Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Δανία: Ιστορικό ποσοστό για το ακροδεξιό Κόμμα του Δανικού Λαού



Για το καλύτερο ποσοστό στην ιστορία του και την ανάδειξή του για πρώτη φορά μετά τις χθεσινές εκλογές σε πρώτη δύναμη του δεξιού μπλοκ στην Δανία πανηγυρίζει σήμερα το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα του Δανικού Λαού (DF), εξασφαλίζοντας το 21,1% των ψήφων.

Το DF ανήκει παραδοσιακά, μαζί με το δεξιό κόμμα Venstre (19,5%), στη δεξιά παράταξη της Δανίας που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας συνολικά 90 έδρες, έναντι 85 που κέρδισε η αριστερά.


Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το DF θα μετάσχει στην μελλοντική κυβέρνηση.
"Δεν φοβόμαστε να μπούμε στην κυβέρνηση, αν έτσι είναι να εξασφαλίσουμε την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική επιρροή", δήλωσε ο 45χρονος αρχηγός του DF Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Εκτός από τις αδιάλλακτες θέσεις του όσον αφορά την μετανάστευση, το DF διαφωνεί με τα άλλα κόμματα της δεξιάς και ως προς τα ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά και ως προς τις δημόσιες δαπάνες στο θέμα της κοινωνικής προστασίας.
Ωστόσο, η επιρροή του δεν έπαψε να αυξάνεται τα 20 τελευταία χρόνια στην Δανία.

Το κόμμα αυτό, το οποίο ιδρύθηκε το 1995 με την πρόθεση να προστατεύσει "την δανική πολιτιστική κληρονομιά", απέκτησε επιρροή στην πολιτική σκηνή της χώρας μεταξύ του 2001 και του 2011 υπό την ηγεσία της χαρισματικής του προέδρου Πία Κιέρσγκαρντ.

Τότε το DF είχε εξαργυρώσει την υποστήριξή του στις διαδοχικές κυβερνήσεις μειοψηφίας της δεξιάς με την υιοθέτηση δρακόντειων μέτρων στο θέμα της μετανάστευσης.

Η 68χρονη Κιέρσγκαρντ έδωσε την σκυτάλη το 2012 στον δελφίνο της Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, αλλά συνεχίζει να εμπλέκεται στις αποφάσεις του κόμματος. Χθες το βράδυ, υποδέχθηκε με δάκρυα χαράς το ιστορικό ποσοστό του DF.

Η προσωπικότητατου νέου αρχηγού του κόμματος, λιγότερο αιχμηρή από αυτήν της προκατόχου του, ευνόησε την εκλογική επιτυχία του.

Ο Νταλ, έχοντας αμβλύνει την αντιμεταναστευτική του ρητορική, επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στο κράτος πρόνοιας και στην υποστήριξη προς τους λιγότερο προνομιούχους Δανούς, ικανοποιώντας την εκλογική του βάση, κυρίως τους άνω των 60 ετών της μικρομεσαίας τάξης.

Ένα από τα δυνατά σημεία του Κόμματος του Δανικού Λαού ήταν η απελευθέρωση της ρητορικής του για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής στην χώρα, το οποίο αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας των μεγαλύτερων κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις της Δανίας επιμένουν ότι υπάρχει ανάγκη για μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό για να αντιμετωπιστούν τα κενά που προέρχονται από τη γήρανση του πληθυσμού της χώρας.

"Αν έρθετε στην Δανία πρέπει να δουλέψετε", ήταν το σύνθημα αφίσας που απευθυνόταν στους μετανάστες για την οποία δεν είχε διστάσει να ποζάρει η απερχόμενη πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει επίσης ότι η κυβέρνησή της προχώρησε στη σκλήρυνση των κανόνων χορήγησης ασύλου για πρώτη φορά σε 12 χρόνια.

Ωστόσο πολλοί ψηφοφόροι έκριναν ότι η δεξιά προτείνει καλύτερες λύσεις στα ζητήματα αυτά.

Η δεξιά της Δανίας είχε παρουσιάσει ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν να καταστήσουν λιγότερο ελκυστική την Δανία για τους αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων η μείωση των επιδομάτων για αυτούς που φθάνουν στη χώρα και η χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής αποκλειστικά σε αυτούς που έχουν δουλειά και μιλούν την γλώσσα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου