkidikinow.gr,clipnews.gr, NewsFish.gr, Radio Halkidona, PAOK24, SOUNDLUSTER,
Ιστοσελίδες Θεσμικών Φορέων – Υποστηρικτών, ΜΜΕ Δήμων διαδρομής Μαραθωνίου (Πέλλα- Θεσσαλονίκη)





Ι. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΏΝ ΤΟΥ 10ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
Η Οργανωτική Επιτροπή προς τιμήν των συντελεστών και υποστηρικτών φορέων της διοργάνωσης, θεσμικών και εθελοντικών, διοργανώνει την εν λόγω εκδήλωση, την Τρίτη 19 Μαΐου 2015, ώρα 19.00, στο Επίσημο Ξενοδοχείο της, Grand Hotel Palace.
                           

ΙΑ. Επόμενη διοργάνωση

         Ο 11ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.


              Ο Πρόεδρος           Ο Γεν. Γραμματέας                Ο Γεν. Δ/ντής

                Κυριάκος Στεφανίδης           Ιωάννης Ποδιώτης            Δρόσος Χριστόπουλος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου