Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Διεθνής διακήρυξη κατά της αρχαιοκαπηλίας - πρωτοβουλία της Ελλάδας



Εκατόν είκοσι οκτώ κράτη - μέρη στη Σύμβαση της Unesco του 1970 για την παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφοράς κυριότητας πολιτιστικών αγαθών, υιοθέτησαν χθες στο Παρίσι, ομόφωνα, μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας, διακήρυξη, με την οποία δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσει η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικών αγαθών, η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά και τις καταστροφές που συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή.


Η ελληνική πρωτοβουλία υπήρξε καρπός της συνεπούς πολιτικής της χώρας μας στην υπηρεσία της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, αλλά και της πολύ ενεργού παρουσίας της στην Unesco.


Η εν λόγω διακήρυξη υπογραμμίζει την πολιτική βούληση των κρατών - μερών στη Σύμβαση της Unesco να προστατέψουν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα, τα κράτη- μέρη στη Σύμβαση κάνουν έκκληση ώστε όλες οι χώρες να γίνουν μέρη της και οι εθνικές νομοθεσίες να γίνουν αυστηρότερες απέναντι στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών θησαυρών, είτε  προέρχονται από τις πρόσφατες πολιτιστικές εκκαθαρίσεις, είτε από λαθρανασκαφές. Ζητείται επίσης να ενδυναμωθεί η διεθνής συνεργασία και να ενθαρρυνθεί, σε κάθε χώρα, η εγρήγορση  των πολιτών και των ΜΜΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατά την υιοθέτηση της απόφασης όλα τα κράτη - μέρη χειροκρότησαν επί μακρόν  την Ελλάδα, ενώ οι εκπρόσωποι πολλών από αυτά έλαβαν τον λόγο για να επαινέσουν την πρωτοβουλία της χώρας μας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται όλες οι χώρες της Λ. Αμερικής με τις οποίες η χώρα μας συμβαδίζει στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης, αλλά και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία κ.α.

Η υιοθέτηση της διακήρυξης χαρακτηρίσθηκε σαν ένα μεγάλο βήμα για την εφαρμογή της Σύμβασης, η οποία μέχρι το 2012 παρέμενε χωρίς μηχανισμό εφαρμογής. Το Προεδρείο της Συνάντησης ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να δοθεί η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα σε όλα τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο και βεβαίως η Διακήρυξη (της οποίας το πρωτότυπο κείμενο επισυνάπτεται), θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού.



naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου