Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Υπέρ της Ελλάδας και κατά του Σόιμπλε ο εμπνευστής του «δόγματος του σοκ»



O «αρχιτέκτονας» του δόγματος του σοκ, ο οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, σχολιάζει τις εξελίξεις με το ζήτημα της Ελλάδας, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει στους πιστωτές αλλά και στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Με ένα μπαράζ αναρτήσεων στο Twitter, ο Αμερικανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια εκτιμά ότι η ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-πιστωτών βαραίνει τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, ο οποίος, «ήθελε το Grexit».


«Στις σελίδες της ιστορίας θα γραφτεί ότι, ο υπουργός Σόιμπλε και όχι η Μέρκελ, ούτε το ΔΝΤ, ούτε καν η Κομισιόν, ήταν αυτός που στάθηκε εμπόδιο στη συμφωνία», αναφέρει σε ανάρτησή του.



«Στην Πολωνία προσφέρθηκε ανακούφιση από το χρέος για να κάνει μια νέα αρχή. Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ θα έπρεπε να υπενθυμίσει στους ευρωπαίους ηγέτες αυτό το βασικό γεγονός» προσθέτει σε άλλη δημοσίευση.



Καλεί ακόμη την Ελλάδα να «πει όχι στις απαράδεκτες απαιτήσεις των πιστωτών. Σταματήστε να πληρώνετε. Κρατήστε το ευρώ αλλά χωρίς το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους».



«Βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολύ άνθρωποι συμπεραίνουν τυφλά ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι εκείνοι που έχουν το δίκιο απέναντι στην Ελλάδα. Η οικονομία ιστορία έχει άλλη άποψη», σημειώνει.



Σχετικά με τις ευθύνες των ΗΠΑ και του ΔΝΤ εκτιμά πως «επιθυμούσαν ελάφρυνση του χρέους. Όμως η Γερμανία και άλλοι αντιστέκονταν σθεναρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου