Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τσίπρας προς δανειστές."Μην υποτιμάτε την οργή ενός λαού όταν αισθανθεί ταπεινωμένος"



Σφήνα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μπήκε το θέμα της Ελλάδας, μολονότι δεν ήταν στην ατζέντα. Μετά από αίτημα Τσίπρα, οι ηγέτες αφιέρωσαν δύο ώρες προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε θερμό διάλογο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όταν ο δεύτερος είπε ότι "το παιχνίδι τελειώνει - game over".Ο πρωθυπουργός,σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι "η Ελλάδα έχει 1,5 εκ ανέργους, 3 εκ. φτωχούς και χιλιάδες
οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι".

Προειδοποίησε μάλιστα ότι κανείς "δεν πρέπει να υποτιμά που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν νιώθει ταπεινωμένος".

Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχει "καταθέσει προτάσεις" και πως "οι προτάσεις δυστυχώς των Θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ", επισημαίνοντας ότι "το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα".

 "Είμαι αποφασισμένος", συνέχισε, "για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων, ενοποίηση ταμείων". Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο.

"Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι "συγκεκριμένοι κύκλοι δεν θέλουν συμφωνία". Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και επενδύσεις. Οι προτάσεις της Ελλάδας είναι ισορροπημένες".

"Όχι" σε σύγκληση έκτακτης Συνόδου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόκριση που έλαβε ο πρωθυπουργός από τους ομολόγους του, όταν ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου της ευρωζώνης, ήταν ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, καλώντας τον να καταλήξει σε συμφωνία έως το Σάββατο.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο Πίτερ Σπίγκελ των FT, επικαλούμενος ευρωπαίο αξιωματούχο, "δεν θα υπάρξει Σύνοδος της ευρωζώνης απόψε, ούτε αύριο".

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημερώνοντας τους ηγέτες, υποστήριξε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι ανεπαρκής.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό ώστε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση.

"Η Ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από διαφωνίες και διαπραγματεύσεις που στο τέλος επέρχεται συμβιβασμός. Μετά τις συνολικές ελληνικές προτάσεις είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σε συμβιβασμό που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου