Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Στον Ειρηνικό έπεσε τελικά το ρώσικο διαστημόπλοιο.



Στον κεντρικό Ειρηνικό κατέπεσαν τα συντρίμμια του ρωσικού μεταγωγικού Progress, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Ρωσία. Το Progress μετέφερε τρόφιμα, καύσιμα και προσωπικά αντικείμενα αστροναυτών που προοριζόταν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
H Μόσχα είχε χάσει την επικοινωνία με το σκάφος λίγο μετά την εκτόξευσή του στις 28 Απριλίου από το κοσμοδρόμιο που νοικιάζει η Ρωσία στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν. Λίγο αργότερα τα ραντάρ έδειξαν ότι το σκάφος περιστρεφόταν εκτός ελέγχου σε λανθασμένη
τροχιά.

Το «ρομποτικό φορτηγό» εισήλθε στην ατμόσφαιρα στις 05.04 ώρα Ελλάδας, ενώ πετούσε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είχε διαβεβαιώσει πως «μόνο μερικά κομμάτια των δομικών στοιχείων μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη».

Τα σκάφη Progress, τα οποία πετούν από το 1978, είναι ούτως ή άλλως σχεδιασμένα να καταστρέφονται στην ατμόσφαιρα μετά το τέλος κάθε αποστολής.

Σημειώνεται, δε, πως μόνο δύο από τις συνολικά 62 αποστολές των Progress έχουν καταλήξει σε απώλεια του σκάφους - η προηγούμενη ήταν το 2011, ενώ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, καθώς τα τρόφιμα και τα καύσιμα επαρκούν μέχρι την επόμενη αποστολή ανεφοδιασμού στις 19 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου