Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Ποιες αλλαγές φέρνει το μίνι-φορολογικό



Στη Βουλή κατατέθηκε την Πέμπτη το μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων αλλαγές για τα τεκμήρια διαβίωσης, τις κατηγορίες φορολογουμένων χαμηλών εισοδημάτων και τη φορολόγηση βάσει της κλίμακας των μισθωτών όσων αμείβονται με μπλοκάκι.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει βελτιωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση μεγάλων φορολογικών εκκρεμοτήτων που καθυστερούν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για
εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενουςΣυγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη επιδιώκει με τις προς ψήφιση νομοθετικές ρυθμίσεις τα εξής:

-Τη φορολόγηση όσων αμείβονται με μπλοκάκι όχι με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, αλλά μέσω εφαρμογής έμμεσου αφορολόγητου ορίου ύψους 9.550 ευρώ. Πρακτικά, όσοι πληρώνονται με μπλοκάκι, δεν θα φορολογούνται για τα εισοδήματα αυτά από το πρώτο ευρώ αλλά από τα 9.551 ευρώ.

Η ρύθμιση αυτή, εάν και εφόσον εφαρμοστεί, θα ελαφρύνει σημαντικά, όσους θα φορολογούνται με συντελεστή 26% για χαμηλά εισοδήματα. Βέβαια, σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι όσοι από τους συγκεκριμένους φορολογούμενους έχουν ήδη υποβάλει δήλωση, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση η οποία θα αναπροσαρμοστεί βάσει των προωθούμενων διατάξεων.

-Την κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης κατοίκων εξωτερικού. Επαναφέρεται το φορολογικό καθεστώς του προηγούμενου ΚΦΕ (ν.2238/1994) για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και αποτροπή άδικης φορολόγησης κατοίκων εξωτερικού, κυρίως χιλιάδων Ελλήνων ομογενών, με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (π.χ. δευτερεύουσα κατοικία, ΕΙΧ κλπ.). επειδή λ.χ. απέκτησαν εισόδημα από τόκους καταθέσεων στη χώρα μας ύψους ενός ευρώ. Αντιμετώπιση αθρόας εκροής κεφαλαίων από τη χώρα μας που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς.

-Τρόπος φορολόγησης προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων. Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων του φορολογούμενου που έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (π.χ. τόκοι/ μερίσματα/ εκμίσθωση ακινήτων) ή/ και υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. μετοχές), φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών/ συνταξιούχων (σ.σ.: με προσκόμιση αποδείξεων για απαλλαγή) και όχι με συντελεστή 26% συν προκαταβολή επομένου έτους, εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

-Ρύθμιση σχετικά με συμβολαιογράφους και τη προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. Η προβλεπόμενη από την τροποποιούμενη διάταξη ακυρότητα των συμβολαίων μεταβίβασης της κυριότητας ή δικαιωμάτων επί ακινήτων χωρίς την προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ είναι σοβαρή συνέπεια, η οποία πλήττει τις συναλλαγές και είναι δυσανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό. Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξορθολογίζονται οι συνέπειες από τη μη προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, τις ελλείψεις ή τα σφάλματα του πιστοποιητικού αυτού.

Για τον αυτό λόγο κρίνεται αναγκαία και η άρση της ακυρότητας των συμβολαίων που συντάχθηκαν μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου, στα οποία έχει μεν επισυναφθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αλλά έχουν διαπιστωθεί παραλείψεις ή σφάλματα ως προς τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται σε αυτό. Επιπλέον, εξορθολογίζονται και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα σε βάρος συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων κλπ. και καθορίζονται ανάλογα με την αξία του μεταβιβαζομένου ακινήτου ή δικαιώματος σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου