Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Τρεις μαέστροι τιμούν στη Ζάκυνθο τον μουσουργό Κώστα Σαμψαρέλλο



Στην πανέμορφη Ζάκυνθο ,το νησί των μεγάλων ποιητών και κανταδόρων, ταξίδεψαν το Σαββατοκύριακο τα μέλη της Δημοτικής Χορωδίας Γιαννιτσών, μαζί με τις χορωδίες της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς και του Πολιτιστικού Σωματείου "Το Φιόρο του Λεβάντε", για να υπηρετήσουν από κοινού έναν σημαντικό σκοπό. Να αποτίσουν φόρο τιμής στο μεγάλο αρχιμουσικό Κώστα Σαμψαρέλλο που έδεσε ,κατά τη διάρκεια της  ζωής του, τρεις πόλεις, τα Γιαννιτσά, την Καλαμαριά και τη Ζάκυνθο, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις "Αφιερώματος στον Σαμψαρέλλο".

   
 Το Σάββατο το πρωί τελέσθηκε μνημόσυνο στον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Θεοφίλου Ζακύνθου  και στη συνέχεια τρισάγιο στον τάφο του. Οι χορωδοί έψαλλαν και τραγούδησαν έργα του στον τάφο του, συγκινημένοι, πρώην μαθητές του που νοερά αισθάνονταν να τους διευθύνει.
Την επόμενη μέρα, με πρωτοβουλία της Ζακυνθυνής χορωδίας και των συνδιοργανωτών, Δήμου και Περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο όπου οι παρευρισκόμενοι, πρωτοστατούντων των τοπικών αρχόντων, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, εκτός από έργα του μουσουργού Κ. Σαμψαρέλλου που ερμήνευσαν οι παραπάνω χορωδίες, η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου και οι "Τραγουδιστάδες της Ζακύνθου", αλλά και  τον κ. Ιακωβο Κονιτόπουλο κάτοχο του προσωπικού του αρχείου να παρουσιάζει άγνωστα βιογραφικά του στοιχεία, που φόρτισαν συγκινησιακά το ακροατήριο.
 
Ο πρόεδρος της χορωδίας από τα Γιαννιτσά κ. Βασ.Τραούδας, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η ιδέα των μαέστρων των χορωδιών, Δημ. Καμπούρογλου (Γιαννιτσών), Δημ Αμανατιάδη (Καλαμαριάς) και Διον. Μαλλιά (Ζακύνθου), υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο για να τιμηθεί ένας ευπατρίδης που αγαπήθηκε όπου υπηρέτησε την μουσική τέχνη.
 Επίσης ευχαρίστησε την πρόεδρο του τοπικού Πολιτιστικού Σωματείου κ. Πομόνη Λούλα, για την εκπληκτική, θερμή φιλοξενία που προσφέρθηκε στα μέλη της χορωδίας τους.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Γιαννιτσιώτικης Χορωδίας, η χορωδός-φιλόλογος Άννα Τοπτσή απήγγειλε το παρακάτω ποίημα που συνέταξε η ίδια με ομάδα χορωδών, κατά την εκεί παραμονή τους: 

ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟ ΚΩΣΤΑ ΣΑΜΨΑΡΕΛΛΟ
Η Πέλλα του Αλέξανδρου με τη μακρά ιστορία
απόψε δίνει το παρόν με περισσή αγωνία.
Άνθρωποι σαν τση Ζάκυνθος με κέφι και παιδεία
αδύνατον να ξεχαστούν απ΄τη Μακεδονία.
Φιλόξενοι Ζακυνθινοί με τσι καντάδες τέρπουν
τη διάθεση επισκεπτών-παινέματα τους πρέπουν.
Είναι κοινός ο στόχος μας κι αυτός δεν έχει τέλος,
ένας άνθρωπος μας ένωσε ο Κώστας Σαμψαρέλλος.
Τρεις χορωδίες με καρδιά,τρεις άνδρες ,μαθητές του,
ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν τις ψυχές τους.
Το έργο του Δασκάλου μας αθάνατο θα μείνει
 και η ευθύνη πάνω μας να φέρνει την ειρήνη.
Η παιδεία που μας άφησε για τον πολιτισμό μας
 ολόλαμπρο άστρο φωτεινό στο διάβα των καιρών μας.
Η Ζάκυνθος των ποιητών της εθνικής ελευθερίας
και τση καντάδας εραστών,τση μουσικοτεχνίας
Οι χορωδοί των Γιαννιτσών τιμούνε το ΣΥΝΘΕΤΗ
Μακεδονίας των παιδιών και μουσικό ΕΥΕΡΓΕΤΗ.
Απόψε αναπαύεται και πάλλεται η ψυχή του
για την τιμή που τ΄αποδίδεται στο όμορφο νησί του. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου