Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Τι "βγήκε" από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ.



Παράταση της αγωνίας για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης προκύπτει μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Μετά από ένα ολοήμερο διαπραγματευτικό θρίλερ με συνεχείς ανατροπές, πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη συνάντηση, η οποίο διήρκεσε 2 ώρες και χαρακτηρίστηκε εκ νέου ως "εποικοδομητική" από την ελληνική πλευρά, ωστόσο επισήμως δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, καθώς οι ηγέτες επέλεξαν τη σιγή
ασυρμάτου.

Ωστόσο, συγκλίνουσες πληροφορίες και η ανάλυση των δεδομένων πίσω από τις γραμμές οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Ως εκ τούτου, η λύση που προκρίνεται είναι μία παράταση διάρκειας 9 μηνών (έως το Μάρτιο του 2016) με την ελληνική πλευρά να δέχεται την αύξηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 στο 1% (η κυβέρνηση είχε προτείνει αρχικά 0,6% και κατόπιν 0,75%) και ως αντάλλαγμα οι εταίροι θα αποδεχθούν να υπάρχει ειδική αναφορά στο ελληνικό χρέος, για το οποίο η Αθήνα προτείνει ανταλλαγή ομολόγων.

Ενδεχομένως να μην είναι καθόλου τυχαία η παρέμβαση -την ίδια ημέρα- του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση, η κυβέρνηση είχε διαρρεύσει ότι επιδιώκει την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Το σχετικό αίτημα περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του EFSF (περίπου 11 δισ.), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η Bild έγραψε ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην προκρίνει τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα, καθώς και ότι τα μόνα κεφάλαια που θα δοθούν -προφανώς σε ενδεχόμενο παράτασης- είναι τα εναπομείναντα από το τρέχον πρόγραμμα.

Η δήλωση Τσίπρα

Μετά το πέρας της τριμερούς, εκ των τριών ηγετών μόνον ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δήλωση, η οποία ήταν γενική και χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Όπως δήλωσε, αποφασίστηκε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες προκειμένου "να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση".

Και πρόσθεσε: "Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί μία λύση βιώσιμη, καθώς και η δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη".

Τούτων δοθέντων, δύο χρονικά ορόσημα εμφανίζονται μπροστά μας: η 18η και η 19η Ιουνίου.

Κατά την πρώτη διεξάγεται το Eurogroup το οποίο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως σε περίπτωση κοινά αποδεκτής λύσης, ενώ μία ημέρα μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του.


Τι προηγήθηκε

Πριν από τη συνάντηση, το κλίμα για την Ελλάδα ήταν θετικό, καθώς μία νέα πρόταση που είχε στους φακέλους της -σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες- η καγκελάριος κατάφερε να διαλύσει πολλά από τα μαύρα σύννεφα που είχαν συσσωρευτεί.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους, υποστήριζε ότι η καγκελάριος αναμενόταν να προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες να υλοποιήσουν άμεσα μόνο έναν από τους σημαντικούς όρους-μέτρα.

Με άλλα λόγια θα πρότεινε τμηματική εφαρμογή των μέτρων, κάτι που διευκολύνει την κυβέρνηση να συναινέσει και συνεπώς να ανοίξει ο δρόμος για τη απελευθέρωση κεφαλαίων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανία θα εμφανιστεί ικανοποιημένη εάν η Αθήνα δεσμευτεί στην υλοποίηση τουλάχιστον μίας μεγάλης οικονομικής μεταρρύθμισης, ανάμεσα από ένα πλέγμα που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και χαμηλότερα επιδόματα προς τους συνταξιούχους.

Με το πλάνο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει προθεσμία μέχρι τον επόμενο χρόνο για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, ωστόσο θα δεσμευτεί στην άμεση και πλήρη εφαρμογή μίας μείζονος μεταρρύθμισης.

Η ίδια η Α. Μέρκελ είχε στείλει "κρυπτογραφημένο" μήνυμα για αυτή την εξέλιξη, όταν κατά την προσέλευση της δήλωσε: "Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Ο στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη".



Η ελληνική αντίδραση

Ελληνικές πηγές -πριν τη συνάντηση- εξέφραζαν την άποψη ότι μετά τη Σύνοδο θα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη να δεχθεί στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 στο 1% υπό συγκεκριμένους όρους.

Λίγη ώρα αργότερα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τα περί αποδοχής πλεονάσματος στο 1% για το 2015, γεγονός ενδεικτικό της σκληρής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θετικό σήμα από Μοσχοβισί

Ενδεικτική του θετικότερου κλίματος, ήταν δήλωση του επιτρόπου Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε ότι "μια συμφωνία με την Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ". Ο ίδιος υπενθύμισε ότι παραμένει η "διαφωνία όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους" στην πρόταση που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με "τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα της Τρίτης για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους".

Σε tweet του, ο Νίκος Παππάς τόνισε: "Επικοινώνησα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Κομισιόν: Επιβεβαιώσαμε τη διαφωνία μας σχετικά με τα πλεονάσματα και ότι αναμένουμε λεπτομερείς απαντήσεις για την πρόταση μας".

* Η Ελλάδα και οι πιστωτές έχουν ακόμα το περιθώριο να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να εγκριθεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Λίγα λεπτά αφότου άρχισε η τριμερής συνάντηση, ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδος από στο CCC από CCC+.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Την ελπίδα των ΗΠΑ για ελληνική συμφωνία πριν από τις 30 Ιουνίου εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, διατυπώνοντας  παράλληλα την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις επιπτώσεις ελληνικής χρεοκοπίας στη διεθνή και στην αμερικανική οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου