Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Συρία: 48 νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστές και στρατό

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος απέσπασαν από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας αλ Σούχνα, στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας, μετά από σφοδρές μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 48 άνθρωποι.


Στο μεταξύ, οι κυβερνητικές δυνάμεις και μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατέλαβαν μια περιοχή όπου βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή της περιοχής Καλαμούν, στην οροσειρά που αποτελεί το φυσικό σύνορο του Λιβάνου και της Συρίας, όπως δήλωσε μια συριακή πηγή στο πεδίο.

Στην επαρχία Χομς, το ΙΚ κατέλαβε μεγάλο μέρος της αλ Σούχνα και των περιχώρων της έπειτα από μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κυβερνήτης της Χομς Ταλάλ Μπαράζι επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τζιχαντιστές έχουν μπει “σε ορισμένες συνοικίες της πόλης” και ότι η επίθεση του ΙΚ συνεχίζεται.

Η πόλη αλ Σούχνα, 320 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα ο οποίος συνδέει τη Ντέιρ Εζόρ, προπύργιο του ΙΚ, με την Παλμύρα, έναν από τους αρχαιολογικούς χώρους που αποτελούν κοσμήματα της Συρίας. Η αλ Σούχνα βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων από τον Οκτώβριο του 2013, όπως και η Παλμύρα.

“Το ΙΚ κατάφερε να προελάσει στην αλ Σούχνα και κατέλαβε μεγάλα τμήματα (της πόλης) καθώς και των περιοχών γύρω από αυτήν”, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ίδια οργάνωση έκανε λόγο για τουλάχιστον 28 νεκρούς στις τάξεις του στρατού και των παραστρατιωτικών που μάχονται στο πλευρό του και άλλους 20 στις τάξεις των τζιχαντιστών του ΙΚ, καθώς και για άλλους περίπου 100 τραυματίες και στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των μαχών.

Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας διευκρίνισε ότι το ΙΚ στοχοθέτησε επίσης τη βόρεια και βορειοανατολική περιφέρεια της Παλμύρας.

Στο μεταξύ στην Καλαμούν, “οι συριακές δυνάμεις και μαχητές της Αντίστασης (σ.σ. της Χεζμπολάχ) κατέλαβαν τον πλήρη έλεγχο του στρατηγικής σημασίας υψώματος Ταλάτ Μούσα”, σύμφωνα με πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας στο πεδίο.

Την είδηση μετέδωσε και η κρατική τηλεόραση. Για το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κατάληψη αυτού του υψώματος “αποτελεί αληθινή πρόοδο” για το καθεστώς και για τη Χεζμπολάχ.

Από την έναρξη των μαχών σε αυτόν τον τομέα, την 4η Μαΐου, σκοτώθηκαν εκεί 18 μέλη της Χεζμπολάχ, 31 στρατιώτες και παραστρατιωτικοί, όπως και 36 ισλαμιστές αντάρτες και μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα, ανέφερε η ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου