Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

"Διαβολοβδομάδα" από σήμερα για την κυβέρνηση.Ο Τσίπρας παίζει το τελευταίο χαρτί της Ελλάδας.



«Ο χρόνος είναι χρήμα». Με τη φράση αυτή κυβερνητικό στέλεχος περιέγραψε την αγωνία της κυβέρνησης να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές ώστε η χώρα να μπεί σε τροχιά ανάκαμψης.Βεβαίως ο χρόνος τρέχει, όμως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη διαπραγματευτική τακτική που έχει ακολουθήσει επιμένοντας στην πρότασή της, και ταυτόχρονα επιδιωκει να «στριμώξει» τους εταίρους καθιστώντας σαφές ότι « το ελληνικό ζήτημα εξελίσσετται σε αγκάθι όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά τείνει να λάβει παγκόσμιες
διαστάσεις».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επέμεναν ότι «η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Πούτιν, αλλά και ο ενεργός μεσολαβητικός ρόλος της Ουάσιγκτον, αποδεικνύουν ότι τώρα πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο οικονομικών εξελίξεων οι οποίες δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν».
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός επαναφέρει στο προσκήνιο την εξαιρετικά κρίσιμη γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση της χώρας , σε μια περίοδο που η Ελλάδα είναι η μόνη ήρεμη και ασφαλής περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών έχουν μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου την εκτίμηση ότι « η Ελλάδα πλέον είναι σημείο αναφοράς στις συζητήσεις τους» τονίζοντας πως «η εποχή που η Αθήνα απλώς παρακολουθούσε ανήκει στο παρελθόν».
Αυτή η αλλαγή στάσης φαίνεται πως μετράει ιδιαίτερα στο Βερολίνο. Η επιθυμία της γερμανίδας καγκελαρίου να «κλείσει» η συμφωνία πριν απο τη σύνοδο των G7, εν μέρει αποδεικνύει ότι η Γερμανία δεν θέλει να συγκρουστεί με ΗΠΑ – Γαλλία για το ελληνικό ζήτημα, και βέβαια δεν θέλει η ίδια να χρεωθεί έξοδο ευρωπαϊκής χώρας απο τη ζώνη του ευρώ.
Ο Α. Τσίπρας έχοντας πυκνώσει τις επαφές του με την ηγετική ελίτ της Ευρώπης και «γνωρίζοντας καλά το πως αυτή κινείται», επιμένει στη διαπραγμάτευση με τους δικούς του όρους. Κάτι που έμαθε καλά και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ενω δεν περνά απαρατήρητη η «οπισθοχώρηση» Σόϊμπλε απο την πρώτη γραμμή, αφήνοντας τον Ντάϊσεμπλουμ να «βγάλει το φίδι απο την τρύπα».
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι η καθοριστικότερη του τελευταίου τετραμήνου, και όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του Μαξίμου « ή θα συμφωνήσουμε στη μέση του δρόμου ή αλλιώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου