Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Wikileaks: Επαφές Ολάντ υπό τον φόβο Grexit το 2012, κρυφά από τη Μέρκελ



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο τον Μάιο του 2012 για να συζητήσει τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος αποκάλυψε μυστικές εκθέσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.
Η NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006 - 2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει η WikiLeaks και επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η εφημερίδα Liberation.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ολάντ, που ήταν στην εξουσία μόλις μερικές ημέρες, είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με τη συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και είχε ζητήσει να συνομιλήσει με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), κυβερνητικού εταίρου του CDU της Μέρκελ. 
Η WikiLeaks γράφει ότι η Γαλλία ήθελε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ότι υποστήριζε την υποχρέωση της χώρας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, αλλά υποστήριζε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική.
«Ο Ολάντ επέμενε ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική», αναφέρεται και συμπληρώνεται ότι ήθελε να συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας στη γαλλική οικονομία και τις τράπεζες. «Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί ότι αν κυκλοφορήσει προς τα έξω ότι το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά τη πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας, θα βαθύνει η κρίση», αναφέρει ο ιστότοπος.
Σύμφωνα με την υποκλεμμένη συζήτηση, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε «νίψει τας χείρας της» για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο.
«Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον Ολάντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα», ενώ αργότερα ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012», συμπληρώνεταi.
Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από τη γαλλική προεδρία για τις αποκαλύψεις αυτές.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου