Σάββατο 2 Μαΐου 2015

2.500 Έλληνες κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους λόγω αποκόλλησης του υαλοειδούς

Την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης της υαλοειδούς αποκόλλησης ,μιας οφθαλμολογικής πάθησης που απειλεί την όραση 2.500 Ελλήνων κάθε χρόνο τονίζουν οι επιστήμονες.

Η αποκόλληση του υαλοειδούς είναι μια πάθηση που δεν γίνεται αντιληπτή από τον πάσχοντα πάρα μόνο σε προχωρημένα στάδια, όταν πλέον υπάρχει απώλεια της όρασής του.


Όπως εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αλέξανδρος Χαρώνης ,το εσωτερικό του ματιού μας περιβάλλεται από μια γέλη που καλείται υαλοειδές, η οποία και έρχεται σε άμεση επαφή με τον εσωτερικό φωτοευαίσθητο χιτώνα – τον αμφιβληστροειδή.

Η ωχρά κηλίδα αποτελεί την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για την ευκρινή μας όραση.

Μεγαλώνοντας το υαλοειδές αποκολλάται βαθμιαία από τον αμφιβληστροειδή, μια διαδικασία που καλείται αποκόλληση του υαλοειδούς.

Σε κάποιους η αποκόλληση αυτή εξελίσσεται ανώμαλα, γεγονός που στοιχειοθετεί το σύνδρομο υαλοειδοωχρικής έλξης.

Με απλά λόγια το υαλοειδές έλκει την ωχρά κηλίδα, παραμορφώνει τα κύτταρα της κεντρικής όρασης και συνεπάγεται συχνά μη αναστρέψιμες βλάβες στην ευκρινή μας όραση.

Τα συμπτώματα

Στα πρώτα στάδια του συνδρόμου ο ασθενής αναφέρει μια δυσκολία στην κεντρική του όραση, μια αδυναμία εστίασης σε λεπτομέρειες μιας εικόνας, καθώς και μια παραμόρφωση σε γραμμές τις οποίες εκλαμβάνει ως καμπύλες.

Η θόλωση αυτή εξελίσσεται βαθμιαία σε ένα κεντρικό σκότωμα, όπου λείπει κυριολεκτικά ένα κομμάτι της εικόνας και υπάρχει πλήρης αδυναμία ανάγνωσης.

Η διάγνωση του συνδρόμου υαλοειδοωχρικής έλξης γίνεται με μια οφθαλμολογική εξέταση που περιλαμβάνει βυθοσκόπηση και εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής (ΟCT) η οποία και επιβεβαιώνει την έλξη στην κεντρική περιοχή της όρασης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρώνη η μοναδική θεραπευτική επιλογή μέχρι πρότινος αποτελούσε η χειρουργική αφαίρεση της έλξης με την μέθοδο της υαλοειδεκτομής.

Η πρόσφατη έγκριση μιας νεότερης βιολογικής θεραπείας (οκριπλασμίνη) ,δίνει την δυνατότητα να επέμβουμε σε ένα πρώιμο στάδιο ,γεφυρώνοντας έτσι ένα θεραπευτικό κενό.

Εγχύεται εφ’άπαξ εντός του ματιού και λειτουργεί ως ένα «βιολογικό νυστέρι» που εκτελεί μια μέχρι πρότινος αποκλειστικά χειρουργική πράξη.

Σημειώνεται ότι η επιτυχής θεραπεία της υαλοωχρικής έλξης συμβάλλει όχι μόνο στην αναστροφή των διαταραχών της όρασης που προκαλούνται στα πρώιμα στάδια, αλλά και στην αποτροπή της μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης που λαμβάνει χώρα στα όψιμα στάδια της πάθησης.

Της Αιμιλίας Σταθάκου
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου