Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Χοντρό παιχνίδι στο παρασκήνιο.Η Μέρκελ βλέπει συμφωνία και ο Σόιμπλε...χρεοκοπία.



Να διασπάσει το μέτωπο της (σχετικής) αισιοδοξίας για τη διαπραγμάτευση, ίσως και για να εκτοξεύσει βέλη στον "άσπονδο" φίλο του Γ. Βαρουφάκη, επιχειρεί ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών από την Ελλάδα.
Ερωτηθείς από την Wall Street Journal και τη γαλλική Les Echos για το κατά πόσο θα μπορούσε να επαναλάβει τη διαβεβαίωση του 2012, ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, είπε: «Θα έπρεπε να σκεφτώ πάρα πολύ σοβαρά για να επαναλάβω την ίδια δήλωση».


«H ετυμηγορία του κυρίαρχου ελληνικού λαού μάς έβαλε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση», τόνισε.

Στους δημοσιογράφους, που βρέθηκαν στο «σπαρτιάτικο» (όπως το χαρακτηρίζουν) γραφείο του Σόιμπλε στο Βερολίνο, δόθηκε η εντύπωση ότι ο γερμανός υπουργός δεν έδειξε διάθεση να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η τελευταία δόση προς την Ελλάδα.

Φρόντισε δε να εκτοξεύσει αιχμές και εναντίον του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Αρκετοί μιλούν για πράγματα που, είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν έχουν ευθύνη. Η Κομισιόν παίζει το ρόλο της ως μέρος των τριών θεσμών. Αλλά ενεργεί εντός των ορίων της αρμοδιότητάς της».

Μεταξύ των προτάσεων που απορρίπτει ο Σόιμπλε είναι η ιδέα ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα έπρεπε να ξεκινήσουν προτού ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

«Αν και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι υποψήφια για ένα τρίτο πακέτο αν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμά της και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς τους τόκους, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το πρόγραμμα, δεν έχει πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι και έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλει νέο πρόγραμμα», τόνισε.

Επίσης, οι συζητήσεις για διαχωρισμό της τελευταίας δόσης του προγράμματος σε μικρότερες, συνδεδεμένες με συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, επίσης είναι εκτός του τραπεζιού, διεμήνυσε.

«Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και θεσμών ήταν ανέκαθεν σκληρές, αλλά πάντοτε είχαν επιτυχία. Δεν έχω καμία πρόθεση να ανακατευτώ στο θέμα», πρόσθεσε με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου