Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «Οσοι σκέπτονται το διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους θα το μετανοήσουν»



Στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας μετέβη χθες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ώστε να προσκυνήσει τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας που εκτίθενται σε λαϊκό προσκύνημα.
Κληθείς να σχολιάσει, εξερχόμενος του ναού, την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη περί ωρίμανσης της συζήτησης για τον διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε: «Τώρα να μην χαλάσουμε την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε απαντήσεις ολοκληρωμένες. Αυτοί που
σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».

«Θαυμάζω το μεγαλείο, τον ψυχισμό, αυτού του λαού μας. Πρέπει να είμαστε υπηρήφανοι για αυτό το λαό, δεν πρέπει να τον ξεχνάμε και να τον περιφρονούμε αλλά και συγχρόνως η αισιοδοξία μας για το αύριο κρύβεται μέσα στις καρδιές αυτών των ανθρώπων. Θαυμασμός απεριόριστος και μεγαλείο το να περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι ολόκληρες ώρες για να έρθουν να εναποθέσουν τον ασπασμό τους στο τίμιο λείψανο της Αγίας Βαρβάρας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται να προσκυνήσουν αλλά έχουν και τα χέρια τους γεμάτα αγάπη», υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος.

«Άκουγα και διάφορα σχόλια, λόγια από διαφόρους επισήμους και μη επισήμους. Δεν θέλω εγώ προσωπικά να σχολιάσω, τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα, για αυτά θα μιλήσει η ιστορία. Αλλά θα ήθελα να πω ότι κυρίως αυτοί οι άνθρωποι είναι οι άνθρωποι των λόγων. Και τα λόγια μας έχουν κουράσει. Και τα λόγια φέρανε αυτόν τον τόπο στην κατάσταση αυτή που είναι. Γιατί έλειψε ο λόγος. Χρειαζόμαστε λόγο αυτή την εποχή και όχι λόγια. Η Αγία Βαρβάρα λοιπόν έκανε το θαύμα της και έδειξε πως είναι μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, αλλά είναι και μια ανακεφαλαίωση της πίστεώς μας, ότι τα Ιερά λείψανα των Αγιών είναι αυτά που δυναμώνουν και κάνουν τους ανθρώπους πρότυπα για αυτήν την κοινωνία, πρότυπα για τα οποία έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος.

Την Παρασκευή τα λείψανα θα μεταφερθούν για περιφορά στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συγκρούσεις.

Με αφορμή την επικείμενη μεταφορά των ιερών λειψάνων στο νοσοκομείο και σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που προκαλεί αυτή η μεταφορά, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολικής Διακονίας» επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος δήλωσε: «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να υποκαταστήσουμε ή να αμφισβητήσουμε ή να απορρίψουμε την ιατρική επιστήμη, γι' αυτό μαζεύουμε και φάρμακα...».

«Η συμβολική έξοδος του ιερού λειψάνου σε ένα νοσοκομείο της χώρας, το αντικαρκινικό νοσοκομείο του «Αγίου Σάββα», είναι συμβολική ακριβώς γιατί η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των λοιμωδών νοσημάτων. Πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη την ιστορία αυτής της τοπικής κοινωνίας. Εδώ υπήρχε το προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, 50 μέτρα πιο πάνω ήταν η γειτονιά των λεπρών, πιο κάτω είναι το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων, στη γωνία είναι το δημόσιο ψυχιατρείο. Όλα αυτά χτίστηκαν από την Πολιτεία που σεβάστηκε την παράδοση αυτού του λαού και συνέδεσε όλα αυτά τα θεραπευτικά ιδρύματα με το σπίτι της Αγίας Βαρβάρας», προσέθεσε ο επίσκοπος Φαναρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αθρόα προσέλευση του χριστεπώνυμου πλήθους, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι που έρχονται εδώ μας δείχνουν κάθε μέρα ότι έχουν ανάγκη να ακουμπήσουν κάπου, να διατηρήσουν πνευματικές αντιστάσεις. Αυτός ο λαός δίδει ένα μάθημα σε όλους εμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου