Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Oι Γερμανοί παίζουν με τις λέξεις και με τα νεύρα μας.



Αφού με τις διαρροές τους και τις σαφέστατες δηλώσεις τους περί "ταμπού" και "συντεταγμένης χρεοκοπίας" προκάλεσαν διεθνή πανικό και έβαλαν την Ελλάδα στο στόχαστρο των αγορών, η γερμανική ηγεσία πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών και καλεί σε σύνεση, καθώς προηγουμένως οδήγησε ακόμα και τον Ομπάμα σε παρέμβαση. Μέρκελ και Σόιμπλε επαναφέρουν στην τάξη τον "άτακτο" Ρέσλερ, που ως άλλος ζηλωτής του γερμανικού λαϊκισμού... έσπαζε τα "ταμπού" της χρεοκοπίας, για να χαϊδέψει τα αυτιά των
(εξαφανισμένων) ψηφοφόρων του κόμματος του.

Μέρκελ και Σόιμπλε κατέβασαν τους τόνους, λέγοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία και ότι θα δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις.

Στα διεθνή πρωτοσέλιδα τα σενάρια της χρεοκοπίας


Σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου RBB-Inforadio, η Μέρκελ τόνισε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί πολιτικά η συνοχή της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποκλειστούν φαινόμενα ντόμινο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομίας και προέδρου του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, ζήτησε να μην υπάρχει "απαγόρευση τέτοιων σκέψεων". Ο καθένας "πρέπει να σταθμίζει πολύ προσεκτικά τις λέξεις του" είπε, ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι "εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι αναταραχή στις χρηματαγορές, διότι η ανασφάλεια είναι ήδη μεγάλη".

"Πιστεύω ότι προσφέρουμε μεγάλη υπηρεσία στην Ελλάδα, εάν 'σπεκουλάρουμε' το λιγότερο δυνατόν, αλλά ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της", είπε η Μέρκελ επικρίνοντας εμμέσως το άρθρο του Ρέσλερ.

"Σύμφωνα με ό,τι μαθαίνω από την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και πράττει ό,τι οφείλει να πράξει", πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία είχε ζητήσει τις προηγούμενες ημέρες υπομονή απέναντι στην Ελλάδα. "Το γεγονός ότι η τρόικα επιστρέφει, σημαίνει ότι η Ελλάδα έκανε ορισμένα από τα απαραίτητα", είπε.

Η Μέρκελ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών, η οποία δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μεγάλος ο κίνδυνος να πληγούν και άλλες χώρες.

Όπως τόνισε: "Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη διαδικασία εντός της ευρωζώνης. Εργαζόμαστε με όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να μην συμβεί αυτό, διότι δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα και διότι ο κίνδυνος να μάς πλήξει όλους, ή τουλάχιστον πολλές χώρες, είναι πολύ υψηλός".

Σόιμπλε: Θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post, καλεί τους πολιτικούς να είναι "μετρημένοι στα λόγια τους" όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

"Τα όσα καλείται να κάνει η Ελλάδα είναι σκληρά, αλλά αναπόφευκτα. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Οτιδήποτε πέραν των απλών αυτών δεδομένων, θα πρέπει να το αποφεύγουμε", λέει και συμπληρώνει ότι "εάν η Ελλάδα εκπληρώσει ότι έχει συμφωνηθεί, τότε και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να δώσουν στην Ελλάδα το χρόνο και τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του απέρριψε σκέψεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως ανέφερε, εάν η Ελλάδα αποφασίσει να σηκώσει το βάρος της εξυγίανσης, πρέπει και θα βοηθηθεί από τους Ευρωπαίους. "Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει σκληρές προϋποθέσεις. Σε αυτό δεν θα γίνουν εκπτώσεις" τόνισε.

Για τα δημοσιεύματα περί σχεδίων του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για περιπτώσεις απίθανες, με την έννοια ότι "κατά βάση τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί". Σημείωσε όμως ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην "απαγόρευση σκέψεων" και συγκεκριμένα σχέδια και αυτό ισχύει και για επεξεργασίες θεμάτων στο υπουργείο του.

Δεν πρέπει όμως αυτή η επεξεργασία και για το απίθανο σενάριο να "εκφυλίζεται" σε γενικόλογες συζητήσεις, ανέφερε.

Μπροκ: Να στηρίξουμε την Ελλάδα

Με δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση, ο ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) υπενθύμισε ότι "εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε οικονομικά". "Και η γερμανική οικονομία θα επλήττετο από κρίση όχι μόνον στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα", προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου