Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ανάσα από Ντράγκι: Δίνει 2,3 δισ. στις ελληνικές τράπεζες!



Ανάσα στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες και σαφής προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές και να προστατέψουν το τραπεζικό σύστημα από τις σημαντικές εκροές των τελευταίων εβδομάδων, χαρακτηρίζεται η πολύ σημαντική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης να δώσει 2,3 δισ. ευρώ στις τράπεζες ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 83 δισ. ευρώ από 80,7 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα.


Ετσι, κρατείται το «μαξιλάρι» ρευστότητας στα 3 δισ. ευρώ για μία εβδομάδα και θα υπάρξει νέα απόφαση την επόμενη Τετάρτη.
Η απόφαση Ντράγκι και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη εν μέσω των φημών για πολύ βαρύ κλίμα στις διαπραγματεύσεις και όσων έγιναν τις τελευταίες ώρες με τη συνάντηση της τριμερούς.

Είναι προφανής επίσης η προσπάθεια που γίνεται από την ΕΚΤ να προστατευτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις σημαντικές εκροές καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι φανερό ότι αγωνιά για τις τράπεζες στην Ελλάδα καθώς έχουν φύγει τους τελευταίους δύο μήνες πάνω από 11 δισ. ευρώ. Επομένως, δικαιολογείται και η αύξηση - μαμούθ της ρευστότητας για την εβδομάδα αυτή.

Καμπανάκι

Λίγο νωρίτερα, τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της έκρουσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 'Αρντο Χάνσον.

Η ΕΚΤ, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα Wall Street Journal, θα μπορούσε να αναγκασθεί να επανεξετάσει τους όρους χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση του χρέους της Ελλάδας ή αν οι τράπεζές της δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσκομίσουν επαρκή ενέχυρα.



imerisia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου