Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Βρετανός δημοσιογράφος «ξεγυμνώνει» τις εφημερίδες των Ελλήνων εργολάβων



Η βρόμικη προπαγάνδα δεν μπορεί να κρυφτεί... Ο διεθνούς φήμης δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέησον διαψεύδει ανοικτά τις συστημικές ελληνικές εφημερίδες και τα sites που διαστρέβλωσαν το άρθρο του για τις διαπραγματεύσεις και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Χθες (21/05/2015), ο Πολ Μέησον ανέβασε στο προσωπικό του blog ένα άρθρο με τον τίτλο «Why Greece's Syriza party is not sticking to the script on an IMF deal».

Πρακτικά, αν κάποιος επιχειρήσει να δώσει την ακριβή μετάφραση του παραπάνω τίτλου στα ελληνικά, θα έπρεπε να γράψει: «Γιατί το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν κολλάει με το σενάριο μιας συμφωνίας στα μέτρα του ΔΝΤ».
Κατά τρόπο περίεργο, ορισμένα τα ελληνικά sites και εφημερίδες μεταξύ των οποίων η Ημερησία έσπευσαν να βάλουν σε δική τους «ελεύθερη» μετάφραση τον εξής τίτλο:
«Ο Πολ Μέησον βλέπει συμφωνία, παραίτηση Βαρουφάκη και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ».
Με το γνωστό τρόπο της επιθετικής προπαγάνδας και της λάσπης, τα ελληνικά media που έχουν αναλάβει εργολαβικά την αποδόμηση της ελληνικής κυβερνησης, άρχισαν να αναπαράγουν ζήτημα περί παραίτησης και αποπομπής Βαρουφάκη.




Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος που παρακολουθεί ανελλιπώς τα ελληνικά Μέσα ενημέρωσης, «βγήκε από τα ρούχα του» όταν είδε να διαστρεβλώνεται το άρθρο του.
Αργά το βράδυ ο Πολ Μέησον ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα tweet με το οποίο ξεγύμνωσε σύμπασες τις ελληνικές «μονταζιέρες»:
«Αγαπητοί Ελληνες αναγνώστες: αυτή η «απόδοση» του άρθρου μου για τον Γιάνη Βαρουφάκη λέει ακριβώς το αντίθετο απ' ό,τι έγραψα».




Το post αυτό συνοδευόταν από το link του σχετικού δημοσιεύματος στην «Ημερησία», το οποίο είχε τον τίτλο «Ποιοι μιλούν για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τι γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Πολ Μέισον».
Και βεβαίως, η Ημερησία δεν ήταν η μόνη. Οι τίτλοι, ομολογουμένως, ήταν πολύ χειρότεροι σε πλείστα όσα άλλα sites και απείχαν παρασάγγας από το ...γράμμα και το πνεύμα του πρωτότυπου άρθρου.
Επί της ουσίας ο Πολ Μέησον με το άρθρο του επεσήμανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίστηκαν τα ΜΜΕ των εργολάβων.



 Εν ολίγοις λέει πως κάποιοι εκ των πιστωτών – πιθανότατα και το ΔΝΤ – θα έβλεπαν με καλό μάτι ένα σενάριο συμφωνίας, παραίτησης Βαρουφάκη, διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και νέας συγκυβέρνησης με το Ποτάμι. Ομως, όπως τονίζει, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν «κολλάνε» μ' αυτό το σενάριο.
Ακολουθεί η ακριβής μετάφραση του άρθρου του Πολ Μέησον από το thepressproject.gr :
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης το βράδυ της Τετάρτης είπε στις ειδήσεις του Channel 4 ότι αν βρεθεί στο δίλλημα να διαλέξει στις 5 Ιουνίου μεταξύ της αποπληρωμής της δόσης του ΔΝΤ και της καταβολής των συντάξεων και των μισθών του δημοσίου θα επιλέξει το δεύτερο.
Στις εμπιστευτικές συζητήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αυτοί που έδειχναν σίγουροι για την επίτευξη συμφωνίας τώρα ανησυχούν. Τα σχέδια εξόδου από το ενιαίο νόμισμα που έχουν προετοιμάσει άνθρωποι της αριστερής πτέρυγας του κόμματος πλέον συζητιούνται σοβαρά ακόμα και από αυτούς που προηγουμένως τα απέρριπταν. Ακόμα και στην Αυγή εμφανίστηκαν άρθρα για την στάση πληρωμής του χρέους.
Σε ένα σενάριο σχετικό με την ευρωζώνη το παιχνίδι τελειώνει ως εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει να μην υπογράψει την συμφωνία και παραιτείται. Μια νέα κυβέρνηση σχηματίζεται στην οποία αυτή τη φορά συμμετέχει το Ποτάμι αλλά και η Νέα Δημοκρατία δίνει ψήφο ανοχής. Γίνεται κούρεμα του χρέους αλλά με τους όρους των δανειστών και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβιώνει μεταλλαγμένος σε σοσιαλιστικό κόμμα του κέντρου.
Κι όμως είναι πολλοί που δεν κολλάνε σε αυτό το σενάριο.
Η νομικός και πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι μια από αυτούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τρεις διεξόδους δημιουργώντας επιτροπές που θα μπορούσαν ακόμα και τώρα να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης για τους δανειστές: Την «Επιτροπή Αλήθειας», την επιτροπή για τις Γερμανικές Επανορθώσεις και την επαναφορά της εξεταστικής για τις υποθέσεις διαφθοράς της εταιρίας Siemens.
Στην Ευρώπη θεωρούν ότι οι επιτροπές αυτές σχηματίστηκαν για επικοινωνιακούς λόγους προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα στην Ελλάδα και τίποτα περισσότερο. Τώρα όμως η «Επιτροπή Αλήθειας» έχει εντοπίσει ένα τμήμα του ελληνικού χρέους που, σύμφωνα με όσους έχουν δει τα ντοκουμέντα, θεωρείται «αντισυνταγματικό».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου μου είπε: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις παρανομίας, απέχθειας και μη βιωσιμότητας ενός μεγάλου μέρους του υποτιθέμενου ελληνικού χρέους». Προειδοποίησε τους πιστωτές ότι ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα «να ζητήσει την διαγραφή του μέρους εκείνου που δεν θα έπρεπε να οφείλεται».
«Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του ελέγχου, είναι ανήθικο εκ μέρους των πιστωτών να απαιτεί περαιτέρω πληρωμές, ενώ αρνείται τις εκταμιεύσεις και ταυτόχρονα να ασκεί πίεση εκβιαστικά για την εφαρμογή πολιτικών που βρίσκονται σε αντίθεση με τη λαϊκή εντολή» μου είπε.
Το ελληνικό κοινοβούλιο -και όχι η κυβέρνηση- αναμένεται να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για την διαγραφή του χρέους, απαιτώντας όμως και από την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει μέρη του χρέους και να αναλάβει αρμοδιότητες που βρίσκονται στα χέρια των υπουργών.
«Για το αίτημα της απόρριψης του μη βιώσιμου μέρους του χρέους και την απαίτηση των γερμανικών επανορθώσεων δεν τίθεται θέμα προνομίων» μου λέει η Κωνσταντοπούλου: «Είναι νομικό καθήκον».
Παρόλο που δεν είναι γνωστή στην Αγγλία, η κυρία Κωνσταντοπούλου θεωρείται από κάποια μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να σηκώσει το κύριο μέρος της αντίδρασης για την επερχόμενη συμφωνία. Τον τελευταίο μήνα περιόδευσε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθώντας να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας και στάθηκε δίπλα στον Βλάντιμιρ Πούτιν στην παρέλαση για τον εορτασμό της ρωσικής νίκης, στις 8 Μαΐου.
Χθες, όταν οι συνταξιούχοι είχαν μπλοκαριστεί από τα ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το κοινοβούλιο η Ζωή Κωνσταντοπούλου όρμησε έξω από το γραφείο της και αντιμετώπισε τον αξιωματικό της αστυνομίας, ζωντανά στην τηλεόραση.
Οι δανειστές και η κεντροδεξιά στην ελληνική πολιτική σκηνή έχουν υπολογίσει -σωστά μέχρι στιγμής- ότι η κατώτερη και μεσαία τάξη είναι τόσο προσκολλημένη στο ευρώ που η αμφισβήτηση του ενιαίου νομίσματος από το ΣΥΡΙΖΑ διακινδυνεύει να αντιμετωπιστεί με εξέγερση.
Τα πράγματα όμως αλλάζουν και μετά από τρεις μήνες αφού ο Γιάνης Βαρουφάκης υπέγραψε αυτό που νόμιζε ότι ήταν συμφωνία που θα ξεμπλόκαρε το παγωμένο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα η κοινωνία έχει εξαντληθεί. Πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν αποστραγγιστεί από το τραπεζικό σύστημα από τότε.
Και παρόλο που οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η παραμονή στο ευρώ υποστηρίζεται από το 70% όταν ρωτάνε τον κόσμο αν η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει στις «κόκκινες γραμμές» της στο συνταξιοδοτικό, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την αποκατάσταση των απολυθέντων εργαζομένων τότε αυτοί που λένε να μείνουμε στο ευρώ «πάση θυσία» πέφτουν τώρα στο 52%.
Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει ήδη για μια «διαπραγματεύσιμη» έξοδο από το ευρώ την οποία υποστήριξε αυτή την εβδομάδα ο καθηγητής οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας. Ωστόσο αυτές τις εβδομάδες μετά την Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα μεγάλο μέρος του κόμματος και πολλοί δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει σοβαρά να συζητάνε την ουσία της χρεοκοπίας και την στρατηγική μιας εξόδου.
Για τους ευρωπαίους αξιωματούχους που προσπαθούν να κλείσουν μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν. Τώρα δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την επιμονή της Γερμανίας και των συμμάχων της ή την στάση της ΕΚΤ αλλά να προβλέψουν και την απειλή μιας ευρύτερης εξέγερσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα νομικά μέτρα που θα πάρει η «Επιτροπή Αλήθειας». Και τα δύο αυτά σενάρια θα μπορούσαν να ανατινάξουν τις εργασίες για την εύρεση οποιασδήποτε συμφωνίας».

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου