Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Τορπίλη ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση.Απέσυρε τους τεχνοκράτες του από τις συζητήσεις.



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν "μεγάλες διαφορές" ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της και μια συμφωνία είναι "ακόμη μακριά", υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι παραμένει "πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα" και πως το Ταμείο δεν "εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων".
"Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας στα περισσότερα ζητήματα-κλειδιά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, επικεντρώνοντας την αναφορά του στις μεταρρυθμίσεις
στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών.

Όπως υποστήριξε, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι "βιώσιμα", ενώ πρέπει να μεγεθυνθούν τα φορολογικά έσοδα, εάν η Ελλάδα θέλει να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

"Δεν έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία", τόνισε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων, λέγοντας ότι "η μπάλα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ελλάδας".


Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους απαραίτητους δημοσιονομικούς στόχους, συμπληρώνοντας ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία απορροφούν κάθε χρόνο περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,5%.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στη Γερμανία και δίνονται νωρίτερα, τουλάχιστον 6 χρόνια νωρίτερα από τη Γερμανία, μολονότι ότι υπάρχει διαφορά στα οικονομικά μεγέθη των δυο χωρών.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι το Ταμείο δεν αξίωσε ποτέ να πληγούν οι πιο αδύναμοι και φτωχοί συνταξιούχοι, μιλώντας μάλιστα για "δημιουργία εντυπώσεων" σε βάρος του Ταμείου.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, τόνισε ότι παρότι το Ταμείο είναι ευέλικτο αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, πρέπει να συνδέονται από τα ανάλογα μέτρα.

Σχολιάζοντας τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, επισήμανε ότι το ΔΝΤ "δεν είναι πολιτικός αλλά τεχνικός θεσμός, που πρεσβεύει τα συμφέροντα των 188 κρατών-μελών του".
Ο Ράις δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για χάσμα μεταξύ των τριών θεσμών, σημειώνοντας ότι η κοινή πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα είχε εγκριθεί από το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου