Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Επιτροπή Αλήθειας: Παράνομα 242 δισ. του χρέους



"Καταλήξαμε στο ότι το χρέος είναι παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο. Υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα αμφισβήτησης της νομιμότητάς του, απονομιμοποίησης και εντεύθεν αναστολής αποπληρωμής", τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία παρέδωσε στη δημοσιότητα σε τόμο τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους.
Από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα επαχθούς χρέους, Ερίκ Τουσέν, δήλωσε πως ποσό
περίπου 242 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος θεωρείται παράνομο και απεχθές και δεν πρέπει να πληρωθεί.

Κατά την συνέντευξη Τύπου, προτάθηκε "στάση πληρωμών" προς τους δανειστές, μάλιστα ο καθηγητής του συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι "παύση πληρωμής ενός παράνομου χρέους δεν συνιστά χρεοκοπία".

Η κ. Κωνσταντοπούλου, είπε, πως πέραν της καταστρατήγησης της νομιμότητας, ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραβιάστηκε και η νομιμότητα στο πλαίσιο λειτουργίας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ και τόνισε πως: "Αυτοί που επισπεύδουν την αποπληρωμή του χρέους πάση θυσία πρέπει να απαντήσουν αν αυτό πρέπει να γίνει παραβιάζοντας τους κανονισμούς".

Υπογράμμισε, δε, πως πρέπει να τεθεί ερώτημα, για τον ρόλο της Κριστίν Λαγκάρντ, νυν Διευθύντριας του ΔΝΤ και πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και του Ζαν Κλοντ Τρισέ, οποίος - κατά τις καταγγελίες Ρουμελιώτη - έδρασε προς το συμφέρον των γαλλικών τραπεζών.

Όπως ενημέρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, αυτά είναι τα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου των ερευνών της Επιτροπής - που συνοψίζονται σε εννέα κύκλους- και θα ακολουθήσει πλήρης λογιστικός έλεγχος.

Στο επόμενο βήμα, θα εισέλθει στη συγκέντρωση στοιχείων από όλες τις υπηρεσίες, τους φορείς, τους οργανισμούς και θα επανέλθει, σε όσους αρνήθηκαν την παροχή στοιχείων, όπως έγινε με την Τράπεζα της Ελλάδας, που - όπως είπε - δεν παρέδωσε τις κινήσεις λογαριασμών, ανάμεσα στην ΤτΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δηλώσεις Τουσέν

"Το κακό που έγινε είναι τόσο μεγάλο ώστε το ελληνικό κράτος μπορεί να αναστείλει την αποπληρωμή του χρέους", είπε ο επιστημονικός σύμβουλος της Επιτροπής, Ερίκ Τουσέν, επισημαίνοντας πως τα πορίσματα μπορούν να εξυπηρετήσουν την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη διαπραγμάτευση.

Σημείωσε πως ποσό περίπου 242 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος θεωρείται παράνομο και απεχθές και δεν πρέπει να πληρωθεί, ωστόσο πρέπει να πληρωθούν στο 100% τα ομόλογα που κατέχουν οι Έλληνες μικρομολογιούχοι, οι δημόσιοι οργανισμοί και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εξήγησε ότι τα 215 δισ. ευρώ που προέρχονται από δάνεια του EFSF, του ΔΝΤ και των 14 χωρών μελών της ευρωζώνης "στο σύνολό τους είναι συνδεδεμένα με τις ίδιες προϋποθέσεις. Αποτελεί ένα σύνολο με νομικά ελαττώματα, παρατυπίες και βλάβες στη χώρα, ώστε είναι αδύνατον να αφαιρεθεί από τον ορισμό του επαχθούς χρέους".

Στην ίδια κατηγορία, είπε, ανήκουν και τα 27 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΚΤ.
Χαρακτήρισε "επιμύθιο" τον ισχυρισμό προς τους λαούς ότι αν δεν ήθελαν οι Έλληνες να αποπληρώσουν το χρέος τους, επί παραδείγματι ο καθένας Βέλγος θα πρέπει να καταβάλει 1400 ευρώ την Ελλάδα.

"Δεν έγινε καμία διαβούλευση στις χώρες", ανέφερε, ενώ τόνισε πως "όποια Κοινοβούλια συζήτησαν, έλεγαν στους βουλευτές ότι θα υπάρξει διεθνής κρίση και το Μάη του 2010 δεν θα πάρουν μισθούς και συντάξεις οι Έλληνες".

"Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν αποφάσισαν να δανείσουν την Ελλάδα εκείνοι. Αποφάσισαν οι κυβερνήσεις των χωρών να βοηθήσουν τις ιδιωτικές τράπεζες των χωρών τους", είπε και ως προς τα χρήματα που δόθηκαν και τόνισε ότι αυτά "δεν μπήκαν στο ελληνικό θησαυροφυλάκιο", ενώ "σε κάποιες περιπτώσεις τα χρήματα πήγαν σε έναν λογαριασμό της ΕΚΤ και δεν έφτασαν στο ταμείο της Ελλάδας".

Πρόσθεσε ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ σημείωσε πως η χρηματοδότηση έγινε για "μεταρρυθμίσεις ντροπή - όπλα μαζικής καταστροφής", καθώς "ένα μέρος χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ για να ιδιωτικοποιήσει πάση θυσία όλα στην Ελλάδα".
Έφερε ως παράδειγμα γι αυτό, την ιδιωτικοποίηση 28 δημοσίων κτηρίων, με τα έσοδα που κατανέμονται αμέσως για την αποπληρωμή των δανειστών και την Ελλάδα να υπογράφει leasing με τριπλάσιο κόστος, κάνοντας λόγο για "σκάνδαλο".



"Το ισχυρότερο όπλο μας είναι ότι μέσα από τα πορίσματα αναδεικνύεται το κύρος των συμφωνιών με τους δανειστές", σημείωσε ο καθηγητής Κασσιμάτης, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε πως "υπογραφή σε συμφωνίες για υπαναχώρηση από την εθνική κυριαρχία δεν μπαίνουν ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο".

"Υπήρξαν πολλές παρανομίες για να σωθούν οι τράπεζες με πρόσχημα την σωτηρία της Ελλάδας", ανέφερε η καθηγήτρια, Μαρία Λουτσία Φατορέλι, μιλώντας για "μεγάλη απάτη" σε βάρος του ελληνικού λαού.

"Είναι στο χέρι της προέδρου της Βουλής και της κυβέρνησης να αξιοποιήσουν ως ένα επιπλέον εργαλείο τα αποτελέσματα αυτά", τόνισε η Σοφία Σακοράφα, η οποία πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή τείνει να γίνει παγκόσμιο κίνημα και να γιγαντωθεί, ώστε να ανατραπεί η πολιτική που έχει επίκεντρο το κέρδος και ισοπεδώνει τον άνθρωπο.

Η Οσλεμ Οναράν, τόνισε ότι το χρέος είναι απολύτως μη βιώσιμο και από πλευράς οικονομικής, αλλά και ανθρώπινων δικαιωμάτων και έχει δικαίωμα η Ελλάδα να αρνηθεί την αποπληρωμή του.

Ο Βιβιέν Ρενώ, προκειμένου να καταδείξει ότι οι πιστωτές συνειδητά υπέπεσαν σε παρανομίες εναντίον της Ελλάδας, είπε πως το ΔΝΤ παραβίασε το καταστατικό του, η ΕΚΤ ξεπέρασε τα όρια των αρμοδιοτήτων της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταστρατήγησε τις Διεθνείς Συμβάσεις Δικαίου.

"Ερπύστριες κάποια ΜΜΕ"

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η κ. Κωνσταντοπούλου, δήλωσε την βεβαιότητά της ότι τα πορίσματα θα αξιοποιηθούν από όλους και σε όλα τα επίπεδα, ενώ το ίδιο ζήτησε να κάνουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μεγάλο αριθμό των οποίων, πάντως, έψεξε για "παρασιώπηση των αποτελεσμάτων της Επιτροπής για το χρέος" και "διαστρέβλωση".

"Ήδη ξεκίνησε η επιχειρηματολογία αποδόμησης", είπε, καταφερόμενη εναντίον κάποιων που - όπως είπε - λειτουργούν σαν "ερπύστριες που ισοπεδώνουν τον ελληνικό λαό, τον καταδυναστεύουν τρομοκρατώντας τον και προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγματα μεταξύ Βουλής και κυβέρνησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου