Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Δεκαπέντε τραυματίες από πτώση κεραυνού στην Κνωσό



Πανικός επικράτησε το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στην Κρήτη, όταν κατά τη διάρκεια σύντομης βροχόπτωσης, πτώση κεραυνού προκάλεσε τον τραυματισμό δεκαπέντε τουριστών, δύο εκ των οποίων σοβαρά.
Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, στον αρχαιολογικό χώρο περιηγούνταν ένα γκρουπ Ρώσων τουριστών, οι οποίοι προκειμένου να προστατευτούν από την βροχή, βρήκαν καταφύγιο κάτω από ένα δέντρο. Εκείνη την ώρα ωστόσο έπεφταν αλλεπάλληλοι κεραυνοί
με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να πέσει επάνω στο δέντρο, σχίζοντάς το.

Από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα αλλά και τον πανικό που προκλήθηκε λόγω του εκκωφαντικού θορύβου μία 46χονη τουρίστρια, η οποία κατά κάποιες πληροφορίες είναι έγκυος, έπαθε ανακοπή καρδιάς, ενώ ένας Ρώσος τουρίστας υπέστη έμφραγμα. Η κατάσταση των υπολοίπων τραυματιών κρίνεται ελαφρύτερη ενώ πολλοί διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο χωρίς ορατά τραύματα αλλά σε κατάσταση σοκ.



Σύμφωνα με τον διοικητή του Βενιζέλειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο, Νίκο Χαριτάκη, η τραυματίας που υπέστη ανακοπή καρδιάς διέφυγε τον κίνδυνο καθώς, παρά την σοβαρότητα της κατάστασής της, οι γιατροί έκαναν προσπάθειες ανάνηψης και κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή. Κατά πληροφορίες, η γυναίκα αυτή φέρεται να κρατούσε ομπρέλα, η οποία «τράβηξε» τον κεραυνό. Κρίσιμη ωστόσο εξακολουθεί η κατάσταση του τουρίστα που υπέστη έμφραγμα.

Ακόμη τέσσερις τραυματίες νοσηλεύονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, όπου μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Μετά το περιστατικό προκλήθηκε αναστάτωση και ήδη σχολιάζεται η πιθανότητα να μην υπάρχει αλεξικέραυνο στον αρχαιολογικό χώρο, επαναφέροντας το θέμα της προστασίας και της ασφάλειας στους αρχαιολογικούς χώρους γενικότερα.
Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, λένε, πρόκειται για εγκληματική αμέλεια της αρχαιολογίας καθώς εισπράττει πολλά εκατομμύρια από το παγκόσμιο λίκνο του μινωικού πολιτισμού, την Κνωσό, χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας, την ανάπλαση και συντήρηση του παλατιού.

Ωστόσο, ο επικεφαλής αρχαιοφυλάκων της Κνωσού, Νίκος Παπαδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός «πρωτοφανές» αναφέρει πως υπάρχουν αλεξικέραυνα στον χώρο αλλά όχι στο σημείο όπου βρέθηκε το γκρουπ των ρώσων τουριστών. Ο ίδιος, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό, αναφέρει πως κάποιοι από τους τραυματίες, κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, παραπονούνταν στα ρωσικά ότι «δεν ένιωθαν τα πόδια τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου