Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Χωρίς διαπραγματεύσεις μέχρι το δημοψήφισμα



Τη διακοπή των συνομιλιών μέχρι το δημοψήφισμα αποφάσισε το Eurogroup, μετά από σύντομη τηλεδιάσκεψη στην οποία επρόκειτο να εξεταστεί η νέα πρόταση Τσίπρα, με την οποία κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δέχεται με κάποιες ενστάσεις τις προτάσεις που κατατέθηκαν το Σαββατοκύριακο.
"Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της απόφασης για δημοψήφισμα και την αρνητική εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης, η βασική μας απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών", είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.


"Μέχρι την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε κανένα επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για περαιτέρω προτάσεις και οικονομικές διευθετήσεις", πρόσθεσε.

Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την παρούσα κατάσταση δεδομένης της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, δηλώνοντας την πλήρη υποστήριξή του στον ελληνικό λαό.

Ο ίδιος σε επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνει ότι τo αίτημα της Ελλάδας για νέα στήριξη από τον ESM θα εξεταστεί στη βάση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης είπε: "Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης". Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν υπάρχει κίνδυνος για "κούρεμα" καταθέσεων, απάντησε: "Bail in στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση".

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παγώνει κάθε επαφή με την κυβέρνηση μέχρι το δημοψήφισμα. Μιλώντας στην ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φέρεται να είπε: "Αποφάσισα να σταματήσω κάθε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το δημοψήφισμα". Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Τουσκ.

Το κλίμα που υπήρχε από πριν ήταν ηλεκτρισμένο όπως διεφάνη και από δήλωση Ντάισελμπλουμ προτού αρχίσει η τηλεδιάσκεψη: "Θα μιλήσουμε για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά με αυτό τον τελευταίο λόγο (σ.σ.: το διάγγελμα του πρωθυπουργού) βλέπω μικρή πιθανότητα προόδου".

Στο ίδιο πνεύμα και ο φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι "το μήνυμα Τσίπρα δεν βοήθησε την Ελλάδα".

Είχε προηγηθεί το διάγγελμα Τσίπρα, στο οποίο τόνισε ότι συνεχίζεται κανονικά το δημοψήφισμα, εξαπολύοντας επίθεση σε "ακραίους κύκλους που έκλεισαν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση δίνει το λόγο στο λαό". Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι κατατέθηκε νέα πρόταση, διαμηνύοντας ότι "αν υπάρχει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα".

Στη νέα πρόταση υπάρχει σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των Θεσμών, με την κυβέρνηση να ζητάει μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις. Ένα σενάριο που κυκλοφορεί από χθες αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και την ανάκληση του δημοψηφίσματος προκειμένου να κλειδώσει τη συμφωνία, εν μέσω ενός ασφυκτικού πλαισίου που έχει προκαλέσει η επιβολή των capital controls και το γεγονός ότι δεν πληρώθηκε το ΔΝΤ και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα.

Στην Ευρώπη έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το δημοψήφισμα αξιοποιήθηκε ως διαπραγματευτικό χαρτί από την κυβέρνηση, συνεπώς δεν αποκλείεται να ακυρωθεί εάν κριθεί απαραίτητο.

Οι αντιδράσεις σε αυτό -εντός κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- είναι έντονες, ενώ το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται από την Ευρώπη και δη από το Βερολίνο είναι πως... "τώρα είναι αργά, πρώτα να κάνετε το δημοψήφισμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου