Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ολάντ: Σοβαρές και αξιόπιστες οι ελληνικές προτάσεις



Οι νέες προτάσεις που παρουσιάσθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση δείχνουν τη βούλησή της να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος χαιρέτισε ένα «σοβαρό και αξιόπιστο» πρόγραμμα και κάλεσε σε μια επανάληψη των συνομιλιών «με τη βούληση να ολοκληρωθούν».

«Οι Έλληνες δείχνουν αποφασιστικότητα να παραμείνουν στην ευρωζώνη επειδή το πρόγραμμα που παρουσιάζουν είναι σοβαρό και αξιόπιστο, στη συνέχεια επειδή θα το υποβάλουν στο κοινοβούλιο, κάτι που θα δείξει δύναμη, δέσμευση και λέω επίσης θάρρος», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

«Οι συνομιλίες πρέπει τώρα να ξεκινήσουν, πρέπει να επαναληφθούν, αλλά με τη βούληση να ολοκληρωθούν", πρόσθεσε. "Αυτό είναι το διάβημα της Γαλλίας, να κάνει τα πάντα για να υπάρξει μια καλή συμφωνία, μια συμφωνία η οποία σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που σέβεται επίσης τους Έλληνες επειδή υπέφεραν εδώ και πολλά χρόνια, και ταυτόχρονα οφείλουν να κατανοήσουν πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες», δήλωσε ακόμη ο Φρανσουά Ολάντ.
«Με μια πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας δίνουν μια βάση για συζήτηση», δήλωσε νωρίτερα μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκά, ο οποίος έχει υπάρξει σκληρός επικριτής της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Μάλτα ήταν η πρώτη χώρα που είχε εκφράσει την λύπη της την περασμένη Τρίτη, ημέρα της έκτακτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και στην συνέχεια της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είχε παρουσιάσει τότε συγκεκριμένες προτάσεις.

"Η απουσία συγκεκριμένων προτάσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν βοηθάει για την σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης απόψε", ανέφερε τότε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μούσκατ.
Φάιμαν: Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία
Τη θέση ότι η νέα ελληνική πρόταση αποτελεί ευκαιρία, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί σοβαρά, διετύπωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε μία πρώτη τοποθέτησή του, μετά τη χθεσινοβραδινή κατάθεση της νέας πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης.
«Δεν υπάρχει ακόμη αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει η ευκαιρία για μία συμφωνία και αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί σοβαρά» αναφέρει σε δήλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι «οι εποικοδομητικές δυνάμεις θα πρέπει τώρα να είναι ισχυρότερες από εκείνες, οι οποίες δεν θέλουν, σε καμιά περίπτωση, μία λύση».
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από αυτή την κρίση πλήττονται οι φτωχότεροι του ελληνικού πληθυσμού. Γι' αυτό είναι υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά αυτή την τελευταία ευκαιρία».
Χθες, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής για το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Φάιμαν τόνισε ως κοινό καθήκον την αξιοποίηση και της τελευταίας στιγμής, ενώ είχε επεσήμανε πως σαφής στόχος της αυστριακής κυβέρνησης είναι ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα και η κοινωνική εξασφάλισή τους, «και ως εκ τούτου είναι άχρηστες προτάσεις για παραπέρα μείωση των κατώτατων συντάξεων». Επίσης, απηύθυνε έκκληση στους Αυστριακούς βουλευτές, σε περίπτωση που υπάρξει ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα δίνει ευκαιρίες, να ταχθούν στο πλευρό του ελληνικού λαού και να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου