Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Θύελλα αντιδράσεων από την καθυστέρηση των μισθών στον ΟΠΕΚΕΠΕ



Πρόβλημα προέκυψε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς δεν έχουν καταβληθεί ακομη οι μισθοί των εργαζομένων για το πρωτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Η πληρωμή των 630 εργαζομένων του Οργανισμού ήταν να γινει στις 13 Μαΐου. Κάτι που δεν συνέβη, ενώ διαμηνύθηκε προς τους εργαζόμενους οτι ο μισθός τους θα καταβληθεί στις 14 Μαΐου. Σήμερα το πρωί ενημερώθηκαν οτι τελικά θα πάρουν τους μισθούς τους τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Ο Σύλλογος Εργαζομένων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους υπεύθυνους,  προειδοποιώντας πως ο Οργανισμός κινδυνεύει από οικονομική ασφυξία.


Tο υπουργείο Οικονομικών ωστόσο επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζομένους, υποστηρίζοντας ότι το υπαρκτό, όντως, πρόβλημα δεν αφορά το Γενικό Λογιστηρίο του Κράτους καθώς διαβεβαιώνουν ότι εδώ και ημέρες έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δελτίο Τύπου του ΥΠΟΙΚ: «Οι πληρωμές μισθών και συντάξεων του 15πενθημέρου, έγιναν κανονικά στους προβλεπόμενους χρόνους σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η μοναδική εξαίρεση καθυστέρησης σημειώθηκε στη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκαίρως εξασφαλίσει και διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια. Το θέμα διευθετήθηκε μετά από παρέμβαση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα προς την «ΔΙΑΣ» και σήμερα το βράδυ, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.».

Αξίζει να σημειωθεί οτι στις αρχές Μαρτίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στον οποίο η κυβερνηση ...έβαλε χέρι στα αποθεματικά, μεταφέροντας πανω απο 200 εκ. απο τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλαδος για να αξιοποιηθούν για χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ειναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαιου παρόλα αυτά όμως επειδή οι υπάλληλοι του ειναι μόνιμοι πληρώνονται απο την Ενιαία Αρχή Πληρωμών απο την οποία πληρώνονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού περιγράφεται από τα κάτωθι:
Η μισθοδοσία, των εργαζομένων δεν καταβλήθηκε στις 13/05/2015.
Από τον Ιανουάριο του 2015, οι αμοιβές καθώς και μέρος των εξόδων των εκτός έδρας μετακινήσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων που είναι υποχρεωμένος να διενεργεί ο Οργανισμός, προκειμένου να καταβάλλονται οι κοινοτικές ενισχύσεις, δεν έχουν καταβληθεί.
Η εκπροσώπηση του Οργανισμού και της χώρας στα ευρωπαϊκά Όργανα πραγματοποιείται, μόνο με προκαταβολές, που καλύπτουν μέρος των εξόδων των εργαζομένων.
Έχει «παγώσει» η εξόφληση του συνόλου των προμηθευτών, η πληρωμή των τιμολογίων ΔΕΚΟ και γενικότερα η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.
Αιτία των προαναφερομένων αποτελεί η μη εκταμίευση του αναγκαίου, για την λειτουργία του Οργανισμού, ποσοστού του εγκριμένου προϋπολογισμού από το Υ.Π.Α.Π.&Ε,  όπως είθισται κάθε χρόνο.


Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας για τις παρακάτω ενέργειες του Υπουργείου:
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει σε γνώση μας, διαφαίνεται να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σχετικά με την εκταμίευση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων από το Υ.Π.Α.Π.&Ε Οργανισμών.


Με την 11/05/2015 ΑΔΑ: ΒΝ0546ΦΘΗ-6Φ7, απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού, έγινε ανάκληση της απόφασης ανάληψης πίστωσης του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αιτιολόγηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό. Ήταν βέβαιο ότι αυτή η ενέργεια θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφού δεν διαθέτει δικούς του πόρους και η λειτουργία βασίζεται στην ανάληψη των δαπανών του από τον προϋπολογισμό του Υ.Π.Α.Π.&Ε  .

Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός απειλεί τις πληρωμές των Ελλήνων παραγωγών του έτους 2015, ύψους που ξεπερνά τα τρία (3) δις ευρώ, και θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις της Νέας Προγραμματικής Περιόδου. Διότι η μη εκταμίευση του σχετικού ποσού, θα οδηγήσει στην αδυναμία τήρησης:
του προγράμματος των επιτόπιων ελέγχων των οποίων η έγκυρη και έγκαιρη ολοκλήρωση τους αποτελεί σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, προϋπόθεση της πληρωμής των αγροτών
σειράς Κανονιστικών δεσμεύσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση των Κοινοτικών Ενισχύσεων.


Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με όσα ορίζει το κοινοτικό και ο εθνικό πλαίσιο , να τεθεί υπό επιτήρηση και να ανασταλεί η Διαπίστευση του και επομένως να μην είναι δυνατή η καταβολή των ενισχύσεων που προέρχονται από κοινοτικούς πόρους στους δικαιούχους με δυσμενή αποτελέσματα στους αγρότες και την αγροτική οικονομία.


Καλούμε τόσο τον Πρωθυπουργό την ηγεσία του Υ.Π.Α.Π.&Ε όσο και την Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ , να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού και η εύρυθμη λειτουργία του, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις πληρωμές των 800.00 και πλέον Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι κινδυνεύουν να περιέλθουν σε οικονομική δίνη.



» Οι 800.000 και πλέον Έλληνες παραγωγοί, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, αλλά και ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία είδαν αποσβολωμένοι την πρώτη στάση πληρωμών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών εξαιτίας των επικίνδυνων πειραματισμών και ερασιτεχνισμών της Κυβέρνησης, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στα βράχια.»



Σε εξίσου υψηλούς, αλλά και ειρωνικούς τόνους ο Πάρις Κουκουλόπουλος τουΠΑΣΟΚ:



«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία πως ο κ Μάρδας θα έβρισκε τα λεφτά αφού σε 1 ώρα είχε βρει στο δρόμο 400 εκατ. ευρώ, αλλά δε χρειάζονται τόσα ψέματα.



» Η αλήθεια είναι ότι εδώ και τρεις μήνες ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πληρώνει ενοίκια, ΔΕΗ, ΟΤΕ κοκ ούτε καν τα οδοιπορικά των εργαζομένων για ελέγχους προκειμένου να πληρωθούν οι αγρότες γιατί πολύ απλά τα λεφτά και του ΟΠΕΚΕΠΕ έγιναν repos όπως τα λεφτά των Αγροτών στον ΕΛΓΑ, όπως κ όλων των φορέων του Δημοσίου.



» Τέτοια επεισόδια θα συμβαίνουν καθημερινά από την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε την εσωτερική στάση πληρωμών και το 'δελτίο' σε μισθούς κ συντάξεις.



» Όλοι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, όλοι φοβούνται και ανησυχούν εκτός από την Κυβέρνηση που βρίσκεται στο δικό της κόσμο. Το συμπέρασμα είναι απλό και καθαρό: Δεν φταίει...ο Δίας, η Νιρβάνα φταίει!»

Κέρδος

3 σχόλια:

  1. ΑΛΛΟΙ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ. ΑΡΑΓΕ ΠΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ?? ΑΝ ΓΥΡΙΖΑΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ "ΑΦΗΣΑΝ" ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΑΛΛΙΩΣ??..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αργησαν να τους πληρώσουν 36 ώρες και το έμαθε όλοι η χώρα!!(650 άτομα) Ενώ τα κορόιδια που τα πληρώνουν έναντι για μήνες και χρόνια κάθονται υπομονετικά και περιμένουν!!(650000) άτομα)!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ας βοηθούσε τους αγρότες να κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ και να είχαν την συμπάθεια του κόσμου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή