Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Πόσα θα γλιτώσεις αν πληρώσεις τον φόρο εφάπαξ



Όσοι περίμεναν ότι θα πληρώσουν την εφορία εφάπαξ και θα εξασφαλίσουν ένα γενναίο ποσοστό έκπτωσης της τάξεως του 15% ή και 20% καλό θα είναι να… γυρίσουν πλευρό.

Οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που είχαν διαρρεύσει αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών μπήκαν στην άκρη για να καταλάβουν τη θέση τους οι ρεαλιστικές προτάσεις. Σύμφωνα με αυτές, όπως πληροφορείται το fpress.gr, ναι μεν θα επανέλθει η έκπτωση φόρου για όσους θελήσουν να πληρώσουν με τη… μία τον φόρο τους, αλλά το ποσοστό δεν θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2,5%.


Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αν κάποιος κληθεί να πληρώσει 1000 ευρώ στην εφορία και τα δώσει όλα μαζί μέχρι να λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, τότε το ποσό θα πέσει στα 975 ευρώ. Από το τίποτα βέβαια, το 2,5% είναι καλύτερο (ακόμη και από το 1,5% είναι καλύτερο που ίσχυσε μέχρι και πριν από δύο χρόνια).

Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερα ποσοστά τα οποία θα σήμαιναν και πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Άλλωστε, το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί μέσω των φορολογικών δηλώσεων, ξεπερνά τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ και η έκπτωση μπορεί να σημαίνει απώλεια εσόδων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως, η επαναφορά της έκπτωσης, είναι ένα κίνητρο για να πληρώσει κανείς την εφορία του με κάρτα. Με αυτό τον τρόπο, και τις δόσεις θα εξασφαλίσει (οι τράπεζες θα δίνουν και φέτος τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 6, 9 ή και 12 δόσεις) και την έκπτωση θα λάβει.

nasepo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου