Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Φόρος 21% για νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων



Με ενιαίο συντελεστή 21% φαίνεται πως θα φορολογηθούν τελικά τα αδήλωτα εισοδήματα τα οποία οι φορολογούμενοι «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα «κρύβουν» σε καταθέσεις, θυρίδες ή σεντούκια στην Ελλάδα. Το ύψος του συντελεστή φορολόγησης του «μαύρου» χρήματος στον οποίο καταλήγει η κυβέρνηση αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Όπως δήλωσε ο κ. Νικολούδης, «συμφωνήσαμε σε φόρο 21%
για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων». Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ο φορολογικός συντελεστής 21% θα επιβληθεί όχι μόνο στις «κρυφές» καταθέσεις του εξωτερικού αλλά και σε όσους θέλουν να αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια εσωτερικού.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο νόμου, το οποίο είχε θέσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση, προέβλεπε την καθιέρωση φόρου δυο ταχυτήτων με συντελεστή 15% για τα αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και 30% για τα αντίστοιχα εισοδήματα στο εσωτερικό της χώρας. Όμως οι δυο διαφορετικοί συντελεστές για το ίδιο ακριβώς φορολογικό αδίκημα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται στην επιβολή ενιαίου συντελεστή για την φορολόγηση των «μαύρων» κεφαλαίων. Το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια μέσα σε διάστημα δυο μηνών να τα νομιμοποιήσουν πληρώνοντας φόρο και να γλιτώσουν έτσι από την επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων.
Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα απαλλαγούν από ποινικές κυρώσεις για τα αδικήματα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Επιπλέον, από τη στιγμή που θα πληρώσουν τον φόρο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα (ακίνητων, σκαφών αναψυχής, πολυτελών Ι.Χ. κλπ) καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια του εσωτερικού μπορούν να υπαχθούν ακόμη και οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή ερευνώνται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή έχει ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή:
• Όσοι είχαν κεφάλαια σε καταθέσεις ή επενδύσεις στο εξωτερικό κατά την 30η Απριλίου 2015 μπορούν να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο επί του ποσού. Το ποσό που νομιμοποιείται απαλλάσσεται από το πόθεν έσχες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίων. Με την καταβολή του φόρου θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του καταθέτη ο οποίος θα λαμβάνει σχετικό πιστοποιητικό. Θέμα επαναπατρισμού των κεφαλαίων δεν τίθεται ενώ ο καταθέτης θα γλιτώνει από τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου εκτός και αν υπάρξει άλλος λόγος.
• Οι φορολογούμενοι με «κρυφά» εισοδήματα ή προσαύξηση περιουσίας κινητής ή ακίνητης στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα, να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολογία εισοδήματος ή κεφαλαίου για φορολογικές χρήσεις έως και το 2014, δηλώνοντας εισοδήματα τα οποία είχαν αποκρύψει και καταβάλλοντας φόρο επί του ποσού που δηλώνουν χωρίς την επιβολή προστίμου ή πρόσθετου φόρου. Η ίδια δυνατότητα ισχύει και για όσους έχουν ξεκινήσει έλεγχοι «προσαύξησης περιουσίας» ο έλεγχος αυτός δεν έχει ολοκληρωθεί ή δεν έχει εκδοθεί οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου. Ο έλεγχος, σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεχίζεται και στην περίπτωση που προκύψει περαιτέρω αδήλωτο εισόδημα πέραν αυτού που οικειοθελώς αποκαλύπτεται προβλέπεται φορολόγηση με συντελεστές 26% - 33% συναθροιζόμενη με τα δηλωθέντα φορολογητέα εισοδήματα.
Μετά τη συμφωνία στο ύψος των συντελεστών, απομένει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και η κύρωση πολιτικής διακήρυξης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία ώστε να υπάρξει συνδρομή των ελβετικών τραπεζών στην αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων Ελλήνων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου