Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Συναινετικός ο Τσίπρας στη Βουλή."Θέλουμε λύση και όχι απλά συμφωνία"



Τη θέση της αντιπολίτευσης για την πρόταση των θεσμών ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις θέσεις των δανειστών. «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης αλλά και στην πιο κρίσιμη καμπή της. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ούτε και να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό. Για λογαριασμό του διαπραγματευόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική λύση στο ζήτημα του χρέους.

«Ο εθνικός στόχος για μια συμφωνία δεν μπορεί παρά να έχει ως στόχο την οικονομική βιωσιμότητα της. Δεν χρειαζόμαστε μία συμφωνία. Χρειαζόμαστε μία λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, που θα τελειώνει μια και καλή την συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα χαρακτήρισε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης συνολική και ολοκληρωμένη, «η οποία αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεση μας για έναν συμβιβασμό γιατί δεν αποτύπωνε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά τον κοινό τόπο των επί τριμήνου σκληρών διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι μία απόδειξη του σεβασμού στη διαπραγμάτευση και τους συνομιλητές μας».

Μάλιστα ανέφερε ότι «βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης αυτής είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που αποδέχονται πλέον και οι θεσμοί. Γιατί τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το άλλο όνομα της λιτότητας», ενώ εξήγησε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα συνεχιστεί δηλαδή το θέατρο σκιών της τελευταίας πενταετίας που επιδείνωσε το πρόβλημα του χρέους και τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση».

«Πρέπει να ομολογήσω ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε ο κ. Γιούνκερ εκ μέρους των θεσμών με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μία πρόταση που δεν θα λάμβανε καθόλου υπόψιν την επί τρίμηνο διαπραγμάτευση. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για μία έντιμη και βιώσιμη λύση θα εκλαμβανόταν από κάποιους ως αδυναμία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Δυστυχώς οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά των θεσμών είναι σαφώς μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος που δημιουργήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις».

Επιπλέον ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για τις προτάσεις των θεσμών και είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μία κακή στιγμή για την Ευρώπη και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους εμπνευστές της». «Βασική ευθύνη αναλογεί βέβαια στην κυβέρνηση αλλά σήμερα θα ήθελα να ακούσω την θέση της αντιπολίτευσης. Αν μας καλείτε να αποδεχθούμε την πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί ή εάν συντάσσεστε εναντίον. Κι αυτό γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήσατε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση- καλοδεχούμενη η κριτική- γιατί δεν υπογράφουμε την συμφωνία. Τώρα που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητούν να υπογράψουμε σας καλώ να ξεκαθαρίσετε εάν αποδέχεστε ή εάν απορρίπτετε την πρόταση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ρεαλιστική προσέγγιση της ελληνικής πλευράς «είναι η μόνη σοβαρή γραμμή για να πάμε σε βιώσιμη συμφωνία» και έθεσε τους έξι βασικούς άξονες για την συμφωνία:

• Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
• Απομείωση αναδιάρθρωση του χρέους, λύση στο ζήτημα του χρέους
• Προστασία των συντάξεων κα του πραγματικού μισθού.
• Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
• Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποστροφή της πορείας των εργασιακών
• Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου